reklama

Darujte na Vianoce darček aj prírode. Trieďte „vianočný“ odpad.

Vianoce sa spájajú aj s množstvom odpadu, ktorý vznikne po nich. Darujte vianočný darček aj prírode - trieďte odpad.

Darujte na Vianoce darček aj prírode. Trieďte „vianočný“ odpad.
(Zdroj: Asekol)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Počas vianočných sviatkov vznikne obrovské množstvo rôzneho odpadu. Papier, plasty, bioodpad, ale aj elektroodpad, po tom, čo dostaneme nový kávovar alebo telefón a je potrebné zbaviť sa toho starého, ktorý nám slúžil 10rokov. Poradíme Vám, ako správne vytriediť a hlavne čo spraviť s odpadom vzniknutým počas Vianoc.

K Vianociam patria aj plné stoly. Čo so zvyškami?

Pozrime sa najskôr na jedlo a iné pochutiny, ktoré počas Vianoc každý z nás obľubuje. Viete, že už 4 dni nejete nič iné iba kapustnicu či šalát s kaprom, ktorý už má svoje najlepšie časy za sebou. Do toho všetkého sa vy cítite, ako jedna z tých vianočných gúľ, čo vám ozdobuje stromček. Ak vám zvýšia nejaké potraviny, najlepšie spravíte, ak ich dáte do hnedej nádoby na bioodpad. K Vianociam patria aj rôzne nápoje ako džúsy, minerálky, sladené či alkoholické nápoje. Pri plastových fľašiach a plechovkách si všímajte to, či sú zálohované, ak nie vhoďte ich do žltého kontajnera na plast. Tam patria aj tetrapaky (ak nemáte v okolí oranžový kontajner na tetrapaky) z džúsov. Sklenené fľaše vhadzujte do zelených kontajnerov na sklo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odpad vzniknutý po darčekoch. Kam s ním?

Baliace papiere, krabice a ďalší odpad, ktorý sa po rozbaľovaní darčekov nachádza po celej vašej obývačke pekne roztrieďte. Nie je to tak zložité a verte, že príroda sa vám poďakuje. Baliaci papier spolu s kartónovými krabicami dajte na jednu kopu. Tento odpad patrí do modrého kontajnera na papier. Krabice pred vyhodením samozrejme zložte, aby nezaberali miesto pre ďalší odpad. Ak máte krabicu od darčeka, na ktorej sa nachádza aj plastová časť, oddeľte ju. Tá patrí do žltého kontajnera na plast. Do žltého kontajnera patrí všetok ostatný plast.

Kam so starými elektrospotrebičmi?

Vedeli ste, že počas Vianoc a po nich vyhodíme viac elektrospotrebičov ako po iné mesiace? Na Vianoce často mnoho z nás dostane nový elektrický spotrebič, ako napríklad nový kávovar, rúru, toastovač alebo nový počítač, telefón a ďalšie drobné elektro. Ideálne riešenie je ten starý spotrebič niekomu darovať alebo predať na bazáre. Čo však v prípade, ak je starý spotrebič nefunkčný alebo elektroniku nemáme kam dať? Ak potrebujete vyhodiť starý veľký spotrebič, treba ho odviezť na zberný dvor. Ak máte nefunkčný menší spotrebič, môžete ho vyhodiť do červeno-bieleho kontajnera, ktorý je určený na zber drobných elektrospotrebičov. Tieto kontajnery sa však nenachádzajú všade. V prípade, ak nemáte v okolí žiaden červený kontajner na elektro, drobné staré elektro vám prijmú v každej predajni s elektrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

A prečo je vlastne dôležité triediť odpad nie len počas Vianoc?

Recyklovaním odpadu sa získavajú druhotné suroviny, ktoré sa môžu znovu použiť na výrobu nových výrobkov. Šetrí sa tak príroda, keďže recyklovaním znižujeme potrebu ťažby nových prírodných zdrojov. Počas Vianoc vyprodukujeme 2x toľko odpadu než v iných mesiacoch. Nakupujeme mnoho darčekov, balíme ich do baliaceho papiera a tašiek a z toho celého vzniká množstvo odpadu. Správnym triedením nielen udržiavame poriadok a čistotu nášho okolia, ale zároveň tak prispievame k lepšiemu životu na planéte.

***

Martina Klapáková – marketingová špecialistka ASEKOL SK

ASEKOL SK

ASEKOL SK

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  60x

Venujeme sa environmentálnym témam, zbierame, triedime a recyklujeme elektrozariadenia, batérie, akumulátory, obaly a neobalové výrobky už 13 rokov. Našim cieľom je aby sa verejnosť správala k životnému prostrediu zodpovedne. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu