Základný recept má niekoľko variácii. Niekto okrem cibule, pridáva i cesnak, prípadne zeleninu, ako čerstvú zelenú alebo červenú papriku, feferóny, kapustu, či zeleninu nakladanú v sladko-kyslom náleve. Aj ďalšie ingrediencie sa líšia podľa chuti. Niekto dochucuje horčicou, kečupom, worcesterovou omáčkou alebo sójovou omáčkou. Niekto ich nakladá na 5-7 dní, iní radšej použijú recept so skrátenou dobou naloženia. A tu je ten môj, možno sa zapáči aj vám.
Čo potrebujeme?
1 kg špekačky
6 veľkých cibulí
8 lyžíc octu
8 lyžíc oleja
8 lyžíc plnotučnej horčice
8 lyžíc worcesterovej omáčky
16 lyžíc vody
1 lyžička soli
Postup:
Zmiešame vodu, ocot, olej, horčicu, worchestrovú omáčku, soľ a necháme prejsť varom. Medzičasom si špekačky nakrájame na kolieska alebo ich prekrojíme na polovicu, prípadne ich necháme v celku. Ja som každú špekačku prekrojila podĺžne, na polovicu. Na dno misky nakrájame kolieska cibule, poukladáme špekačky, opäť cibuľu a zalejeme vychladnutým pripraveným nálevom. Misku uzavreme a špekačky necháme v chladničke odležať cca 5 - 6 dní.
Dobrú chuť !
