reklama

Halloween namiesto Všechsvätých?

-„Na budúci týždeň v stredu máme Halloween. Nezabudnite si priniesť kostým a vyrezanú tekvicu!“ – Zahlásila v škole pani učiteľka všetkým žiakom. No, pomyslel som si svoje o takomto sviatku... Halloween – opäť niečo cudzie, niečo, čo v našej kultúrnej oblasti je vsadené umelo a za každú cenu chce vytláčať náš pekný a tradičný sviatok Všetkých svätých a Dušičiek.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (138)
Obrázok blogu

Halloween je sviatok strašidiel a duchov, ktorý sa slávi v noci 31. októbra. Deti chodia v kostýmoch do susedov a pýtajú si sladkosti. Je to sviatok typický pre USA, Anglicko, Írsko, Nový Zéland, Austráliu a Kanadu ako sviatok pohanský, ktorý má svoj pôvod v Írsku u Keltov. Išlo o sviatok zmierenia sa s démonmi a zlými duchmi. No preto nepochopím, čo takýto pohanský sviatok hľadá u nás, na území Slovenska. Vari my, Slováci, nemáme svoju kultúru, tradície, hodnoty?! Potrebujeme tu donášať cudzie zvyky? Prečo? To sme tak chudobný národ, že svoje tradície potláčame a nahrádzame ich kdečím, len aby sme sa čo najviac podobali niekomu inému? Hanbíme sa za to, že sme Slováci? Ja si myslím, že má to byť práve naopak. Máme byť hrdí na svoje korene a tradície a zachovávať ich pre ďalšie generácie. Myslím si, že doba, keď bolo všetko kresťanské potláčané niečím novým alternatívnym (Sv. Mikuláš Dedom mrazom, Vianoce Sviatkom zimy a podobne), je už za nami. Tak neviem prečo máme za potrebu práve v čas, keď si pripomíname sviatok Všetkých svätých a všetkých našich blízkych zosnulých, nahrádzať sviatkom nejakých pomyslených strašidiel a duchov... Sviatky Všetkých svätých a Dušičiek sú dni, kedy si máme v pokore a v rozjímaní zaspomínať na svojich blízkych, ktorí sú už na pravde Božej. Je to sviatok, kedy treba okrem modlitby zapáliť sviečku na hrobe blízkej osoby a možno aj na hrobe opustenom, kde už nemá kto túto sviečku zapáliť. K úcte k hrobom treba viesť aj svoje deti. Leží tam telo človeka, ktorý žil, trpel, miloval,... Je jedno či bol obľúbený, alebo nie, je to skratka človek. Hodnoty sú hodnoty a niektoré sú nezmazateľné. Snažme sa hľadať tie pravé. Bez ohľadu na to, či je niekto veriaci alebo nie.

Anton Medvec

Anton Medvec

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som historik a aktívny človek, ktorý má rád túto zem a ľudí v nej.Okrem toho som Kosceľančan, Šarišan, Vichodňar, Slovak a Europan a ňikda ňe naspak. Zoznam autorových rubrík:  HistóriaSpoločnosťSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu