Moravská zemiaková knedľa
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 100 - 150 g hrubej múky alebo krupice, 2 vajcia, soľ, 2 polievkové lyžice masla, z 3 na kocky nakrájané a opražené rožky.
Postup: Zemiaky v šupke umyjem, zalejem vriacou osolenou vodou. Scedím a prepláchnem studenou vodou. Ošúpem a pretlačím alebo postrúham. Spravidla si ich uvarím deň vopred a na noc dám do chladničky. Pretlačené zemiaky, múku, vajcia a soľ premiešam. Ak je cesto redšie pridám podľa potreby múku alebo kávovú lyžičku Solamylu. Nakoniec do cesta zapracujem opražené rožky. Z cesta formujem guľky alebo valčeky (porcia pre jednu osobu) a vkladám ich do veľkého hrnca s vriacou, osolenou vodou. Vodu si dám zovrieť skôr, ako začnem robiť cesto, zemiakové cesto má tendenciu rýchlo rednúť. Opäť nechám vodu zovrieť, knedle opatrne zamiešam, aby sa nepripálili na dno hrnca, znížim teplotu a varím asi 20 minút. Hotové knedle vyberiem deravou varechou, nechám odkvapkať a vložím do misy. Povrch zvyknem potrieť maslom alebo olejom, keď vychladnú nechytia hrubú kôrku. Pred podávaním si ich nakrájam na kolieska, ktoré majú priemer guľky, alebo valčeka. Moravské zemiakové knedle sú výborné ku akémukoľvek pečenému mäsu. Ak nám čosi zostane od obeda, čo sa u nás stáva zriedkavo, môžeme ich na druhý deň podávať aj samostatne, poliate kyslou smotanou a opraženou cibuľkou.
Verím, že bude chutiť aj vám. Ak ju ešte nerobíte,
určite si ju obľúbite.
Želám dobrú chuť a varte s láskou !