Vynikajúca kôprová omáčka s vareným hovädzím mäsom

Kôpor je účinná bylinka i korenie. Buď si na ňom pochutíme alebo ho odmietneme. Ja patrím do prvej skupiny. Milujem kôpor, milujem jeho chuť, vôňu a oceňujem jeho vplyv na zdravie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Obrázok blogu

Poctivú kôprovú omáčku s vareným hovädzím mäsom a domácou knedľou u nás, vždy v lete, pripravovala teta Anička. Ak nemala poruke mäso, nahradila ho vajíčkom s varenými zemiakmi. Veď, nakoniec, išlo najmä o jej výbornú „kôpkovku“. Milé spomienky a výborné jedlo, ktoré patrilo k letu, k mojim prázdninám a k tete Aničke, ktorá k nám prichádzala každý rok až Litoměříc. Už dlhé roky pripravujem kôprovú omáčku podľa jej receptu a spomínam na časy dávno minulé. Možno sa recept zapáči aj vám.

Čo potrebujeme: Vývar: 500 -700 g hovädzieho mäsa zo stehna, špikové kosti, koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler), 1 väčšiu cibuľu, 2 bobkové listy, 5 guličiek nové korenie, 1 a ½ KL soľ a cca 2 l vody. Omáčka: väčší zväzok čerstvého kôpru, 3 PL bravčovej masti, 3 a ½ PL hladká múka, 250 ml vývaru, 400 ml mlieka, 150 ml smotany na varenie, 1 PL masla, 4 guličky korenie (čierne a nové), 2 ks bobkový list, 1 ČL cukru, podľa chuti ocot a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: najskôr si pripravím mäso a vývar. Do hrnca vložím pripravené mäso a kosti, zalejem vodou, tak aby bolo mäso ponorené (1 ½ - 2 l), pridám koreňovú zeleninu, cibuľu, bobkový list, korenie a soľ. Využívam tlakový hrniec, doba varenia cca 40 – 45 minút. Uvarené mäso vyberie a vývar precedím.

Domáca rožková knedľa:7 rožkov nakrájam a kocky, uložím do väčšej misy. V druhej nádobe vyšľahám 2 vajcia, 200 ml mlieka a 100 ml oleja, ochutím soľou a pridám 1 PL čerstvej nasekanej petržlenovej vňate. Nalejem na žemle a zľahka premiešam. Olejom vymastím varné hrnčeky a naplním pripravenou zmesou. Hrnčeky vložím do vriacej vody a varím 25 minút. Knedľu vyberiem, nechám ju krátko vychladnúť a nakrájam na plátky.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Kôprová omáčka: na masti spením múku a krátko opražím. Zalejem vývarom, mliekom a za stále miešania privediem do varu. Kôpor odtrhám od stoniek, zviažem a spolu s korením a bobkovým listom vložím do omáčky. Varím na miernom plameni cca 20 minút. Pridám smotanu, ocot, cukor. Nechám prejsť varom, nakoniec pridám na jemno nasekaný kôpor. Zjemním maslom a ešte chvíľku, cca 2 minúty povarím. Servírujeme s knedľou a vareným mäsom.

 Dobrú chuť!

Obrázok blogu

Poznámka: mäso môžeme krátko pred servírovaním ohriať, opiec, zlepšíme jeho chuť.

Obrázok blogu

Posledný obrázok: zdroj internet

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu