Aj v tomto recepte budem pokračovať a čerpať výlučne z Talianskej kuchyne. Tentokrát to bude celé menu, budeme potrebovať trocha viacej času na prípravu ako zvyčajne, ale námaha bude stáť určite za vynaložené úsilie. Výsledný efekt bude kaloricky nízke a ľahké jedlo avšak s vysokou nutričnou hodnotou!
Menu bude obsahovať:
1.prvý chod – Špagety s rybou a paradajkami. ( V Taliansku je prvý chod väčšinou cestovina, málokedy je to nejaká polievka.)

2.druhý chod – Grilovaná ryba so špenátom.

Ryby patria medzi najzdravšie potraviny, vďaka nízkemu obsahu tuku. Sú bohaté na omega -3 mastné kyseliny, vitamíny: D a B2 (riboflavín), vápnik, fosfor a na ďalšie minerálne látky: železo, zinok, jód alebo horčík. Vďaka tomuto zloženiu pomáhajú ryby udržiavať zdravé srdce a mozog.
Ryby by mali byť zaradené v našom jedálničku aspoň tri krát do týždňa. Dostatok omega-3 mastných kyselín v strave je kľúčový.

Čo budeme potrebovať pre dve osoby:
3 plátky rýb (môžete použiť napríklad Halibut, Tresku alebo nejakú inú bielu rybu)
200 g špagiet
300 g čerstvých paradajok
pohár suchého bieleho vína
jeden strúčik cesnaku
olivový olej
petržlenová vňať
soľ
korenie
jeden citrón
500 g čerstvého špenátu
Parmezán
Ako budeme postupovať:
je veľmi dôležité správne si všetko zorganizovať, aby ste mohli jedlo podávať hneď po príprave ešte teplé:
Príprava špagiet:
Jeden plátok ryby bez kože nakrájame na menšie kúsky

V menšom hrnci si povaríme vo vode čerstvé paradajky, ošúpeme kožu, pokrájame na menšie kúsky a necháme odkvapkať v sitku


Na oleji popražíme cesnak, vyberieme ho a pridáme nakrájanú rybu a trocha nasekanej petržlenovej vňate. Podlejeme bielym vínom, osolíme a namelieme trocha korenia, ak máte radi pikantné jedlá pridajte trocha čili. Pridáme paradajky a dusíme 10-15 minút.

Medzitým si uvaríme špagety v dostatočnom množstve osolenej vody .
Pripravenú zmes budeme servírovať priamo pridaním na špagety a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Príprava grilovania rýb:
Ryby potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme, dáme grilovať. Tepelná úprava je dosť rýchla, záleží však na grile aký používate. Mne to trvalo nejakých 10 minút.
Grilovaná ryba (zdroj: Silvia Auxtová)
Príprava špenátu:
Do hrnca si dáme špenát a podlejeme trochou vody. Nesolíme, nekoreníme!
Povaríme zhruba 10 minúť, dáme ho odkvapkať do sitka.
Pripravený špenát rozdelíme na dva taniere, polejeme trochou olivového oleja a posypeme nastrúhaným parmezánom.
Na taniere k špenátu priložíme grilovanú rybu a ozdobíme plátkom citróna.
Moje odporúčanie: ryby a špenát by ste mali tepelne upravovať počas varenia špagiet.
Je toho dosť, čo treba súbežne zvládnuť a preto budem veľmi rada, ak mi dáte vedieť ako sa Vám to podarilo.
Prajem DOBRÚ CHUŤ a gurmánsky zážitok! A nezabudnite na pohár bieleho vínka k jedlu.