Zemiakové pochúťky IV.

Hovorí sa: „ Láska ide cez žalúdok.“ Niekedy, ani tak nezáleží na tom, či je to kompletné slávnostné menu alebo romantická večera i keď bezpochyby k životu patria. Ale každom prípade by mala byť príprava jedla spojená s láskou. Vždy som sa snažila držať zásady: „var s láskou, keď varíš pre svoje lásky.“ Jedlo, ktoré je pripravené s láskou určite chutí lepšie. Nemám recept, ako to robiť, ako nebyť unavená, ale mám recept na výbornú moravskú zemiakovú knedľu. Jej príprava je spojená s úsmevnou príhodou, ktorú som popísala minulý rok v príbehu Trampoty mladej kuchárky. Dnes pridávam recept.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Moravská zemiaková knedľa

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 100 - 150 g hrubej múky alebo krupice, 2 vajcia, soľ, 2 polievkové lyžice masla, z 3 na kocky nakrájané a opražené rožky.

Postup: Zemiaky v šupke umyjem, zalejem vriacou osolenou vodou. Scedím a prepláchnem studenou vodou. Ošúpem a pretlačím alebo postrúham. Spravidla si ich uvarím deň vopred a na noc dám do chladničky. Pretlačené zemiaky, múku, vajcia a soľ premiešam. Ak je cesto redšie pridám podľa potreby múku alebo kávovú lyžičku Solamylu. Nakoniec do cesta zapracujem opražené rožky. Z cesta formujem guľky alebo valčeky (porcia pre jednu osobu) a vkladám ich do veľkého hrnca s vriacou, osolenou vodou. Vodu si dám zovrieť skôr, ako začnem robiť cesto, zemiakové cesto má tendenciu rýchlo rednúť. Opäť nechám vodu zovrieť, knedle opatrne zamiešam, aby sa nepripálili na dno hrnca, znížim teplotu a varím asi 20 minút. Hotové knedle vyberiem deravou varechou, nechám odkvapkať a vložím do misy. Povrch zvyknem potrieť maslom alebo olejom, keď vychladnú nechytia hrubú kôrku. Pred podávaním si ich nakrájam na kolieska, ktoré majú priemer guľky, alebo valčeka. Moravské zemiakové knedle sú výborné ku akémukoľvek pečenému mäsu. Ak nám čosi zostane od obeda, čo sa u nás stáva zriedkavo, môžeme ich na druhý deň podávať aj samostatne, poliate kyslou smotanou a opraženou cibuľkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Verím, že bude chutiť aj vám. Ak ju ešte nerobíte,

určite si ju obľúbite.

Želám dobrú chuť a varte s láskou !

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu