Len málo ľudí vie, že optimálny krvný tlak dospelého človeka je 120/80 mmHg, a ešte menej ľudí vie, že by nás tento krvný tlak mal sprevádzať počas celého života. Mýli sa teda každý, kto si myslí, že je to v poriadku, ak krvný tlak vekom stúpa.
Ak ste zatiaľ nevzdali čítanie, možno si poviete „mňa sa to netýka, cítim sa dobre, nemám žiadne ťažkosti..." Ibaže, ako si potom vysvetliť, že vysokému krvnému tlaku sa zvykne hovoriť aj „tichý zabijak?" Je to dôsledok toho, že až príliš často je prvým príznakom vysokého krvného tlaku náhla cievna mozgová príhoda, či srdcový infarkt. Osobne si myslím, že je oveľa lepšie poznať a kontrolovať svoj krvný tlak a zasiahnuť včas, kým sa to dá, najmä bez liekov.
Napriek veku, dobe, ktorú žijeme dovolím si povedať, že naše prírodné bohatstvo nie je stále prebádané a ukrýva účinné látky pre veľa závažných ochorení. Nie, nechcem sa vracať do doby dávno minulej, ale na druhej strane aj naši starí rodičia sa liečili tým najprístupnejším, čo pre nich bolo a to bylinkami a prírodnými latkami. Medzi takého látky bezpochyby patrí aj cesnak. Veľa ľudí som počula hovoriť „cesnak je na všetko." Okrem antibakteriálnych účinkov je teda vhodný aj pri znižovaní krvného tlaku.
Ak chceme dosiahnuť, čo najlepšie účinky cesnaku dobre je prelisovať ho, prípadne nadrobno nakrájať a užiť ho v surovom stave. Ideálne je konzumovať aspoň strúčik cesnaku niekoľko razy týždenne. Ak sa chceme vyhnúť nepríjemnému pachu dobre je zliať prelisovaný cesnak 1 KL medu, zapiť šálkou mlieka, požuť petržlenovú vňať, či zrnko kávy. A tu sú tipy na zdravé recepty z cesnaku.
Cesnakové dresingy sa dajú sa použiť k najrôznejším jedlám. Verím, že im aspoň z času - načas neodolá ani jeden labužník.
Jogurtový dresing. Ako na to? Potrebujeme prelisovaný cesnak, množstvo si zvolíme podľa chuti, 2-3 stredne veľké strúčiky zmiešame s jogurtom, prípadne s acidofilným mliekom dochutíme bylinkami, ako je bazalka, petržlenová vňať. Do dresingu môžeme tiež nastrúhať aj zeleninu, ako mrkvu, kaleráb, zeler, prípadne ho ochutiť bielym korením, čiernym korením, mletou červenou paprikou. Záleží len na našej chuti. Tým viac odvážnejším odporúčam kúru z cesnakových kvapiek.
Cesnak v lieku
Potrebujeme: 250 g cesnaku, 1/2 litra 70% liehu a očné kvapátko.
Postup: prelisovaný cesnak rozmiešame s liehom najlepšie v hlinenej nádobe (nepriehľadnej) a necháme lúhovať 10-14 dní pri izbovej teplote (miesto by nemalo byť ani príliš teplé, ale ani príliš studené). Tekutinu precedíme cez husté sitko a cesnak je pripravený na konzumáciu.
Dávkovanie: ráno 1 kvapka, obed 2 kvapky, večer 3 kvapky.
Dávku zvyšujeme po jednej kvapke až na 25 kvapiek a potom postupne znižujeme späť až na jednu kvapku. Kúra trvá 13 dní a môže sa zopakovať 2x do roka. Každú dávku si pripravíme - nakvapkáme do 1 - 1,5 dl mlieka. Mlieko nám zneutralizuje nepríjemný zápach. Predpokladám, že receptov je viac, my máme overený práve tento.
Poznámka: podľa možnosti použite cesnak zo záhrady, prípadne od domácich pestovateľov. Na trhu sú aj tabletky. Neviem, ako vy, ale ja dám radšej prednosť cesnaku v prirodzenej forme.
Cesnak určite neublíži, naopak posilní zdravie, či ho budete užívať je vo vašich rukách. Ak sa preň rozhodnete, tak vám želám dobrú chuť a veľa zdravia.
Perex fotografia, zdroj: internet