
Zelený čaj je nefermentovaný, t.j. od zberu lístkov prebehli v čaji, minimálne chemické zmeny, lístky si zachovávajú pôvodnú farbu a chuť sa tiež blíži chuti čerstvých lístkov.
Najznámejšími producentami sú Čína a Japonsko, v súčasnosti expanduje pestovanie čaju vo Vietname a Tchajvane.
Najznámejšie druhy zeleného čaju:
Japonsko
Gyokuro - mimoriadna trieda zeleného čaju. Jeho špecialitou je, že posledných pár týždňov pred zberom sa čajovníky zakryjú rohožami, vďaka čomu je chuť čaju sladšia. Z gyokura sa drvením pripravuje práškový čaj Matcha. Gyokuru treba zalievať vodou o teplote 65-70 stupňov, nie viac.
Sencha - najbežnejšia trieda japonského zeleného čaju. Typický je stopkami lístkov v čaji.
Genmaicha - japonská čajová špecialita, čaj sencha zmiešaný s pukancami a praženou ryžou
Čína
Dračia studňa (Lung ching) - zrejme najznámejší druh zeleného čínskeho čaju. Pôvodne sa zaň považuje len čaj dopestovaný v oblasti Chang-čou v provincii Che-tiang neďaleko miesta, ktoré sa volá Dračia studňa. Podľa množstva čaju s týmto názvom na trhu je ale evidentné, že sa takto nazýva aj inak dopestovaný čaj. Z tohto dôvodu aj kvalita čaju výrazne kolíše a meno Dračia studňa nie je zárukou kvality. Lístky sú zväčša veľké, ploché, sýtozelené.
Gunpowder - lístky sú stočené do malých guliek, vďaka ktorým aj dostali svoje meno. Ak sa stlačia medzi prstami, čerstvé lístky tlak vydržia a nedrobia sa. Chuť čaju je pomerne ostrá, občas sa prichucuje lístkami mäty.
množstvo iných s poetickými názvami, ako je Vodná víla, Melónové jadierka (lebo lístky pripomínajú melónové jadierka) a nápodobne...
Špeciality prípravy zeleného čaju :
Zelený čaj sa zalieva zo všetkých čajov najchladnejšou vodou, približne 60-85 stupňovou vodou. Vriaca voda môže spôsobiť zhorknutie čaju. Všeobecne platí, čím je čaj kvalitnejší, tým chladnejšou vodou sa zalieva a zároveň tým dlhšie je možné ho lúhovať.
Väčšina zelených čajov je viacnálevových, t.j. z lístkov je možné pripraviť viacero čajov za sebou.
Postup : do vopred zohriatej nádoby vložte čajové lístky. Zalejte horúcou vodou, nechajte lúhovať a zlejte čaj. Nenechávajte lístky stáť vo vode. Po vypití čaju je možné lístky zaliať ešte raz a postup opakovať. Lúhovanie je možné opakovať 2-6 krát, záleží od kvality čajových lístkov. Dôležité je nenechať lístky medzi nálevmi úplne vychladnúť - čiže v žiadnom prípade nelúhujte lístky zo včerajška. Pleseň je fajn na syre ale v čaji nič moc. Ak plánujete lúhovať viac krát za sebou, dajte viac lístkov a lúhujte kratšie.
Z vlastnej skúsenosti : V prípade, že niekomu vadí mierne trávová chuť zeleného čaju, je možné sa jej časti zbaviť tak, že listky sa prelejú horúcou vodou, ktorá sa následne hneď zleje a vyleje. Čaj sa pripraví až z takto zliatych lístkov.
Z vlastnej skúsenosti : Ak niekomu napriek tomu vadí chuť zeleného čaju, nech si ho skúsi pripraviť slabší, z menšieho množstva lístkov. Ja osobne si dávam zhruba tretinu lístkov do čaju než koľko ich dávajú bežne v čajovni. A nie, nie je to šetrnosťou :-)
Pre istotu ešte raz : pri zelenom čaji vždy hovorím o vychladenej vode, nikdy nie o vriacej. Kto si zalieva vodu zo zeleného lístkového čaju vriacou vodou zasluhuje trest. A ešte jedna vec - voda by mala prejsť varom, t.j. zovrieť a vychladnúť, nestačí ju ohriať na 70 stupňov. A čo sa týka vopred zohriatej nádoby, najľahšie ako zohriať nádobu je vliať do nej horúcu vodu a potom ju vyliať.