reklama

O pravde

Pozerám sa z okna rodičovského domu na záhradu, pozerám sa na svojho muža hojdajúceho v drevenej hojdačke našu dcéru. Zdá sa, že takto zhora pozorovaná je len malou nehybnou guľôčkou, malou loptou, nepohnutou gumenou bábikou, zdá sa, akoby jeho láska k nej bola až hmotou, akoby sa dala chytiť, no nie rozkrájať, len posunúť, vyhodiť do vzduchu, rozkotúľať, akoby jeho láska bola loptou, ktorá sa drží tak, že sa objíma, až človek zvolá: chytaj, sleduj, hraj sa, pozoruj, prihoď mi ju, nedovoľ jej spadnúť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu

Vidím ich na hojdačke, neskôr medzi korunami ovocných stromov, vidím ich v tom teple, v tom popoludňajšom tichu, zdá sa mi, ako by z nich samých takto na diaľku sálalo ticho, môj ľúbezný muž, muž ticha, ku ktorému zo mňa počas týchto dní sála nová zaľúbenosť. Moje sny, opakujúce sa sny o tom, ako nemám muža, ako sa v sne opakovane, znepokojene pýtam, kto je môj muž? kde je? tak kde je môj muž? Rozjasňuje sa akýsi obraz, no neteší, prináša sklamanie, pochybnosť, nepokoj, až kým sa zrazu neobjaví on, jeho pravosť, jeho meno, až kým sa neobjaví ten, ktorý mi je manželom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obraz muža, ktorý prináša úľavu, prináša pokoj.

Po hodnej chvíli sa vracajú z vonku. Nesie ju spiacu, v náručí uspanú, milovanú, ustatú.

Povedal mi pravdu o mne. V jeden deň, druhý deň, tretí, dávkoval ju postupne. Nebola útechou, v tej chvíli neprinášala úľavu, neboli to slová, ktoré boli lahôdkou pre ucho, ktoré by sa mohli povedať dieťaťu, len aby už nebolo nespokojné, len aby už toľko neplakalo. No nebola ani mokrou handrou, ktorú mi hodil do tváre a ty si s ňou rob čo chceš a daj pokoj. Bola to pravda, ktorej sa nedá dať meno, bola čistou, jasnou, nebola ničím iným len obyčajnou pravdou. Pravda ako zrkadlo, nie maľovaný obrázok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Spoznáte pravdu a pravda vás vyslobodí." (Jn, 8, 32)


Po tejto pravde a niekoľkých dňoch som sa zaľúbila nanovo. Bolo to ako skok, rybička rozrúšajúca modrú hladinu, hmýriace sa mravenisko. Dni plynuli, zakrýval ma v nich láskou. A láskou sa nezakrýva to, čo sa má poprieť,čo má ostať pod zemou, zabudnúť na to, láska nezakrýva to, čo nemá byť vidno. Je to ako dotknúť sa dekou duše, ako keď sa deka rozloží na lúke plnej detí s kyticami natrhaných kvetov a pohladí hlinu, hmyz, rozmokvanú pôdu, pohladí existujúcu nedokonalosť, vie o nej a zároveň po nej nesliedi, lebo sa zameriava predovšetkým na krásu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Lebo láska zakrýva množstvo hriechov" (1Pt, 4,8)


Tvoja láska, otec nášho dieťaťa, na mne zakrýva veľa mojich pádov.

Padám, ležím, som zlomenou, som zlomeninou, ktorá sa v mieste zranenia stáva pevnejšou a na tom istom mieste vraj už nemôže byť znova rozbitou.

Katarína Bagoči

Katarína Bagoči

Bloger 
  • Počet článkov:  258
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Páčia sa mi životy detí. Zoznam autorových rubrík:  Kamienky v topánkeHrkálkyMaternity bluesLover of my soulMetamorfózy

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu