reklama

Pravidelný prísun tekutín = jasná myseľ

Nepoviem nič nové, keď pripomeniem, že ľudský organizmus obsahuje 50 a 70 % vody.  Bez nej by naše telo nemohlo fungovať, napriek tomu pitný režim zanedbávame,  nepripisujeme mu dostatočnú vážnosť. A pritom dehydratácia - nedostatok tekutín v tele  má nepriaznivý vplyv najmä na schopnosť sústrediť sa.  Týka sa to takmer všetkých vekových kategórii, jednoducho zabúdame piť. Ak máte čas a záujem skúsme si pitný režim pripomenúť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Mozog váži asi 1,3 kg, z toho ¾ tvorí voda. Ak dopustíme, že naše telo bude dehydratované, mozog bude vyčerpaný. Chceme ostať čulí? Kto by nechcel. Potom by sme ma piť vodu počas celého dňa.

Ja osobne sa prihováram za vizuálne pitie - 8 pohárov denne. Počítam, vidím a pomaly pijem. Ak na tento spôsob pozabudnem, na konci dňa zistím, že som pila veľmi málo. V prípade, že „držím slovo" potom za deň vypijem 2 litre tekutín, čo je vlastne odporúčané množstvo. Nečakajme, kým vysmädneme! Ono sa to povie, ale čím je človek starší, tým menej pociťuje smäd. Rovnako je to aj u detí, ani oni nepociťujú smäd.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Spomínam si jednu staršiu kolegyňu, ktorá sa mi so slzami v očiach sťažovala, že ju nevesta považuje za dementnú.

„Je pravda, stáva sa mi, že som trochu dezorientovaná, aj zabúdam o niečo viac. Mávam sucho v ústach a som podráždená," pripustila svoje problémy.

„A čo pitný režim?" skúsila som sa opýtať.

„Nepijem veľa, lebo potom chodím často na WC."

„ To je pravda, aký príjem, taký výdaj," súhlasím.

„ Bez tekutín to však nejde, ver mi!" Nabádam ju na priebežné pitie. Odporučila som jej môj systém " ja počítam do osem..."

Počítala..., a po čase sa mi zdôverila, že sa cíti lepšie, sem- tam čosi zabudne, ale to patrí k veku. Koncentrácia sa jej výrazne zlepšila, hlava ju nebolí, a aj podráždenie sa zmiernilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Vidíš, si ako tie kvety, ani tie by neprospievali bez vody. A o tie sa staráš pravidelne, nezabudni ani na seba." Snažila som sa situáciu odľahčiť a vytvoriť jej akési spojenie medzi starostlivosťou o kvey, ktoré sú jej pýchou a vlastným pitným režimom.

Obrázok blogu

Tak je, sme ako tie kvety...

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu