Čo potrebujeme?
500 g polohrubej múky, 100 ml oleja, 40 g čerstvého droždia, 1,5 ČL soli, 1 ČL cukru, trochu mlieka na prípravu kvásku, 1 smotanový jogurt a 1 vajce.
Postup:
Z droždia, cukru a vlažného mlieka si pripravíme kvások, necháme kysnúť 10-15 minút. Múku preosejeme, pridáme olej, soľ, kvások a podľa potreby smotanový jogurt. Vypracujem polotuhé cesto, tak aby sa cesto oddeľovalo od ruky i od nádoby. Necháme asi ½ hodinu kysnúť. Cesto rozvaľkáme na kruh hrubý 0,3-5 mm a rozdelíme na 16 častí - trojuholníkov. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a stáčame od širšej k užšej časti trojuholníka. Rožky uložíme na plech, potrieme vajíčkom a posypeme sezamovými zrniečkami. Rožky ešte necháme podkysnúť na plechu alebo ich vložíme do nevyhriatej rúry, kde postupne, ako sa rúra hreje podkysnú. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 180 °C, 15-20 minút.
Veľmi jednoduchý, ale výborný recept.
Poznámka: Z cesta môžeme pripraviť menšie rožky, tak, že cesto rozdelíme na dve časti, každú rozvaľkáme na kruh a rovnako rozdelíme na 16 častí- trojuholníkov, natrieme škvarkovou pomazánkou a tvarujem rožky.
Čo ešte zostáva? Popriať si dobrú chuť!


