Zvažovala som si, či sa vôbec venovať tejto téme. Aj dnes sa objavujú názory, že stévia obsahuje mutagénne látky, ktoré spôsobujú rakovinu. Podľa dostupných informácii gastroenterológov nové štúdie v roku 2006 preukázali, že neobsahuje žiadne mutagénne látky. Naopak stévia má liečivé účinky.
Ak sme stéviu nemali na našom trhu, mal o byť výsledok lobizmu zo strany výrobcov umelých sladidiel. Či je to tak, neviem potvrdiť, ani vyvrátiť. Pravdou je, že si stéviu si môžeme dnes kúpiť, ako sadenicu, ale tiež sušenú - čaje, či vo forme tabliet, prášku alebo tekutiny.
Možno stojí zato dať aj tu, na tomto miesto pár informácii. Možno stéviu poznáte pod názvom sladká tráva, medové lístky, či sladký kríček. Dočítala som sa, že niektorí pestovatelia predávajú sadenice aj pod aj názvom „Sugar baby."
Stévia je trvalka, pochádza vraj z Paraguja, kde bola tamojšími Indiánmi používaná, ako liečivo, a pre svoje účinky bola rozšírená do celého sveta. Preukázané je, že sladidlo zo stévie je vhodné, ako náhrada repného cukru a pritom vraj nemá žiadne kalórie. Oceňujú ju najmä diabetici.
Z toho, čo som sa dozvedela stévia:
- dezinfikuje ústnu dutinu
- pôsobí proti vzniku zubného kazu
- pomáha udržať v rovnováhe cukru v krvi
- podporuje dobré trávenie
- pomáha bojovať proti obezite
- napomáha bunkovému metabolizmu
- uspokojuje chuť na sladké
- znižuje únavu a únavový syndróm.
Tiež sa hovorí, že táto rastlinka chráni pred vysokým krvným tlakom, podieľa sa na zosilňovaní svalstva pomáha pri liečbe akné, či ekzémov.
Ocením Vaše rady, aby som si túto zaujímavú bylinku mohla dopestovať doma. Zaujíma ma:
Kedy je výhodnejšie začať s pestovaním na jar, či na jeseň?
Ako sa o rastlinku najlepšie starať, ako ju rozmnožovť a prezimovať?
V akých prípadoch vám rastlinka najlepšie poslúžila? Prípadne iné vaše cenné skúsenosti.
Človek si vraj občas musí poradiť sám, povedala Agatha Christie. Ja si chcem dať poradiť a možno sa
nás nájde viac takých, ktorí oceníme rady skúsenejších.
Ozvite sa prosím, diskutujte. Ďakujem.