Počas môjho života v Taliansku som ochutnala nespočetné množstvo rôznych kombinácií.
V pamäti mi utkvel recept, ktorý som sa rozhodla touto formou odovzdať aj Vám milovníkom talianskej kuchyne.
Domáca vs. industriálna cestovina:
Cestovina je produkt získaný spracovaním pšeničnej múky.
Industriálna cestovina: Cestovina sa spracúva z jednoduchých prísad - pšeničná múka a voda - „pasta secca „ , „pasta al uovo“ - múka, voda, vajce a pár kvapiek oleja. Cesto je pripravené z múky a ostatných prísad s vysokým obsahom gluténu, čo je podmienkou dobrej kvality cestovín.
Domáca cestovina : Je za nami epocha , keď ženy ráno za svitania miesili cesto na každodenný obed. V dnešnom rytme na práce v kuchyni zostáva stále menej času, ale stoji za to pripomenúť si prípravu domácej cestoviny, z ktorej sa pripravujú najlepšie talianske špeciality.
Príprava: 300 g múky, 3 vajcia, 1 lyžica olivového oleja, soľ.
Na pracovnú dosku dáme preosiatu múku, vajcia vyšľaháme s olejom a soľou, vylejeme na múku a vymiesime cesto. Posypeme múkou a necháme prikryté pol hodiny. Odstáte cesto vyvaľkáme do hrúbky 2 mm, necháme chvíľu vysušiť, zrolujeme a krájame na centimetrové pásiky, čím získame široké rezance - tagliatelle.
Taliani majú nespočetné množstvo druhov cestovín: lasagne, fettucine, tagliatelle, pappardelle, bucatini, tubetti, maccheroni, lumachine, fusilli, zite, penne, bavette, amorini ...
Dobrú cestovinu si môžete v dnešnej dobe kúpiť v akomkoľvek obchode. Pokiaľ sa však rozhodnete pripraviť si ju doma, odporúčam Vám praktického pomocníka na prípravu domácich cestovín Pastamatic, ktorý používajú v mnohých talianskych domácnostiach. Vďaka tomu si budete môcť pripraviť aj cestoviny, ktoré sú zo špecifickej múky a niekedy aj dosť drahé.

Šafran sa vyplatí:
Vrátim sa späť k spomínanému receptu. Aj napriek tomu, že k jeho príprave potrebujeme jedno z najdrahších a najvzácnejších korení, verte, že táto investícia sa v dokonalom pokrme vráti, snúbia sa tu vzácne chute jednotlivých surovín.Výsledok bude určite stáť za to!
Čo budete na špagety so šafranom potrebovať:
· 400 g špagiet
· 100 g šunky
· ¼ litra smotany
· 50 g masla
· 4 polievkové lyžice parmezánu
· 2 žĺtky
· 1 menšiu cibuľku
· 1 lyžičku kari korenia
· ½ pohára suchého bieleho vína
· ½ lyžičky šafranu
· soľ

Postup prípravy:
Na panvici roztopíme maslo, pridáme posekanú cibuľu a ½ šunky pokrájanej nadrobno, povaríme na miernom ohni asi 10 minút, podlejeme bielym vínom, necháme vypariť, pridáme smotanu a lyžicu parmezánu. Odoberieme z vody v ktorej sa varia špagety, roztopíme v nej šafran a karí, pridáme do zmesi, premiešame, uvedieme do varu, odstavíme a pridáme vyšľahané žĺtka. Špagety uvaríme „ al dente“, ocedíme, polejeme pripravenou zmesou, posypeme zvyšnou šunkou, 3 lyžicami parmezánu a ihneď podávame. Ozdobte pažítkou a hoblinami syra.

Taliansky tip na záver:
Taliani venujú dobrému jedlu a jeho konzumácií dostatok času , aby sa pri spoločnom stole mohli v kruhu rodiny, prípadne priateľov porozprávať. Práve kvôli tomuto je pre nich najdôležitejšia večera (cena po taliansky). Nechajte sa touto peknou tradíciou inšpirovať. Uvidíte, že výsledný pôžitok z konzumácie pripravených jedál pozdvihnete celkom na inú úroveň.