reklama

Bezpečnosť našich detí

Dopravnej bezpečnosti je v poslednej dobe venovaných mnoho diskusií, článkov, reportáží a podobne. Ja by som sa rád venoval bezpečnosti našich detí na cestách. Téma veľmi málo zverejňovaná a pritom tak dôležitá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Bezpečnosť na cestách je hlavne v dnešnej dobe veľmi dôležitá. Je potrebné k nej vychovávať a viesť deti už od útleho veku. Najlepšie už do predškolského. Sami rodičia by sa mali s deťmi o tejto téme čo najviac rozprávať. Hlavne keď každý deň vidím ako niektorí vodiči jazdia po uliciach v obytných zónach ako keby boli na pretekárskom okruhu.

Dopravná bezpečnosť detí sa týka nie len toho, ako dieťa naučiť ako sa bezpečne dostať na druhú stranu cesty alebo ulice. Dopravná bezpečnosť sa rovná dopravnej výchove. Učí deti správať sa na chodníkoch a cestách ako účastníka cestnej premávky – či už ako chodec, cyklista, skejtbordista, korčuliar alebo budúci vodič. Takisto učí deti prečo je dôležité nosiť reflexné prvky a ochranné pomôcky (prilby, chrániče). Dopravná výchova je najlepší prostriedok ako získať v budúcnosti zodpovedných vodičov alebo vo všeobecnosti účastníkov cestnej premávky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetky zručnosti, vedomosti a orientáciu na cestách si deti môžu precvičovať na dopravných ihriskách. Predchádza tomu teoretická výučba, ktorá by mala byť zavedená v škôlkach či školách. Mám pocit, že aj napriek vážnosti témy sa jej v meste Banská Bystrica nevenuje dostatočná pozornosť. Posledné akcie v spolupráci s mestskou políciou si pamätám ešte v roku 2013. Z niektorých škôl cestujú deti napr. do Turčianskych Teplíc aby mohli stráviť deň na dopravnom ihrisku. 

Dopravné ihrisko Turčianske Teplice
Dopravné ihrisko Turčianske Teplice (zdroj: Ľudovít Lettrich)

Niekoľko rokov bývam v Sásovej a aj mojim deťom chýba pri bicyklovaní hra na autá a policajtov. Na tomto sídlisku je vybudované jedno maličké ihrisko a to na Rudohorskej ulici. Je však veľmi malé a pripomína skôr pretekársku dráhu ako výchovné dopravné ihrisko. V lete ho na bicyklovanie alebo kolobežkovanie využíva naozaj veľa detí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vzhľadom na veľkosť Banskej Bystrice a počet mladých rodín v nej som všetkými desiatimi za to, aby bolo vybudované detské dopravné ihrisko, ktoré by mohli využívať všetky materské a základne školy tak ako sa patrí. S cestami, prechodmi pre chodcov, semaformi, dopravnými značkami. Banská Bystrica ako krajské mesto by takto mohlo získať vysoký kredit a dobré meno v oblasti výchovy dopravnej bezpečnosti našich detí. A hlavne naučiť svojich najmenších obyvateľov ako sa bezpečne a s rozumom správať na cestách a chodníkoch. Veď kto by chcel aby sa stalo niečo jeho dieťaťu? Prevencia je najlepší liek. Poďme to spolu zmeniť. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Prenosné dopravné ihrisko
Prenosné dopravné ihrisko (zdroj: dopravneihriska.sk)
Anton Minárik

Anton Minárik

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Volám sa Anton Minárik. Dlhé roky som pôsobil vo Vojenskom športovom centre Dukla Banská Bystrica, ako úspešný reprezentant Slovenskej Republiky. V rámci svojej športovej kariéry som sa stal niekoľko násobným majstrom Slovenska v JUDE a Vicemajstrom sveta v disciplíne, zápasení v postoji. Šport ma naučil cieľavedomosti a zodpovednosti. Na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici som získal Magisterský titul. Po jej skončení som pokračoval v štúdiu na Katolíckej univerzite, ktorú som ukončil s titulom doktor pedagogiky. Rád komunikujem s ľuďmi, nebojím sa pomoci druhým a ani nových výziev. Som zástanca slušnosti a poctivosti. Koľko dávaš, toľko dostaneš naspäť. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu