Tagliatelle s petržlenovou vňaťou - Tagliatelle al prezzemolo.

Rýchla a ľahká talianska pochúťka na Vašom stole. V Taliansku som sa všeličo naučila. Nie len to, že je potrebné vychutnať si každý deň naplno, ale aj to, že rodina je základným princípom šťastného a spokojného života.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pôvod cestoviny je veľmi dávny z čias Etruskov , ktorí ako prví pripravili lasagne, ale história hovorí, že Marco Polo po návrate z cesty po Oriente oznámil fakt používania cestovín v Čine. Od roku 1300 sa používanie cestovín rozšírilo aj v Taliansku. Jedno z prvých miest, v ktorom sa začala industriálne vyrábať cestovina , bol Neapol. Klimatické podmienky na pestovanie obilnín boli najvhodnejšie práve v oblasti Neapolu, táto oblasť má suchú klímu so silným slnečným žiarením a s malými teplotnými rozdielmi medzi dňom a nocou. Ale v dnešnej dobe vďaka modernej technike sa produkcia a výroba cestovín uskutočňuje aj v mnohých iných štátoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tajomstvo kvalitných cestovín je v pšenici – „semolina“ tvrdá pšenica, má vysoký obsah bielkovín a lepku.

Výživná hodnota :cestovina má vysokú energetickú hodnotu ( obsah amidov 70 - 75%, proteíny 11- 12% ). Kalorická hodnota 350 kalórií na 100g.

Obsah tukov je nižší ako 1%, tento fakt dovolí konzumentovi určitú voľnosť pri výbere vhodnej zmesi bez obáv zo zvýšeného príjmu tukov. Pridaním rôznych surovín : mäsa, rýb, syrov a zeleniny získame výživné a hodnotné jedlo. Jednoduchosť prípravy a lahodná chuť zabezpečila úspech a obľúbenosť cestovín na celom svete.

Dnešný recept bude veľmi ľahký, avšak plný chutí a čerstvých surovín. Jeho príprava nám nezaberie viac než pár minút. Ideálny je teda pre rýchlu večeru alebo obed.

SkryťVypnúť reklamu

Tak poďme na to!

​   Tagliatelle s petržlenovou vňaťou  ​
​ Tagliatelle s petržlenovou vňaťou ​ (zdroj: Silvia Auxtová)

Čo budeme na tagliatelle s petržlenovou vňaťou potrebovať:

  •  400 g cestovín tagliatelle

  •  4 veľké lyžice petržlenovej vňate

  •  2 lyžice parmezánu

  •  1 dl olivového oleja

  •  1 lyžicu citrónovej šťavy

  •  Soľ na dochutenie

Postup prípravy:

1. Pripravíme si veľký hrniec s dostatočným množstvom osolenej vody, v ktorom uvaríme cestoviny podľa návodu. Pre talianske jedlá je nutné dodržiavať spôsob prípravy cestovín „al dente“  cestovina zubom jemne odporuje , zostáva troška tvrdšia, zabráni sa tým zmene tvaru a konzistencie.

2. Na miernom ohni zohrejeme olivový olej bez uvedenia do varu, pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať, precedenú citrónovú šťavu, soľ, premiešame a odstavíme.

3. Cestoviny scedíme a dáme do misy, zalejeme polovičkou pripravenej zmesi, posypeme syrom, premiešame a polejeme zvyšnou zmesou. Dochutíme parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu
Tagliatelle s petržlenovou vňaťou
Tagliatelle s petržlenovou vňaťou (zdroj: Silvia Auxtová)

Praktický pomocník, nie len do talianskej kuchyne.

Ja som si pripravila domáce cestoviny so šikovným pomocníkom PASTAMATIC. Cestovinu si môžete pripraviť samozrejme podľa Vašich predstáv a požiadaviek. Verím, že výsledok Vášho snaženia bude stáť za to!!! Vyskúšať môžete aj predchádzajúce recepty, ktoré sú súčasťou tohto magazínu.

Pochutnali ste si? Pochváľte sa svojimi výtvormi v komentároch pod týmto článkom.

Silvia Auxtova

Silvia Auxtova

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Coach zdravého životného štýlu. Venujem sa poradenstvu v oblasti zdravého životného štýlu, úprave stravovacích návykov, regulácii hmotnosti, regenerácií tela a získaniu kondície. Zaoberám sa vonkajšou a vnútornou výživou. Venujem sa aj športovej výžive. Urobte niečo pre seba: zmeňte svoj pasívny životný štýl . Dá sa to aj bez veľkej námahy, 80% tvorí zdravé stravovanie a zvyšných 20% pohyb. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

106 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

145 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

320 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu