Výborné plnené rožky na kyslom mlieku
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 500g Palmarín, prípadne iný tuk na pečenie, 12 PL kyslého mlieka a 1/4 KL soli.
Postup: z múky, tuku, kyslého mlieka a soli vypracujeme cesto, ktoré necháme do druhého dňa odležať v chladničke. Ak nemáme toľko času, necháme ho odležať najmenej 3 hodiny. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm a narežeme na štvorce. Do každého štvorca v strede urobíme nožom 3 male zarezy a podľa chuti plníme makovou plnkou, orechovou plnkou, tvarohovou plnkou, prípadne lekvárom. Rožky stáčame tak, aby zárezy boli na povrchu stočeného rožka, aby bolo vidieť plnku. Povrch rožkov potrieme rozľahaným vajíčkom. Pečime do zlatožlta pri teplote 180 °C 20-25 minút. Ešte teplé ich posypeme cukrom.
Rožky sú výborné a trvanlivé.
Tvarohová plnka: 250 g mäkkého tvarohu, 60 g práškové cukru, 30 g hrozienok, 2 PL rumu, 2 vajcia, 50 g kyslej smotany, 2 PL hrubej múky, 1 žĺtok.
Hrozienka umyjeme v horúcej vode, nechajte odkvapkať, polejte rumom a asi 10 minút necháme postáť. Do tvarohu vmiešame cukor, žĺtky, smotanu, múku a hrozienka. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zľahka vmiešajte do tvarohu.
Orechová plnka:
150 g orechov, 80 g práškového cukru, 2 dl mlieka, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lyžica rumu, 2 lyžice preosiatej strúhanky.
Zomleté orechy premiešame s cukrom a zalejeme horúcim mliekom. Pridáme vanilkový cukor, rum, preosiatu strúhanku a všetko spolu vymiešame.

Tak ja som si dala načas, cesto odpočívalo v chladničke do druhého dňa

Prednosť som dala tvarohovej plnke

Tiež obľubujeme orechovú plnku, rum som použila z hrozienok, ktoré som
dávala do tvarohovej plnky

Takto boli rožky pripravené na pečenie

A takto už rozvoňali celú kuchyňu. Naozaj sú výborne.