Receptov na taliansku „ pastu“ som už napísala niekoľko. Dnes si spoločne pochutnáme na špagetách s čerstvými paradajkami. V tomto ročnom období si môžete zakúpiť čerstvé paradajky aj na tržnici a určite budú aromatickejšie a aj chutnejšie.

Čo budeme k príprave potrebovať:
400 g špagiet
500 g zrelých, voňavých paradajok
1 strúčik cesnaku
8 lyžíc olivového oleja
4 lyžice tvrdšieho ovčieho syra
bazalka
soľ
korenie
Postup prípravy:1. Paradajky sparíme horúcou vodou, ošúpeme, pokrájame a necháme odkvapkať v sitku.2. Lístky bazalky umyjeme, necháme vysušiť a nasekáme.3. Do dobre osolenej vriacej vody dáme variť špagety.4. Medzitým si dáme na panvicu olej, pridáme strúčik cesnaku, chvíľu pražíme a vyberieme.5. Špagety ocedíme, dáme do vhodnej misy, polejeme teplým olejom a premiešame.6. Pridáme paradajky a bazalku, na špagety pomelieme trocha korenia. Znova premiešame.
![]() Bazalka a cesnak (zdroj: Silvia Auxtová)
| ![]() Príprava (zdroj: Silvia Auxtová)
|
![]() Príprava (zdroj: Silvia Auxtová)
| ![]() Bazalka (zdroj: Silvia Auxtová)
|
Na záver posypeme syrom a ozdobíme bazalkou. Ihneď podávame!

Rada na záver :
Vždy si uvarte iba požadované množstvo cestovín, cestovina sa nikdy neprihrieva.Na jednu osobu treba počítať porciu 80 – 100 g cestovín. Varenie cestovín si vždy naplánujte tak, aby ste mali všetky potrebné ingrediencie pripravené skôr, ako sa dovarí cestovina.
Dobrú chuť! A nezabudnite mi dať vedieť či Vám chutilo!