Na vychádzke po lese so psom sa mi podarilo nazbierať kuriatka a preto som sa rozhodla pripraviť rizoto s kuriatkami podľa môjho obľúbeného talianskeho receptu z mojej súkromnej zbierky.
Potrebné suroviny pre 4 osoby:
500 g kuriatok
400 g kvalitnej ryže vhodnej na rizoto
hovädzí vývar na podliatie
3 cibule
strúčik cesnaku
pohár bieleho vína
olivový olej
parmezán
petržlenová vňať
soľ
korenie
Postup prípravy:
Nasekáme nadrobno dve cibule a cesnak. Na panvicu dáme olivový olej, popražíme cibuľu a cesnak do zlatista, pridáme očistené a nakrájané kuriatka. Chvíľu dusíme, podlejeme trochou bieleho vína.Varíme zhruba 10 minút, ak treba podlejte ešte trochou vývaru.
Na ďalšiu väčšiu panvicu si dáme rozpáliť olivový olej, pridáme jednu pokrájanú cibuľu, popražíme do zlatista, pridáme ryžu a krátko opražíme do zlatista. Ďalej pridáme pripravenú zmes s kuriatkami, osolíme, okoreníme ( ja som pridala aj trocha čili). Priebežne podlievame horúcim vývarom ( môžete si rozpustiť aj bujón v horúcej vode), rizoto musí mať stále krémovú konzistenciu.

Pred ukončením varu (ryža by nemala byť rozvarená), pridáme nasekanú petržlenovú vňať, ja som pridala aj trocha zelenej vňate z cibule. Použila som čerstvú cibuľu zo záhradky a preto som využila aj vňať.
Pridajte nastrúhaný parmezán a ihneď servírujte teplé. Čím dlhšie Vám bude rizoto stáť, tým bude menej krémové, ryža absorbuje vodu, preto je vhodné podávať ho hneď po dovarení.

Na záver podľa vlastnej chuti si ho môžete ešte posypať parmezánom a ozdobiť petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!!!