reklama

Vek encyklopédií a vševedkov

Ako tak sledujem knižný trh, všimla som si zaujímavý úkaz. Na pultoch kníhkupectiev sa nám - zdá sa mi- hromadia čoraz viac a viac knihy encyklopedického typu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Pozriem vpravo- tu encyklopédia slávnych hudobných skladateľov, tam encyklopédia húb, rastlín, morských živočíchov, či národných a kultúrnych pamiatok Slovenska....Jednoducho je to o zhromažďovaní už poznaného a preskúmaného.Ľudia sa už dostali všade, preskúmali celú zemeguľu a všetky objekty na Zemi, ako aj blízke planéty...Ďalšie generácie školákov to budú mať ťažké- budú musieť už v prvom stupni ZŠ vedieť to, čo sme my vedeli ako ôsmaci...Kdesi som dokonca čítala, že učitelia už nebudú učiť nové poznatky samotné, iba budú svojich študentov učiť, ako sa v spúste informácií ZORIENTOVAŤ.Okrem toho vraj žiaci nebudú nosiť v aktovkách učebnice, ale všetky učebnice budú na internete a oni v nich budú prostredníctvom siete listovať, a učiť sa z nich.Nastúpi generácia vševedkov.Nastúpi?A potom, neviem, či vydávanie encyklopédií o všetkom je vôbec na niečo dobré. Takú knihu si podľa mňa kúpi len fanatik do danej oblasti /lapač motýľov či novonádejný malý huslista/, ktorému rodičia chcú dať "všetko", aby dieťa nezanedbalo svoj talent, prípadne škola na ukážku, či ako učebnú pomôcku.Takých čiateľov- špecialistov je málo. Veď kto vydrží čítať encyklopédiu dlhšie ako 20 minút?Podľa mňa sa to deje vzhľadom na to, že ľudia už všetko podstatné na tomto svete postrehli a zaznamenali a je tendencia to zosumarizovať.Žeby sme vedeli už VŠETKO???

Antónia Tokárová

Antónia Tokárová

Bloger 
  • Počet článkov:  81
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Myslím si, teda som...na blogu. Zoznam autorových rubrík:  Môj denníčekSpoločnosť a aktuálneÚvahySpoza dveríPríhody na zamyslenieSvet filmuJazykové okienkoFikciaNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu