Nič nie je ako bývalo - zmena vo výrobe olivového oleja

Ak ste si všimli, tak ako my tohto roku, počas cesty po Chorvátsku, že vynikajúci panenský olivový olej sa aj v tradičnej Dalmácii, od minulého roka, dajako chuťovo i farebne zmenil, nuž vedzte, že to nie je len váš dojem.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)
Olivovník
Olivovník (zdroj: www.7maslina.net)

Počas cesty do Dalmácie sme sa nemohli dočkať letných šalátov hojne preliatych tradičným domaćim maslinovim uljem, alebo domácim, ručne tlačeným panenským olivovým olejom, ktorý je jedným z najkvalitnejších v Európe. Boli sme prekvapení, že šalát chutil inak. Nie horšie ale inak. Začali sme pátrať, či sa naozaj dačo zmenilo. A potom nám aj miestny gurment potvrdil, že sa nám to nezdá.

Do výroby tejto pomerne jednoducho vyrábanej tisícročnej komodity zasiahla totiž aj v Dalmácii veda. Vedci vraj vydali hodnotenia, že panenský olivový olej vyrábaný tradičnou dalmátskou metódou obsahuje príliš veľa kyselín a zároveň nie je taký zdravý ako olej z nového spôsobu výroby. Tradičný spôsob výroby panenského olivového oleja totiž vyzeral nasledovne. Olivy sa zberali zrelé a na 7 až 10 dní (resp.až 15 dní) sa ponorili do sudov s morskou vodou. Tá z olív vytiahla horkosť a dala im tradičnú chuť. Následne sa olivy vytlačili a získal sa zelenožltý prenikavý panenský olivový olej, aký sme očakávali aj my. Po novom však začali niektoré uljare, čiže výrobcovia oleja, olej tlačiť zo zelených plodov a ihneď po zbere. To vraj znamená nižšie percento kyselín v oleji, jemnejšiu chuť, svetlejšiu žltú farbu a tým aj zdravší olej.

Lenže, je v tom háčik. Nový olivový olej by vyhovoval možno konzumentom u nás a aj hodnoteniam v laboratóriách. Je bez výraznej chuti, svetlejší a neutrálnejší vo vôni. Starší spôsob výroby oleja však dal oleju tmavšiu farbu, výraznejšiu vôňu a najmä ostrejšiu a nezameniteľnú chuť.

Čo myslíte, ktorá technológia výroby prevládne? Nový olej sa už v tejto sezóne zle predáva. Domáci ho nechcú a hľadajú starý, tradičný olivový olej. Preto sa rozhodol jeden z výrobcov oleja, na ostrove Hvar, nový, zle predajný olej darovať rybárom, ktorí ho v noci hádžu v forme naolejovaných kamienkov do mora a keď si svietia na takto naolejovanú morskú hladinu, je vraj kryštálovo čistá a oni vidia lepšie na ryby.

A tak sa nové opäť vrátilo k starému. Starí výrobcovia oleja aj rybári sa vynašli.

Adriana Bagova

Adriana Bagova

Bloger 
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  2x

O mne by mal vypovedať text, tak len dúfam, že aj dačo podnetné. Zoznam autorových rubrík:  Čo mi nedá spávaťČo sa deje u nás vonkuĽudia v nás - rozhovoryMôj takmer súkromný životSpomienky na budúcnosť

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu