reklama

Bože daj nám rebelov

Kedysi som bola taká hlúpa, že som nechápala rebelov. Dlhovlasí, salámistickí ľudia, rockeri či hippíci, teda ľudia očividne manifestujúci svoju inakosť, boli pre mňa tabu. Tak ma vychovali, že slušní a skromní, sú tí správni. A aj mne sa zdalo, že outsideri len strácajú čas. Brala som to tak, že v hlavnom prúde sa robia tie správne rozhodnutia a že tam mám byť aj ja, lebo tam vydržia len tí najlepší a tí iní sú zväčša len lúzri.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (371)
Ulica Nowy Swiat - Nový Svet vo Varšave, ktorá má naozaj inšpirujúci názov.
Ulica Nowy Swiat - Nový Svet vo Varšave, ktorá má naozaj inšpirujúci názov. (zdroj: DB)

Treba bolo veľa rokov, aby dozrieť a pochopiť. Už vidím, ako mi naložíte, že sa mi to ešte stále veľmi nepodarilo, určite máte pravdu. Dnes je však pre mňa rebel ako guru. Kto je iný, vždy ma niečomu naučí, na rozdiel od tých, čo sa skrývajú za všetkých a boja.    Práve som si nedávno naplno uvedomila, že jeden človek, ktorý ide proti prúdu má u mňa väčšie slovo ako 1000 poslušných. Je ľahké poslúchať, ale veľmi ťažké niesť dôsledky poslušnosti a pritakávaní. Je zložité sa nehanbiť pred vlastnými deťmi, čo za budúcnosť sme to vybudovali za nášho života. Najmä, keď už tú našu súčasnosť porazí k.o. tá ich budúcnosť, ktorá sa zrodí v odvahe niekoho ako Adam Michnik, Jan Palach alebo Václav Havel, či mnohí iní, ktorí sa nakoniec preslávili a dejiny posunuli do budúcnosti.   Spomínam si na moje stretnutie s Adamom Michnikom, ako nám ho predstavoval veľvyslanec na diplomatickom večierku, v miestnosti plnej ľudí vo večernom slávnostnom odeve. Adam Michnik meškal a nadôvažok bol v jeansoch a košeli. Pamätám si, aká z neho išla energia. Spomínam si, ako podišiel aj so sprevádzajúcim veľvyslancom ku mne a na miesto zoznamovania, sa ma spýtal, úplne nahlas:" Dlaczego jesteś taka piękna?" Musela som sa začať smiať, keď som videla jeho veselé ohníčky v očiach a ako sa zatvárili "dôležití účastníci dôležitého večierka". Spomienka na jeho salámistický rebelský uvoľnený postoj zostala vo mne dodnes. Ani sa nedivím, že takýto vnútorne slobodný človek stvoril najlepší denník, aký poznám, Gazetu Wyborczu, pri ktorom naše Sme, síce najlepšie, ale len na Slovensku, bledne. O význame Michnikovho celoživotného diela sa snáď nemusím rozpisovať, je to veľký bojovník za slobodu, aj našu.  http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Michnik .

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Adam Michnik - držiteľ mnohých svetových ocenení
Adam Michnik - držiteľ mnohých svetových ocenení 

Sú tu však aj mnohí iní rebeli, ktorí ma ovplyvnili a ovplyvňujú dodnes. Náš Braňo Borovský, skvelá osobnosť a výborný kamarát, ktorý sa zúčastnil ilegálneho prechodu hraníc v roku 1985, so zakázanou náboženskou literatúrou.  http://www.hanusfellowship.org/vynatok.doc Pamätám si, aké to bolo prekvapenie, keď sme zrazu počuli v štátnom vysielaní o našom kamarátovi. Držali sme mu vo väzení palce, rovnako ako aj Jánovi Čarnogurskému a mnohým ďalším, ktorých vtedy väznil režim.   Účastníci sviečkovej manifestácie  http://sk.wikipedia.org/wiki/Svie%C4%8Dkov%C3%A1_manifest%C3%A1cia, mnohí kapucíni na Slovensku, ktorí nám pomáhali formovať charaktery v časoch, keď sa uznávala len uniformnosť a morálny rozklad. http://www.kapucini.sk/  Paulo Coelho, ktorí najprv musel neposlúchnuť vlastných rodičov, dostať sa na psychiatrickú kliniku a zmeniť svoj osud, aby sa stal tým veľkým spisovateľom, akým dnes je. http://www.portugal.sk/brasil/kultura/literatura/coelho.html  Roman Polański http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Polanski  a jeho úspech človeka z komunistickej krajiny, ktorý spravil terno v Hollywoode, stal sa jedným z najznámejších moderných režisérov sveta s úplne novátorským poňatím, prístupom, ktorý Ameriku za búrlivých udalostí nakoniec opustil a vrátil sa do Európy. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Roman Polański autor oscarových filmov
Roman Polański autor oscarových filmov 

A mnohí ďalší. U niektorých sa neskôr samozrejme vyskytli aj rôzne zásadné chyby a životné omyly ale u koho nie, však?    Často som sa v detstve mala chuť spýtať pamätníkov, či sa nehanbia za to, čomu tak krásne vytrvalo za komunizmu pritakávali. Aj dnes mám chuť sa spýtať každého, kto nadáva na tento dávno nezamatový originálslovenský chaos: "Kedy si teda bol držať protestnú hladovku?"   "Kedy a kde sme protestovali, keď sa nám nepáči táto vláda, či iná vláda, starosta, sudca či úradník?".   ......ale hádam sa poučíme, alebo nás poučia opäť len tí najodvážnejší, rebeli, ktorým patrí moja vďaka.   Bože, daj nám teda viac rebelov, potrebujeme ich ako soľ aj keď štípu v očiach.        
Ó odpusť Bože, odpusť básnikom
Ó odpusť Bože, odpusť básnikom
Za to že prišli na tento svet zmeniť
Čo bolo včera – predvčerom
Za to že prišli na tento svet zmeniť
Čo bolo včera – predvčerom
Ach pane odpusť rebelom
Ach pane odpusť rebelom
/: Ach Bože nezatrať duše rebelov :/
/: Aj keď ti možno v nebi robia krik
na zemi ich to štvalo bolelo :/
a za to nemôže z nás ľudí nik

Ach, Pane,
Ochráň ten spolok čiernych duší
/: tú bandu psov čo každá doba má
veď štekali len preto lebo každý mlčí :/
/: a umierali preto že je stále tma :/

/: Ó, odpusť Bože odpusť básnikom :/
/: za to že prišli na tento svet zmeniť
čo bolo včera predvčerom :/
ach pane odpusť rebelomRobo Grigorov - Pocta Majakovskému

Adriana Bagova

Adriana Bagova

Bloger 
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  1x

O mne by mal vypovedať text, tak len dúfam, že aj dačo podnetné. Zoznam autorových rubrík:  Čo mi nedá spávaťČo sa deje u nás vonkuĽudia v nás - rozhovoryMôj takmer súkromný životSpomienky na budúcnosť

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu