reklama

Zázrak zvaný smiech

Účinky smiechu  považujem za nesmierne dôležité, aj preto som sa jedno obdobie reprezentovala rubrikou „Úsmev, prosím," kde som sa snažila pravidelne prispievať, s cieľom rozosmiať, čo najviac ľudí. Ak nie rozosmiať, tak aspoň na chvíľu zastaviť tok myšlienok, ktoré úsmevu bránia.  Prečo? Lebo úsmev je čoraz vzácnejší.... , dnes pridám aj retro spomienky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Keď sme v pohode často sa smejeme. Vtedy nás ani nepadne skúmať prečo je tomu tak. Jednoducho sa cítime príjemne a reagujeme na vtipné situácie. Smiech je teda prejavom nášho prežívania, našej emocionality. Pravda závisí aj od povahových vlastnosti. Niekto sa zasmeje dobrému vtipu, iný groteske..., ale sú ľudia, ktorých hneď tak ľahko nerozosmejeme. Keď sa to podarí, jedno má smiech spoločné - odbúrava negatívne vplyvy na náš organizmus.

Tak je. Ľudský smiech svedčí o fyzickom a psychickom zdraví, človek je v pohode a spravidla sa cíti šťastne. Spomínam na časy, keď som chodila na strednú, smiať sa na verejnosti vraj nebolo dôstojné mladej dámy, tak nám to prízvukovali dospelí. Bože, ako by sme sa boli niekedy zasmiali, no „nepatrilo sa." Raz sme cestovali autobusom - "v štvorke." Štyri baby, bolo pod mrakom a dažďu, ako sa hovorí trčali nohy. Jedna zívla a o chvíľu sme zívali všetky štyri a následne aj cestujúci okolo nás. Komická situácia..., ibaže ako sa udržať a nesmiať sa. O chvíľu sme sa bavili všetci, pridali sa aj ostatní cestujúci. Nie sme stroje, sme ľudia, ak sme sa zasmiali. Spomeniem si na to, najmä vtedy, keď ma zaujme živý smiech skupinky mladých ľudí. Niektorí ľudia v mojom veku, pokrútia hlavou, ale ja si v duchu poviem, len nech sa smejú, ktovie, či budú mať ešte dosť príležitosti na taký spontánny smiech - od srdca.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niekedy sa smejeme, len tak, bezdôvodne. Určite ste to zažili. Dcéra mojej priateľky mala spolužiačku Lucku. Vždy, keď k ním prišla, tak sa smiala, smiala a smiala. Nevedeli prečo, a možno to nevedela ani ona. Nebolo to nič príjemné. Raz som bola na návšteve aj ja, Lucke som sa prihovorila asi takto: „Moja, ty sa smeješ na všetkom, tuším aj na záchodovej kľučke," vtedy sa už smiali obidve dievčatá, nešli sme ich upokojiť. A tak sa im záchodová kľučka nadlho stala povelom na smiech. Aspoň sme vedeli prečo sa Lucka smeje.

Pravda, nič nie je zdravšie, ako spontánny smiech, taký od srdca, ktorý je vlastný mladým ľuďom a deťom. Ani my dospelí, by sme nemali smiechom šetriť. Dokáže odbúrať negatívne emócie, dokonca aj stlmiť prah vnímania bolesti. Smiech zrýchľuje tlkot srdca, čo zase pozitívne vplýva na okysličovanie mozgu. Niektoré odborné zdroje uvádzajú, že pri smiechu sa mozog okysličuje až 5x viac, ako pri normálnom dýchaní. A to nehovorím o tom, že úsmev je nesmierne dôležitý aj pre úspešnú komunikáciu. Určite si spomeniete na niektoré vtipné situácie, a na to, ako sa následne zlepšila spoločenská klíma. Tam, kde prevládala radosť, optimizmus sa ako zázrakom tlmia aj konfliktné situácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Iste, každodenný život nám často nedáva veľa príležitosti na smiech, a možno z roka na rok menej. Kdesi som sa dočítala, že v roku 1939 sa človek smial denne asi 17 minút, v roku 1984 šesť minút, v roku 1995 už len tri minúty. Kedy ste zasmiali naposledy vy?

Nezabudnite, že „Úsmev je najkratšia vzdialenosť medzi ľuďmi," to som nepovedala ja, ale Victor Borge. A ja dodávam, usmievate sa, nikdy nemôžete vedieť koho očaríte svojim úsmevom.

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu