Pôvod cestoviny je veľmi dávny z čias Etruskov , ktorí ako prví pripravili lasagne, ale história hovorí, že Marco Polo po návrate z cesty po Oriente oznámil fakt používania cestovín v Čine. Od roku 1300 sa používanie cestovín rozšírilo aj v Taliansku. Jedno z prvých miest, v ktorom sa začala industriálne vyrábať cestovina , bol Neapol. Klimatické podmienky na pestovanie obilnín boli najvhodnejšie práve v oblasti Neapolu, táto oblasť má suchú klímu so silným slnečným žiarením a s malými teplotnými rozdielmi medzi dňom a nocou. Ale v dnešnej dobe vďaka modernej technike sa produkcia a výroba cestovín uskutočňuje aj v mnohých iných štátoch.
Tajomstvo kvalitných cestovín je v pšenici – „semolina“ tvrdá pšenica, má vysoký obsah bielkovín a lepku.
Výživná hodnota :cestovina má vysokú energetickú hodnotu ( obsah amidov 70 - 75%, proteíny 11- 12% ). Kalorická hodnota 350 kalórií na 100g.
Obsah tukov je nižší ako 1%, tento fakt dovolí konzumentovi určitú voľnosť pri výbere vhodnej zmesi bez obáv zo zvýšeného príjmu tukov. Pridaním rôznych surovín : mäsa, rýb, syrov a zeleniny získame výživné a hodnotné jedlo. Jednoduchosť prípravy a lahodná chuť zabezpečila úspech a obľúbenosť cestovín na celom svete.
Dnešný recept bude veľmi ľahký, avšak plný chutí a čerstvých surovín. Jeho príprava nám nezaberie viac než pár minút. Ideálny je teda pre rýchlu večeru alebo obed.
Tak poďme na to!

Čo budeme na tagliatelle s petržlenovou vňaťou potrebovať:
400 g cestovín tagliatelle
4 veľké lyžice petržlenovej vňate
2 lyžice parmezánu
1 dl olivového oleja
1 lyžicu citrónovej šťavy
Soľ na dochutenie
Postup prípravy:
1. Pripravíme si veľký hrniec s dostatočným množstvom osolenej vody, v ktorom uvaríme cestoviny podľa návodu. Pre talianske jedlá je nutné dodržiavať spôsob prípravy cestovín „al dente“ – cestovina zubom jemne odporuje , zostáva troška tvrdšia, zabráni sa tým zmene tvaru a konzistencie.
2. Na miernom ohni zohrejeme olivový olej bez uvedenia do varu, pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať, precedenú citrónovú šťavu, soľ, premiešame a odstavíme.
3. Cestoviny scedíme a dáme do misy, zalejeme polovičkou pripravenej zmesi, posypeme syrom, premiešame a polejeme zvyšnou zmesou. Dochutíme parmezánom.

Praktický pomocník, nie len do talianskej kuchyne.
Ja som si pripravila domáce cestoviny so šikovným pomocníkom PASTAMATIC. Cestovinu si môžete pripraviť samozrejme podľa Vašich predstáv a požiadaviek. Verím, že výsledok Vášho snaženia bude stáť za to!!! Vyskúšať môžete aj predchádzajúce recepty, ktoré sú súčasťou tohto magazínu.
Pochutnali ste si? Pochváľte sa svojimi výtvormi v komentároch pod týmto článkom.