Potrebné suroviny:
400 g špagiet
150 g tvrdšieho dobre taviteľného syra ( môžete použiť niektorý z nasledovných syrov: Eidam, Cheddar, Gruyére, Gouda, Slovenský Vrchár, Moravský bochník)
V pôvodnom talianskom recepte je uvedený syr "fontina valdostana", ale ten u nás zrejme nekúpite, takže použite niektorý z hore uvedených syrov podľa Vášho výberu.
100 g šunky
1 pohár mlieka
1 lyžica hrášku
muškátový orech
biele korenie
soľ
Príprava:
Šunku nakrájame na menšie kúsky a premiešame s hráškom.
Na panvicu dáme pokrájaný syr na malé kocky ( môže byť aj nastrúhaný), podlejeme mliekom, za stáleho miešania roztavíme na miernom ohni, pridáme šunku s hráškom a ešte chvíľu varíme.
Dochutíme bielim korením, muškátovým orieškom, nie je potrebné soliť, pretože syr je sám o sebe dosť slaný.
Špagety uvaríme podľa návodu na obale v dostatočnom množstve osolenej vody, ideálne je dodržať varenie špagiet „al dente“.
Scedené špagety premiešame s pripravenou zmesou.
Na záver odporúčam ozdobiť a posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

Prajem Vám „ DOBRÚ CHUŤ!!!“