Špagety so šafranom - Spaghetti allo zafferano. Talianske jedlo pre chvíle pohody.

Domáca cestovina – „pasta“ je pre Talianov alfou a omegou tradičnej gastronómie. Kombinujú ju s čerstvou zeleninou, syrmi, bylinkami, morskými plodmi ale aj s mäsom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Počas môjho života v Taliansku som ochutnala nespočetné množstvo rôznych kombinácií.

V pamäti mi utkvel recept, ktorý som sa rozhodla touto formou odovzdať aj Vám milovníkom talianskej kuchyne.

Domáca vs. industriálna cestovina:

Cestovina je produkt získaný spracovaním pšeničnej múky.

Industriálna cestovina: Cestovina sa spracúva z jednoduchých prísad - pšeničná múka a voda - „pasta secca „ , „pasta al uovo“ - múka, voda, vajce a pár kvapiek oleja. Cesto je pripravené z múky a ostatných prísad s vysokým obsahom gluténu, čo je podmienkou dobrej kvality cestovín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Domáca cestovina : Je za nami epocha , keď ženy ráno za svitania miesili cesto na každodenný obed. V dnešnom rytme na práce v kuchyni zostáva stále menej času, ale stoji za to pripomenúť si prípravu domácej cestoviny, z ktorej sa pripravujú najlepšie talianske špeciality.

Príprava: 300 g múky, 3 vajcia, 1 lyžica olivového oleja, soľ.

Na pracovnú dosku dáme preosiatu múku, vajcia vyšľaháme s olejom a soľou, vylejeme na múku a vymiesime cesto. Posypeme múkou a necháme prikryté pol hodiny. Odstáte cesto vyvaľkáme do hrúbky 2 mm, necháme chvíľu vysušiť, zrolujeme a krájame na centimetrové pásiky, čím získame široké rezance - tagliatelle.

SkryťVypnúť reklamu

Taliani majú nespočetné množstvo druhov cestovín: lasagne, fettucine, tagliatelle, pappardelle, bucatini, tubetti, maccheroni, lumachine, fusilli, zite, penne, bavette, amorini ...

Dobrú cestovinu si môžete v dnešnej dobe kúpiť v akomkoľvek obchode. Pokiaľ sa však rozhodnete pripraviť si ju doma, odporúčam Vám praktického pomocníka na prípravu domácich cestovín Pastamatic, ktorý používajú v mnohých talianskych domácnostiach. Vďaka tomu si budete môcť pripraviť aj cestoviny, ktoré sú zo špecifickej múky a niekedy aj dosť drahé.

Domáce špagety
Domáce špagety (zdroj: Silvia Auxtová)

 ​

Šafran sa vyplatí:

Vrátim sa späť k spomínanému receptu. Aj napriek tomu, že k jeho príprave potrebujeme jedno z najdrahších a najvzácnejších korení, verte, že táto investícia sa v dokonalom pokrme vráti, snúbia sa tu vzácne chute jednotlivých surovín.Výsledok bude určite stáť za to!

SkryťVypnúť reklamu

Čo budete na špagety so šafranom potrebovať:

· 400 g špagiet

· 100 g šunky

· ¼ litra smotany

· 50 g masla

· 4 polievkové lyžice parmezánu

· 2 žĺtky

· 1 menšiu cibuľku

· 1 lyžičku kari korenia

· ½ pohára suchého bieleho vína

· ½ lyžičky šafranu

· soľ

Špagety so šafránom
Špagety so šafránom (zdroj: Silvia Auxtová)

Postup prípravy:

Na panvici roztopíme maslo, pridáme posekanú cibuľu a ½ šunky pokrájanej nadrobno, povaríme na miernom ohni asi 10 minút, podlejeme bielym vínom, necháme vypariť, pridáme smotanu a lyžicu parmezánu. Odoberieme z vody v ktorej sa varia špagety, roztopíme v nej šafran a karí, pridáme do zmesi, premiešame, uvedieme do varu, odstavíme a pridáme vyšľahané žĺtka. Špagety uvaríme „ al dente“, ocedíme, polejeme pripravenou zmesou, posypeme zvyšnou šunkou, 3 lyžicami parmezánu a ihneď podávame. Ozdobte pažítkou a hoblinami syra.

SkryťVypnúť reklamu
Špagety so šafranom
Špagety so šafranom (zdroj: Silvia Auxtová)

Taliansky tip na záver: 

Taliani venujú dobrému jedlu a jeho konzumácií dostatok času , aby sa pri spoločnom stole mohli v kruhu rodiny, prípadne priateľov porozprávať. Práve kvôli tomuto je pre nich najdôležitejšia večera (cena po taliansky). Nechajte sa touto peknou tradíciou inšpirovať. Uvidíte, že výsledný pôžitok z konzumácie pripravených jedál pozdvihnete celkom na inú úroveň.

Silvia Auxtova

Silvia Auxtova

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Coach zdravého životného štýlu. Venujem sa poradenstvu v oblasti zdravého životného štýlu, úprave stravovacích návykov, regulácii hmotnosti, regenerácií tela a získaniu kondície. Zaoberám sa vonkajšou a vnútornou výživou. Venujem sa aj športovej výžive. Urobte niečo pre seba: zmeňte svoj pasívny životný štýl . Dá sa to aj bez veľkej námahy, 80% tvorí zdravé stravovanie a zvyšných 20% pohyb. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu