reklama

Včelia lekáreň...

Med je symbolom dobrého a sladkého. Veď to poznáte - bozky sladké ako med, či  medové týždne. Med milujem, kedysi  sme ho mali doma. Odišli včelári, odišli  aj včielky...  Vážila som si domáci med, tešila som sa na stáčanie medu,  ale tiež je pravda, že som med v domácnosti  považovala za akúsi samozrejmosť. Tak je, čo je doma, to sa často nepočíta. Dnes  včelárov starostlivo vyhľadám,  lebo dobrých včelárov je ako šafranu. Kupujem ho zásadne od nich, vyplatí sa. Nejde len o pochutinu do čaju,  na chlieb, na pečenie medovníčkov. Na účinkoch včelích produktov je založené aj liečiteľstvo - ľudové, a využíva ho aj farmaceutický priemysel.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Žiaľ, nie všetci pristupujeme k medu, ako k liečivej látke. V dobe antibiotík sa nám med nezdá až tak dôveryhodný, a pritom je to výborné prírodné antibiotikum. Med účinne pôsobí proti zápalom, urýchľuje hojenie povrchových rán a popálenín. Obsahuje enzýmy, minerálne látky, stopové prvky, ktoré podporujú rast kožných buniek, upravujú trávenie a zlepšujú spánok. Nehovorím to len tak, poznám konkrétne prípady, kedy med zahojil dlhoročné rany, ktoré dovtedy odolávali všetkým liekom.

Netreba zabudnúť aj na určité rizika. Žiaľ, sú aj prípady alergie na včelí med. Aj ľudia s nadváhou by mali s medom nakladať opatrne - zväčšuje chuť do jedla.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Možno aj u vás okrem medu máte v lekárničke výrobky z propolisu - tinktúry, ústne vody, roztoky, masti. Aj tu treba dať pozor na alergény. Z niektorých prípravkov sú našťastie odstránené, myslieť na to treba, pokiaľ ide o zdravie opatrnosti nikdy nie je dosť.

Rady ľudového liečiteľstva:

Pohár vody alebo vlažného mlieka osladený s medom upokojí nervy a podporí spánok.

Ak do medovej vody pridáme šťavu z citróna nápoj osvieži a vitamíny sa nezničia ako v horúcom čaji. Účinný je pri horúčke.

Na priedušky zase účinne pomôže, ak pohár bieleho vína rozmixujeme s dvomi žĺtkami a 2 PL medu. Nápoj pijeme teplý, nie horúci.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Proti zlej nálade pomáha, ak pohár čierneho piva zohrejeme vo vodnom kúpili, vmixujeme 1 žĺtok a 2 PL medu. Posilní nervy, zlepší náladu.

Maska z tvarohu a medu - 1 PL medu zmiešame s 2 PL tvarohu a 1 PL sladkej smotany. Prečo to nevyskúšať, veď už v starom Egypte používali med na podporu zdravia a krásy.

Chutné a zdravé je aj medové mlieko so škoricou - šálka teplého mlieka, 2 ČL medu a ¼ ČL škorice.

Med oceníme aj na po popraskané pery - pôsobí ako balzam.

Med sa oplatí kupovať od včelárov a výrobcov, ktorí majú osvedčenie. Žiaľ na trhu sa objavuje aj falošný med, taký rozhodne nelieči.

Med má prírodnú vlastnosť - kryštalizuje, čo je známka jeho pravosti. Čas kryštalizácie je rôzny, tekutým sa stane, ak ho opatrne zahrievame vo vodnom kúpeli, ktorý nemá vyššiu teplotu ako 50°C. Nie všetci to vedia, buď o pravosti medu pochybujú, alebo ho zahrievajú na vysoké teploty, čím poškodzujú jeho účinné látky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neviem, ako vy, ale ja milujem „babské recepty" pre zdravie, ktoré sú jednoduché, účinné a chutné. Rozhodne k ním patrí aj med.

Obrázok blogu
Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu