Nezanedbateľné sú účinky bazy čiernej aj pri žalúdočných ťažkostiach, regulujú trávenie. Bobuľovité plody sú bohaté na vitamín A a najmä vitamín C, ktorý chráni organizmus pred chrípkou. V chrípkovom období teda stojí za to oživiť si vynikajúce liečivé účinky bazy čiernej. Nedajme sa zaskočiť chorobou!
Z bazy čiernej zbierame kvety a plody. Pri zbere kvetov zbierame celé súkvetia. Pozor treba dať na to, aby sa nestlačili. Stlačené kvety by sa rýchle zaparili. Pri sušení ich rozložíme stopkami nahor, prípadne ich zavesíme za hlavnú stonku na špagát do tieňa, na dobre vetrané miesto. Po usušení zbavíme kvety stopiek a skladuje vo vzduchotesnej nádobe. Z kvetov bazy čiernej je vynikajúci čaj. Výborne si pochutíme aj na vyprážaných bazových kvetoch. Z plodov zase môžeme rovnako urobiť čaj, pripraviť šťavy, sirupy, vína, kompóty, či džemy.
Plody zbierame so stopkami. Odstrihujeme ich iba z hlavnou stopkou, keď sú tmavofialové až čierne. Sušíme ich na slnku alebo umelým teplom do 50 o C. Dobre suché plody čistíme na šikmej ploche alebo na site. Skladujem ich v dobre uzavretej nádobe. Pri zbieraní plodov je treba dať pozor na to, aby sme plody nekonzumovali surové! Obsahujú sambunigrín, ktorý spôsobuje škrabanie v krku a závraty. Zásadne zbierame len zrelé plody! Pri vlastnom zbere treba dať pozor, aby nedošlo k zámene plodov. Podobné plody, ako baza čierna má chabzda, plody sú mierne jedované, nechutné a zapáchajú!
Už v lete som sa v jednom zo svojich článkov venovala baze čierne. Kvety bazy čiernej majú žltobielu farbu. Zber je aktuálny od júna do júla. V auguste a septembri je aktuálny zber plodov, ktoré tvoria červené a neskôr čierne plody. Ak ste to nestihli, nič to, dajte si to do poznámok pre budúci rok. Mať v domácnosti vždy po poruke bazu čiernu sa vyplatí. Ak nie z vlastného zberu, tak aspoň tú ktorá je k dispozícií v čajovni, či v lekárni.
Čaj z kvetu bazy čiernej
Príprava čaju: 2 čajové lyžičky kvetu zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme 10 minút vylúhovať. Pred jedlom pijeme denne dve šálky čaju. Bazové kvety dávajú čaju kvetinovú vôňu a mierne kyslastú chuť.
Čaj z plodov bazy čiernej
Príprava čaju: 1 čajový lyžička plodov na jednu šálku. Necháme 20 minút lúhovať, pijeme 1 až 2 krát denne. Za účelom potenia, pre zvýšenie močenia a pre analgetické účinky si pripravíme silnejší odvar, na 250 ml vody použijeme 10 až 15 g plodov.
Na záver trochu povery. Hovorí sa, že vo vnútri keru žije ducho čarodejnice, preto poranenené drevo krváca červenou miazgou. Nosenie čierne bazy odráža vraj zlých duchov. Zavesená baza čierna nad dverami má zase zabrániť preniknutiu zla do domu. Nech je to tak, či inak, liečivé účinky bazy čierne sú v každom prípade overené.
Štrngnime si bylinkami.
Na zdravie!