Zapečená ryba so syrovou omáčkou.

Keď som zvažovala, čo navariť napadlo má príslovie: „Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý a štíhly v páse." Lekári odporúčajú ryby konzumovať aspoň raz týždenne. Rybacie mäso je zdravé, obsahuje malý podiel tukov, dôležité je pre činnosť mozgu, zraku, ale aj pre potrebu ďalších fyziologických funkcii. V našej kuchyni majú ryby svoje miesto, nemusím na ryby nikoho „prehovárať" i keď sa v zásade riadime heslom „všetko s mierou." Tento raz sme si zvolili zapečené ryby so syrovou omáčkou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (33)

Zapečená ryby so syrovou omáčkou

Potrebujeme: 4- 8 kúskov ryby podľa veľkosti a podľa chuti ( ja som zvolila makrelu, ktorú som nakrájala na porcie), 250 g šampiňónov, 50 g tvrdého syra na strúhanie, 1 citrón, 1 väčšiu cibuľu, mleté čierne korenie, soľ a olej.

Bešamel: 1 PL masla, 1 PL hladkej múky, 400 ml mlieka a soľ.

Syrová omáčka: 1 smotanový syr Bambíno, 2 PL masla, 500 ml mlieka, 2 PL hladkej múky, soľ a bylinky.

Postup: cibuľku očistíme nakrájame nadrobno a opražíme na oleji, pridáme očistené, umyté, na plátky nakrájané šampiňóny a spolu podusíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pekáč alebo zapekaciu misu si vyložíme fóliou na pečenie, na kôpky rozložíme udusené šampiňóny (podľa toho koľko máme kúskov rýb). Rybu zľahka osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a rozložíme na šampiňóny. Medzitým si urobíme bešamel, mlieko prilievame postupne a varíme asi 10-15 minút. Na každú kôpku ryby položíme bešamel a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 180°C, pečieme asi 15 -20 minút. Pred dopečením posype každú kôpku nastrúhaným syrom a necháme zapiecť.

Syrová omáčku si pripravíme tak, že v malom množstve mlieka rozmiešame múku, do ostatného mlieka pridáme maslo a do vriaceho postupne prilievame mlieko s múkou. Keď omáčka začne hustnúť pridáme syr Bambíno a necháme ho roztopiť. Ak je omáčka hustá prileje mlieko. Osolíme a ochutíme bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu

Zapečenú rybu so syrovou omáčkou som podávala s cestovinou (jemné domáce halušky). Aj keby sa to zdalo, ako zvláštna kombinácia, chutilo to výborne. Ak tento recept mte, možno ho len oprášite, ak ho nemáte možno i ho oblúbite.

Nech vám chutí!

Poznámka:

Inokedy, takto zapečenú rybu podávam bez syrovej omáčky, len so zemiakmi a s tatárskou omáčkou, ryba je výborná i s dusenou zeleninou, bez zemiakov. Záleží na chuti.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
INEKO

INEKO

117 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu