Zapečená ryby so syrovou omáčkou
Potrebujeme: 4- 8 kúskov ryby podľa veľkosti a podľa chuti ( ja som zvolila makrelu, ktorú som nakrájala na porcie), 250 g šampiňónov, 50 g tvrdého syra na strúhanie, 1 citrón, 1 väčšiu cibuľu, mleté čierne korenie, soľ a olej.
Bešamel: 1 PL masla, 1 PL hladkej múky, 400 ml mlieka a soľ.
Syrová omáčka: 1 smotanový syr Bambíno, 2 PL masla, 500 ml mlieka, 2 PL hladkej múky, soľ a bylinky.
Postup: cibuľku očistíme nakrájame nadrobno a opražíme na oleji, pridáme očistené, umyté, na plátky nakrájané šampiňóny a spolu podusíme.
Pekáč alebo zapekaciu misu si vyložíme fóliou na pečenie, na kôpky rozložíme udusené šampiňóny (podľa toho koľko máme kúskov rýb). Rybu zľahka osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a rozložíme na šampiňóny. Medzitým si urobíme bešamel, mlieko prilievame postupne a varíme asi 10-15 minút. Na každú kôpku ryby položíme bešamel a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 180°C, pečieme asi 15 -20 minút. Pred dopečením posype každú kôpku nastrúhaným syrom a necháme zapiecť.
Syrová omáčku si pripravíme tak, že v malom množstve mlieka rozmiešame múku, do ostatného mlieka pridáme maslo a do vriaceho postupne prilievame mlieko s múkou. Keď omáčka začne hustnúť pridáme syr Bambíno a necháme ho roztopiť. Ak je omáčka hustá prileje mlieko. Osolíme a ochutíme bylinkami.
Zapečenú rybu so syrovou omáčkou som podávala s cestovinou (jemné domáce halušky). Aj keby sa to zdalo, ako zvláštna kombinácia, chutilo to výborne. Ak tento recept mte, možno ho len oprášite, ak ho nemáte možno i ho oblúbite.
Nech vám chutí!
Poznámka:
Inokedy, takto zapečenú rybu podávam bez syrovej omáčky, len so zemiakmi a s tatárskou omáčkou, ryba je výborná i s dusenou zeleninou, bez zemiakov. Záleží na chuti.

