Žiaľ, nie všetci pristupujeme k medu, ako k liečivej látke. V dobe antibiotík sa nám med nezdá až tak dôveryhodný, a pritom je to výborné prírodné antibiotikum. Med účinne pôsobí proti zápalom, urýchľuje hojenie povrchových rán a popálenín. Obsahuje enzýmy, minerálne látky, stopové prvky, ktoré podporujú rast kožných buniek, upravujú trávenie a zlepšujú spánok. Nehovorím to len tak, poznám konkrétne prípady, kedy med zahojil dlhoročné rany, ktoré dovtedy odolávali všetkým liekom.
Netreba zabudnúť aj na určité rizika. Žiaľ, sú aj prípady alergie na včelí med. Aj ľudia s nadváhou by mali s medom nakladať opatrne - zväčšuje chuť do jedla.
Možno aj u vás okrem medu máte v lekárničke výrobky z propolisu - tinktúry, ústne vody, roztoky, masti. Aj tu treba dať pozor na alergény. Z niektorých prípravkov sú našťastie odstránené, myslieť na to treba, pokiaľ ide o zdravie opatrnosti nikdy nie je dosť.
Rady ľudového liečiteľstva:
Pohár vody alebo vlažného mlieka osladený s medom upokojí nervy a podporí spánok.
Ak do medovej vody pridáme šťavu z citróna nápoj osvieži a vitamíny sa nezničia ako v horúcom čaji. Účinný je pri horúčke.
Na priedušky zase účinne pomôže, ak pohár bieleho vína rozmixujeme s dvomi žĺtkami a 2 PL medu. Nápoj pijeme teplý, nie horúci.
Proti zlej nálade pomáha, ak pohár čierneho piva zohrejeme vo vodnom kúpili, vmixujeme 1 žĺtok a 2 PL medu. Posilní nervy, zlepší náladu.
Maska z tvarohu a medu - 1 PL medu zmiešame s 2 PL tvarohu a 1 PL sladkej smotany. Prečo to nevyskúšať, veď už v starom Egypte používali med na podporu zdravia a krásy.
Chutné a zdravé je aj medové mlieko so škoricou - šálka teplého mlieka, 2 ČL medu a ¼ ČL škorice.
Med oceníme aj na po popraskané pery - pôsobí ako balzam.
Med sa oplatí kupovať od včelárov a výrobcov, ktorí majú osvedčenie. Žiaľ na trhu sa objavuje aj falošný med, taký rozhodne nelieči.
Med má prírodnú vlastnosť - kryštalizuje, čo je známka jeho pravosti. Čas kryštalizácie je rôzny, tekutým sa stane, ak ho opatrne zahrievame vo vodnom kúpeli, ktorý nemá vyššiu teplotu ako 50°C. Nie všetci to vedia, buď o pravosti medu pochybujú, alebo ho zahrievajú na vysoké teploty, čím poškodzujú jeho účinné látky.
Neviem, ako vy, ale ja milujem „babské recepty" pre zdravie, ktoré sú jednoduché, účinné a chutné. Rozhodne k ním patrí aj med.
