Výborný ovocný koláč

Veľmi rýchly a chutný ovocný koláč pre celú rodinu, po celý rok a v rôznych variácich. Základ cesta zostáva, meníme len ovocie, tak ako prichádza od jari do jesene. V zime z času na čas, ak nám príde naň chuť použijem kompotované ovocie (marhule, broskyne). Dnes to boli čerstvé marhule a chutí vynikajúco.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Potrebujeme:

1 hrnček (250 ml) polohrubej múky

1 hrnček hrubej múky

1 balíček kypriaci prášok do pečiva

1 hrnček kryštálové cukru

0,5 hrnčeka oleja

1 hrnček kyslého mlieka alebo kyslej smotany

1 vajce

1 kg ovocia (podľa sezóny a chuti)

Postup:

1)

Hrubú a polohrubú múku zmiešame, preosejeme spolu s kypriacim práškom, pridáme vajíčko, olej, kyslé mlieko alebo kyslú smotanu. Zmiešame a vypracujeme hladké riedke cesto.

2)

Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie alebo na fóliu. Ovocie umyjeme, ak treba odkôstkujeme prekrojíme na polovicu a poukladáme na cesto. Aby ovocie neprepadlo do cesta vopred ho obalím v hladkej múke. Ak je ovocie kyslejšie, ako napríklad ríbezle obalíme ho a posypeme práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

3)

Povrch ovocia posypeme posýpkou a pečieme: teplovzdušný rúra: 160 stupňov Celzia, čas pečenia 25-30 minút

Na jeseň je tento koláč vynikajúci so slivkami. Vtedy nedávam na koláč drobenku, ale po upečení, ešte horúci koláč posypem pomletým makom, zmiešaným s práškovým cukrom.

A potom už len jeme, jeme, jeme ...

Chutí výborne!

Posýpka:

160 g hrubej múky alebo detskej krupice

120 g masla

120 g kryštálový cukor

Všetko spolu zmiešame, vypracujme sypkú hmotu.

Každá kuchárka preveruje na posýpku svoj recept, ten môj sa v našej rodine traduje. Namiesto múky dávame detskú krupicu, maslo dávame podľa toho na aký koláč ju použije. Na ovocné koláče môže byť menej masla, ovocie pustí šťavu. Napríklad na moravské buchty zase dávame viac masla. Maslo zásadne nerozpúšťam. Drobenku síce s rozpusteným maslom urobíte skôr, ale po upečení z koláča opadáva.

SkryťVypnúť reklamu

Želám dobrú chuť!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

INESS

INESS

107 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu