Kompletné MENU s rybami a zeleninou. Nízko-kalorické jedlo pre milovníkov zdravej výživy.

Rovnováha esenciálnych mastných kyselín v našej strave je v nerovnováhe - naše potraviny sú presýtené omega-6 kyselinami a nemáme dostatok omega-3 nenasýtených mastných kyselín.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Aj v tomto recepte budem pokračovať a čerpať výlučne z Talianskej kuchyne. Tentokrát to bude celé menu, budeme potrebovať trocha viacej času na prípravu ako zvyčajne, ale námaha bude stáť určite za vynaložené úsilie. Výsledný efekt bude kaloricky nízke a ľahké jedlo avšak s vysokou nutričnou hodnotou!

Menu bude obsahovať:

1.prvý chod – Špagety s rybou a paradajkami. ( V Taliansku je prvý chod väčšinou cestovina, málokedy je to nejaká polievka.)

Špagety s rybou.
Špagety s rybou. (zdroj: Silvia Auxtová)

2.druhý chod – Grilovaná ryba so špenátom.

Grilovaná ryba so špenátom
Grilovaná ryba so špenátom (zdroj: Silvia Auxtová)

Ryby patria medzi najzdravšie potraviny, vďaka nízkemu obsahu tuku. Sú bohaté na omega -3 mastné kyseliny, vitamíny: D a B2 (riboflavín), vápnik, fosfor a na ďalšie minerálne látky: železo, zinok, jód alebo horčík. Vďaka tomuto zloženiu pomáhajú ryby udržiavať zdravé srdce a mozog.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ryby by mali byť zaradené v našom jedálničku aspoň tri krát do týždňa. Dostatok omega-3 mastných kyselín v strave je kľúčový.

ryba
ryba  (zdroj: Silvia Auxtová)

Čo budeme potrebovať pre dve osoby:

  • 3 plátky rýb (môžete použiť napríklad Halibut, Tresku alebo nejakú inú bielu rybu)

  • 200 g špagiet

  • 300 g čerstvých paradajok

  • pohár suchého bieleho vína

  • jeden strúčik cesnaku

  • olivový olej

  • petržlenová vňať

  • soľ

  • korenie

  • jeden citrón

  • 500 g čerstvého špenátu

  • Parmezán

Ako budeme postupovať:

je veľmi dôležité správne si všetko zorganizovať, aby ste mohli jedlo podávať hneď po príprave ešte teplé:

Príprava špagiet:

Jeden plátok ryby bez kože nakrájame na menšie kúsky

ryba
ryba (zdroj: Silvia Auxtová)

V menšom hrnci si povaríme vo vode čerstvé paradajky, ošúpeme kožu, pokrájame na menšie kúsky a necháme odkvapkať v sitku

pradajky
pradajky (zdroj: Silvia Auxtová)
pradajky
pradajky 

Na oleji popražíme cesnak, vyberieme ho a pridáme nakrájanú rybu a trocha nasekanej petržlenovej vňate. Podlejeme bielym vínom, osolíme a namelieme trocha korenia, ak máte radi pikantné jedlá pridajte trocha čili. Pridáme paradajky a dusíme 10-15 minút.

SkryťVypnúť reklamu
Príprava
Príprava (zdroj: Silvia Auxtová)

Medzitým si uvaríme špagety v dostatočnom množstve osolenej vody .

Pripravenú zmes budeme servírovať priamo pridaním na špagety a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Špagety s rybou a paradajkami
Špagety s rybou a paradajkami (zdroj: Silvia Auxtová)

Príprava grilovania rýb:

  1. Ryby potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme, dáme grilovať. Tepelná úprava je dosť rýchla, záleží však na grile aký používate. Mne to trvalo nejakých 10 minút.

    Grilovaná ryba
    Grilovaná ryba (zdroj: Silvia Auxtová)

Príprava špenátu:

  1. Do hrnca si dáme špenát a podlejeme trochou vody. Nesolíme, nekoreníme!

  2. Povaríme zhruba 10 minúť, dáme ho odkvapkať do sitka.

  3. Pripravený špenát rozdelíme na dva taniere, polejeme trochou olivového oleja a posypeme nastrúhaným parmezánom.

  4. Na taniere k špenátu priložíme grilovanú rybu a ozdobíme plátkom citróna.

Moje odporúčanie: ryby a špenát by ste mali tepelne upravovať počas varenia špagiet.

Je toho dosť, čo treba súbežne zvládnuť a preto budem veľmi rada, ak mi dáte vedieť ako sa Vám to podarilo.

Prajem DOBRÚ CHUŤ a gurmánsky zážitok! A nezabudnite na pohár bieleho vínka k jedlu.

Silvia Auxtova

Silvia Auxtova

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Coach zdravého životného štýlu. Venujem sa poradenstvu v oblasti zdravého životného štýlu, úprave stravovacích návykov, regulácii hmotnosti, regenerácií tela a získaniu kondície. Zaoberám sa vonkajšou a vnútornou výživou. Venujem sa aj športovej výžive. Urobte niečo pre seba: zmeňte svoj pasívny životný štýl . Dá sa to aj bez veľkej námahy, 80% tvorí zdravé stravovanie a zvyšných 20% pohyb. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

326 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

768 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

195 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

260 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

286 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu