reklama

Letné Dudince

Dudince, o ktorých sa hovorí v samých superlatívoch, známe z histórie ako Rímske kúpele, sú v súčasnosti vyhľadávanou destináciou s liečebnou starostlivosťou na svetovej úrovni.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
14b
14b 
6b
6b 

Po vybudovaní liečebných domov v polovici minulého storočia získali kedysi najstaršie kúpele súčasne aj prívlastok najmladšie kúpele Slovenska. Príjemný pocit pokoja celému modernému areálu dodáva aj výsadba zelene a krásna okolitá príroda. Donedávna malá obec získala aj štatút najmenšieho mestečka na Slovensku.

35b
35b 

Nížinná poloha Dudiniec prispieva k celkovej kúpeľnej pohode s osobitým čarom najteplejších klimatických pomerov na Slovensku.

4b
4b 
25b
25b 
5b
5b 
26b
26b 
42b
42b 

Liečebný dom Rubín dostal názov podľa minerálneho kameňa, ktorý blahodarne pôsobí na srdce a srdcovo cievny systém. Do prevádzky bol uvedený v roku 1966 ešte pod pôvodným názvom Hont.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
1b
1b 
20b
20b 

Jedinečné dedičstvo prírodného zdroja vody. 

Jedinečné dedičstvo prírodného zdroja vody. Dudinská voda, ktorá vyviera z hlbín zeme, je najúčinnejšou minerálnou vodou s bohatým obsahom fluoridov. Podobný zdroj liečivej vody sa vo svete nachádza už iba vo francúzskych kúpeľoch Vichy a v ďalekom Japonsku. V stredoveku sa dudinskou vodou liečil reumatizmus, zápaly očí, kožné a zažívacie ochorenia. Najvýznamnejšími hosťami kúpeľov boli uhorský kráľ Matej a cisárovná Alžbeta Bavorská, známa ako Sissi.

21b
21b 
2b
2b 

Liečebný dom Smaragd bol otvorený v roku 1978. Pomenovali ho po drahokame, ktorý prispieva k regenerácii a uzdraveniu človeka. Posilňuje srdce, imunitný systém, lieči bolesti chrbtice, znižuje krvný tlak a privoláva šťastie a vernosť. Hlavným zameraním liečby zostávajú ochorenia pohybového aparátu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
7b
7b 
44b
44b 
18b
18b 
19b
19b 

Uvedením do prevádzky liečebného ústavu Diamant v roku 1986 znamenalo súčasne aj otvorenie celého radu hotelov, ako Bučinár, Flóra, Hviezda, Jantár, Prameň a Minerál.

24b
24b 
23b
23b 
22b
22b 
32b
32b 
16b
16b 
45b
45b 

Dudinské travertíny. 

Na malom návrší v južnej časti kúpeľov sa dodnes nachádzajú chránené travertínové prírodné vane ako pamiatka po Rímskych kúpeľoch.

43b
43b 

Travertínová fontána pred kúpaliskom Dudinka.

15b
15b 
13b
13b 
8b
8b 

Kúpeľ v dudinskej minerálnej vode.

Kúpalisko Dudinka je pomenované po víle podľa známej legendy. Najväčším lákadlom kúpaliska je minerálny bazén s liečivou vodou, ktorej teplota dosahuje 34 stupňov Celzia.

9b
9b 
11b
11b 
10b
10b 
33b
33b 
3b
3b 

Rozprávkovo krásne miesta, ktoré liečia telo aj dušu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Leto v Dudinciach býva nádherné. Teplé slnečné počasie láka na prechádzky do okolitej prírody. Kúpeľný chodník zdravia ponúka návštevníkom nenáročné cvičné zariadenia k aktívnemu oddychu pri prechádzkach lesoparkom.

29b
29b 
27b
27b 
30b
30b 
31b
31b 

 Letné Dudince
 fotocopyrightantonkaiser
 Zdroj: Dudinský kúpeľný magazín

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Bloger 
  • Počet článkov:  265
  •  | 
  • Páči sa:  892x

Vítam vás na Blogu SME ako bývalý VIP a Populárny bloger povolaním pedagóg, absolvent Školy dôstojníkov v zálohe, v súčasnosti dôchodca. Svojimi príspevkami od roku 2005 propagujem prírodné krásy Tribeča a Pohronského Inovca, organizovanú turistiku KST Zlaté Moravce, atraktívne VHT výstupy na hory Slovenska, hrebeňovky pohoriami a zahraničné expedície. Ako jeden z nadšencov združenia rádioamatérov Citizen Band, propagoval činnosť tohto humánneho športu v mesačníku Júnošík CB Fan Rádioklubu Slovakia. Dopisovateľ regionálnych periodík, člen zlatomoraveckých výtvarníkov a fotografov FoTOP, kolektívne a autorské výstavy. V súčasnosti ľudové zvyky a tradície horného Požitavia, kultúrne dedičstvo našich predkov ukryté v architektonických pamiatkach mesta a vzácnych muzeálnych zbierkach. Historické zaujímavosti kedysi sídla Tekovskej župy s bohatými dejinami, ktoré nám tu zanechali významné šľachtické rody. Osobnosti kultúry, ktorí náš život obohacujú a skrášľujú svojou umeleckou tvorbou. Zoznam autorových rubrík:  KultúraŠportCestujemeVideoblogySúkromnéPríroda

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu