Zemiakové pochúťky II.

Hovorí sa, že zemiakové polievky sú základom ľudovej stravy. Ja osobne si myslím, že majú miesto v každej kuchyni. Sú úsporné, zdravé, výživné, sýte a dajú sa výborne kombinovať s hubami, so zeleninou, so strukovinami i s mäsom. Pri ich príprave sa môžeme rozhodnúť pre polievky hustejšie, ktoré zahusťujeme zápražkou alebo redšie, ľahšie stráviteľnejšie s väčším množstvom zeleniny. Biologickú hodnotu dodávajú polievkam okrem zemiakov a zeleniny aj zelené vňate, ako petržlenová vňať, zelerová vňať, pažítka, bazalka a kôpor. Ponúkam niekoľko overených v mojej kuchyni, možno zabudnutých ale za to výborných polievok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Kyslá zemiaková polievka (sedliacka)

Potrebujeme: 400 g zemiakov, 100 g koreňovej zeleniny, 10 g sušených húb, 30 g dusených krúpov, soľ, 2 strúčiky cesnaku, 1 kyslú smotanu, 40 g hladkej múky, 50 g tuku.

Postup: Sušené huby namočíme v mlieku, cca na 1/2 hodinu. Z tuku a hladkej múky urobíme zápražku, za stáleho miešania zalejeme 1 1/2 litrom studenej vody, pridáme huby a varíme. Keď sú huby mäkké, najskôr pridáme zeleninu, opäť povaríme a nakoniec pridáme zemiaky. Keď sú zelenina a zemiaky mäkké, pridáme zvlášť uvarené krúpy a kyslú smotanu, krátko necháme povariť a nakoniec polievku dochutíme cesnakom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pestrá zemiaková polievka

Potrebujeme: 400 g zemiakov, 800 ml zeleninového bujónu, 100 g póru, 100 g mrkvy, 200 g hrášku, muškátový orech, mletú rasca, 100 ml smotany na varenie.

Postup: zemiaky očistíme, umyjeme pokrájame na kocky. Zalejeme vriacom zeleninovým bujónom a uvaríme do mäkka. Časť uvarených zemiakov vyberieme a zvyšok rozmixujeme s bujónom.

Pór, mrkvu očistíme, umyjeme a pokrájame na tenké kolieska. Na rozpálenom oleji najskôr orestujeme mrkvu, prikryjeme a dusíme asi 10 minút. Ku koncu dusenia pridáme kolieska póru, hrášok a ešte krátko podusíme.

Do udusenej zeleniny pridáme druhú časť uvarených zemiakov, okoreníme mletým čiernym korením, muškátovým orieškom, dosolíme, posypeme mletou rascou a niekoľko minút podusíme. Nakoniec prilejeme bujón rozmixovaný so zemiakmi, zjemníme smotanou a krátko povaríme. Pri servírovaní do každej porcie polievky môžeme, ale nemusíme pridať lyžicu kyslej smotany.

SkryťVypnúť reklamu

Zemiaková polievka s čerstvou kapustou

Potrebujeme: 1 a1/2 litra vody, 1/2 hlávky stredne veľkej kapusty, 500 g zemiakov, 80 g tuku, 30 g hladkej múky, soľ, rasca, 1 lyžica octu.

Postup: kapustu narežeme na jemné rezance a osolíme. Očistené zemiaky, nakrájame na menšie kocky. Kapustu a zemiaky vkladáme striedavo do hrnca, zalejeme vriacou osolenou vodou, dusíme, až sú zemiaky a kapusta mäkké. Z tuku a hladkej múky urobíme zápražku, za stáleho miešania ju pridávame do kapusty a zemiakov. Okoreníme, dosolíme a ochutíme octom.

Verím, že som Vám urobila chuť!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,095 článkov
INESS

INESS

110 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

93 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

159 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu