Čaj : Zelený

Aký je zelený čaj, ako ho pripraviť, vychutnať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
Obrázok blogu
(zdroj: Tomáš Árva)

Zelený čaj je nefermentovaný, t.j. od zberu lístkov prebehli v čaji, minimálne chemické zmeny, lístky si zachovávajú pôvodnú farbu a chuť sa tiež blíži chuti čerstvých lístkov.
Najznámejšími producentami sú Čína a Japonsko, v súčasnosti expanduje pestovanie čaju vo Vietname a Tchajvane.

Najznámejšie druhy zeleného čaju:

Japonsko

  • Gyokuro - mimoriadna trieda zeleného čaju. Jeho špecialitou je, že posledných pár týždňov pred zberom sa čajovníky zakryjú rohožami, vďaka čomu je chuť čaju sladšia. Z gyokura sa drvením pripravuje práškový čaj Matcha. Gyokuru treba zalievať vodou o teplote 65-70 stupňov, nie viac.

  • Sencha - najbežnejšia trieda japonského zeleného čaju. Typický je stopkami lístkov v čaji.

  • Genmaicha - japonská čajová špecialita, čaj sencha zmiešaný s pukancami a praženou ryžou


Čína

  • Dračia studňa (Lung ching) - zrejme najznámejší druh zeleného čínskeho čaju. Pôvodne sa zaň považuje len čaj dopestovaný v oblasti Chang-čou v provincii Che-tiang neďaleko miesta, ktoré sa volá Dračia studňa. Podľa množstva čaju s týmto názvom na trhu je ale evidentné, že sa takto nazýva aj inak dopestovaný čaj. Z tohto dôvodu aj kvalita čaju výrazne kolíše a meno Dračia studňa nie je zárukou kvality. Lístky sú zväčša veľké, ploché, sýtozelené.

  • Gunpowder - lístky sú stočené do malých guliek, vďaka ktorým aj dostali svoje meno. Ak sa stlačia medzi prstami, čerstvé lístky tlak vydržia a nedrobia sa. Chuť čaju je pomerne ostrá, občas sa prichucuje lístkami mäty.

  • množstvo iných s poetickými názvami, ako je Vodná víla, Melónové jadierka (lebo lístky pripomínajú melónové jadierka) a nápodobne...

Špeciality prípravy zeleného čaju :
Zelený čaj sa zalieva zo všetkých čajov najchladnejšou vodou, približne 60-85 stupňovou vodou. Vriaca voda môže spôsobiť zhorknutie čaju. Všeobecne platí, čím je čaj kvalitnejší, tým chladnejšou vodou sa zalieva a zároveň tým dlhšie je možné ho lúhovať.
Väčšina zelených čajov je viacnálevových, t.j. z lístkov je možné pripraviť viacero čajov za sebou.
Postup : do vopred zohriatej nádoby vložte čajové lístky. Zalejte horúcou vodou, nechajte lúhovať a zlejte čaj. Nenechávajte lístky stáť vo vode. Po vypití čaju je možné lístky zaliať ešte raz a postup opakovať. Lúhovanie je možné opakovať 2-6 krát, záleží od kvality čajových lístkov. Dôležité je nenechať lístky medzi nálevmi úplne vychladnúť - čiže v žiadnom prípade nelúhujte lístky zo včerajška. Pleseň je fajn na syre ale v čaji nič moc. Ak plánujete lúhovať viac krát za sebou, dajte viac lístkov a lúhujte kratšie.
Z vlastnej skúsenosti : V prípade, že niekomu vadí mierne trávová chuť zeleného čaju, je možné sa jej časti zbaviť tak, že listky sa prelejú horúcou vodou, ktorá sa následne hneď zleje a vyleje. Čaj sa pripraví až z takto zliatych lístkov.
Z vlastnej skúsenosti : Ak niekomu napriek tomu vadí chuť zeleného čaju, nech si ho skúsi pripraviť slabší, z menšieho množstva lístkov. Ja osobne si dávam zhruba tretinu lístkov do čaju než koľko ich dávajú bežne v čajovni. A nie, nie je to šetrnosťou :-)
Pre istotu ešte raz : pri zelenom čaji vždy hovorím o vychladenej vode, nikdy nie o vriacej. Kto si zalieva vodu zo zeleného lístkového čaju vriacou vodou zasluhuje trest. A ešte jedna vec - voda by mala prejsť varom, t.j. zovrieť a vychladnúť, nestačí ju ohriať na 70 stupňov. A čo sa týka vopred zohriatej nádoby, najľahšie ako zohriať nádobu je vliať do nej horúcu vodu a potom ju vyliať.

Tomáš Árva

Tomáš Árva

Bloger 
  • Počet článkov:  70
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek s vlastným názorom na svet a svojimi záľubami. Zoznam autorových rubrík:  ČajNázory a komentáreHudba, film a inéFotoSúkromné

Prémioví blogeri

INESS

INESS

108 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

317 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu