reklama

Smutné Poloniny, veselý minister

Na tanieri tatarčane pirohy a domáci nás presviedčajú, že toto je predsa začiatok Slovenska, nie jeho koniec.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Smejeme sa, doťahujeme, v kúte Slovenska, ktorý možno má slnko ráno ako prvý, ale inak je celkom na konci. Na konci cesty, na konci pozornosti.

Nádherná krajina, národný park Poloniny, v ktorom sa nachádzajú pralesy. S výnimkou vyčíňania štátnych lesov, nedotknutý. Tri jeho časti sú zapísané ako dedičstvo UNESCO.

Dedinky Nová Sedlica, Kolbasov, Ulič, Ruský Potok, Príslop. Keď ich prechádzate, vidíte koniec sveta, nie začiatok (prepáčte mi to, milí domáci). Vyľudnené, smutné. Učitelia tu neštrajkujú, sme v kraji, kde drevorubači zarábajú minimálnu mzdu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A niekde tu začína absurdná časť príbehu. Poloniny sú posledné a zabudnuté len z nášho slovenského pohľadu, v rohu pri Poľsku a Ukrajine, bez jediného hraničného priechodu. Lenže – za tými zavretými hranicami pokračuje svet. Bieszczadzki Park Narodowy v Poľsku a Užanskij Nacionaľnij Prirodnij Park na Ukrajine. Do toho poľského prichádzajú viac ako dva milióny turistov ročne (oficiálne, ale Poliaci neradi platia dane, tak to budú tak 4 milióny - odhadujú domáci). 

Existuje cesta do Ruského Sedla, kde bol kedysi prechod do Poľska. Stačilo by ju spevniť a otvoriť prechod pre peších. A do Polonín by zavítali milióny turistov. Dedinky na druhej strane sú vybudované, v každej je tak zo tridsať penziónov, prekvitá turistický ruch. Na slovenskej strane pusto, prázdno. Domáci prosia politikov o túto, z pohľadu štátu zanedbateľnú, investíciu roky. Tí na nich kašlú. Keby sa otvoril ešte jeden peší prechod na Ukrajinu, jedinečný projekt spájajúci tri národné parky v troch krajinách by ponúkal 60 kilometrový cyklistický okruh, výlety na koňoch, nádhernú prírodu a mal by potenciál lákať masy turistov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vláda Roberta Fica síce pred časom zasadala na výjazdovom rokovaní v neďalekej Ubli, aj dali niečo do uznesenia, ale na región a jeho obrovský potenciál kašlú ďalej. Ako mi povedal jeden zo starostov, prítomný minister v rozhovore zažartoval: „Vy ste tu šikovní, nasadíte zemiaky, kapustu a prežijete.“ 

Ak sa Vám blog páčil, môžete zaň hlasovať na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Eva Babitzova

Eva Babitzova

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  21x

Strávila som svoj doterajší profesijný život v biznise a v médiách. Som človek, ktorého zaujíma a trápi stav sveta a krajiny, kde žijeme. www.evababitzova.skhttps://www.facebook.com/evababitzova Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu