reklama

Raj umelcov (2/2)

Ostrov Oleron s farebnými domčekmi milujú maliari, na ostrove Aix neďaleko majestátnej pevnosti Boyard sú autá zakázané, jazdí sa len na bicykloch

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

----------------

(dokončenie)

Oleron, druhý najväčší francúzsky ostrov po Korzike, je len o kilometer širší ako Ré. I naň sa dá dostať impozantným mostom alebo loďou z La Rochelle. Plavba do Saint-Denis trvá hodinu a prvé, čo zazriete pri pristávaní, sú rozkošne pomaľované súkromné kabínky na prezliekanie na pláži. Však som aj polhodinu strávila len ich fotením...

Veselé dedinky:

La Cotiniere je slávna rybárska dedinka, kde jednoducho musíte ochutnať niečo z čerstvého úlovku: morský jazyk, okúňa, raky, krevety alebo rybiu polievku. Keď vetrom ošľahaní zosadnete z bicykla, nič vám nepadne lepšie, ako už spomínaná horúca, hustá tekutina, v ktorej sa výrazne prelínajú chute rôznych rýb. Servíruje sa s kúskami opečeného chleba, nastrúhaným syrom a pikantnou pastou, ktorú si do nej vmiešate a je proste božská.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Oleron so svojimi pitoresknými dedinkami je i rajom pre maliarov. Mnohé staré rybárske chatrče boli zrenovované a premaľované, v niektorých dnes sídlia umelci. Kanály popri pobreží lemujú farebné domčeky a pred nimi sa na hladine pohojdávajú pestré člny. Keď sa vám už nechce šliapať do pedálov, môžete si vyjsť do prírody na koni, navštíviť vtáčiu rezerváciu, vyštverať sa na pieskové duny alebo si prenajať čln, plachetnicu či windsurfing. Je tu množstvo škôl, každú chvíľu vidíte po mori preháňať sa skupinku s rovnakými plachtami. 

V oblasti Marennes Oleron sa vypestuje najviac ustríc v Európe, ročne až do šesťdesiattisíc ton. Vraj ich jedol už pračlovek, našli sa lastúry v jaskyniach, kde žil. I tak je zvláštne, že niekoho kedysi vôbec napadlo ochutnať ich, pretože majú bezkonkurenčne najškaredšie ulity, vyzerajú medzi ostatnými mušľami ako zvráskavené stareny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Arnold v mušli:

Tu sa im darí, na rozdiel od tých v Bretónsku sa i čulo rozmnožujú.

V momente reprodukcie ustrica vyprodukuje milióny mikroskopických lariev, striedavo iba samčekov alebo samičky. Tie sa kedysi zachytávali na ťažkých doskách, dnes na lacných plastových tyčiach. Po deviatich mesiacoch sa ručne olámu a dajú do vriec na kovové stojany, inštalované do plytkej časti brehu. Časť malých ustričiatok putuje i na neplodný sever.

Ustrica vďaka prílivu a odlivu dvakrát denne posilňuje ako Arnold Schwarzenegger, otvára sa a zatvára, a tak jej sval rastie. Vrecia s mušľami treba pravidelne obracať, aby každá profitovala rovnako, takže za odlivu tu traktory behajú po dne morskom ako u nás po poli. Sotva sa oceán stiahne, stroje vyrazia, pracovný čas majú vyrátaný na minúty a vedia presne, kedy je nutné vydať sa nazad. Šofér musí dobre poznať trasu, aby to zvládol, aj keď má vodu do pol kolies a nezapadol do bahna. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Do konzumnej zrelosti mäkkýše dozrejú po troch rokoch, výsledkom sú tzv. fines, jemné ustrice, ktoré sa ďalej zušľachťujú, čiže vykrmujú. Putujú do ílových korýtok v tvare obdĺžnikov, ktorých sú po krajine tisícky a ako sa tak v nich odráža belasé nebo, vyzerajú ako modrá mozaika. V plochej, slnkom vyhriatej vode sa darí planktónu a ustrice priberajú. Keď ich je v bazéniku dvadsať na meter štvorcový počas mesiaca, predávajú sa ako fines de claire. Ak boli kŕmené špeciálnou riasou, budú mať zelenkastý nádych. Speciales sa zušľachťujú v nutrične bohatších nádržiach dva mesiace po desať kusov na meter štvorcový a pousses de claire po päť až desať kusov aspoň štyri mesiace. Posledné sú veľmi mäsité a chutia ako lieskový oriešok, farmári ich nazývajú skratkou PMG – pour ma gueule, pre moju hubu, lebo kedysi si ich nechávali len pre seba. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ustrica za tisícku

Ustrice nie sú lacná záležitosť a preto, sa, samozrejme, kradnú. Najviac pred Vianocami, pretože vo Francúzsku sú neodmysliteľnou súčasťou slávnostnej tabule. 

Náhodou som o tom v televízii videla dokument - v tomto čase po dne morskom cválajú i policajti na koni alebo ho strážia helikoptéry. Je to veľmi seriózny problém, zlodeji sú profesionáli, ktorí sa musia vedieť lukratívneho tovaru nielen zmocniť, ale i presunúť ho tak, aby nepodľahol skaze. Obvykle v noci. 

Tie najdrahšie ustrice sa pestujú kdesi na tajnom mieste v okolí La Rochelle - jedna stojí až tisíc eur. Vyrastajú totiž na mieste, kde sa mieša slaná a sladká voda, majú preto inú chuť, ktorú vedia oceniť najmä fajnšmekri (s plnou peňaženkou).

Ja som ustrice prvýkrát okúsila v Turecku a nechutili mi, mala som pocit, že hltám sopeľ. Nuž, asi bude dôvod, prečo sú francúzske uznávanejšie. Pokvapkala som ich citrónom, opatrne vcucla prvú a s prekvapením zistila, že je to kus mäska so slanou príchuťou mora. Keď ich človek zaje čerstvým chlebom s maslom a zapije bielym vínom, je to naozaj originálna pochúťka.

Blcha v mori:

Na ostrov Aix sme sa plavili čosi vyše hodiny. Cestou sme zazreli slávnu pevnosť Boyard - a je naozaj impozantná. Zrazu sa len tak uprostred mora z vody dvíhajú múry oválnej tvŕdze, na ktoré narážajú mohutné vlny a trieštia sa na milión kvapiek... Úchvatný pohľad.

Aix je len malý, tri kilometre dlhý fliačik pôdy uprostred mora, kam sa chodí na pikniky. Nachádza sa tu jedna dedinôčka s piatimi ulicami a všadeprítomnými slezovými ružami. Autá sú zakázané, jazdí sa na bicykloch, v tandeme, s pripojeným vozíkom pre deti. Z pláže u dvoch majákov máte krásny výhľad na spomínanú pevnosť. Kúpanie ale nič moc, mocný príliv so sebou prinášal množstvo veľkých mušlí a keď mi ich plnou silou šľahol o členok, radšej som odkrivkala na breh. 

A tak si radšej kúpte niečo dobré pod zub, usaďte sa pod kríkmi a nechajte na seba pôsobiť ten úžasný pokoj, aký asi inde ani nezažijete. Veď sem si chodia všetci iba oddýchnuť.

Oleron
Oleron 
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
ustrice
ustrice 
Obrázok blogu
Obrázok blogu
odliv
odliv 
Vrecia s mušľami treba za odlivu pravidelne obracať
Vrecia s mušľami treba za odlivu pravidelne obracať 
cestou na Aix
cestou na Aix 
Aix
Aix 
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
posledný pohľad na miniatúrny Aix
posledný pohľad na miniatúrny Aix  
Tatiana Balajková

Tatiana Balajková

Bloger 
  • Počet článkov:  110
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mám nacestovaných pekných pár tisíc kilometrov a za sebou množstvo zážitkov. Ohadzovala som sa paradajkami, potkanmi, múkou i vajcami. Vyváľala sa v tulipánoch. Videla som perlových kráľov, koláčovú procesiu a extravagantné klobúky v Ascote. V kostýme Pierota som pózovala na stĺpe v Benátkach. Navštívila sviatok ruží, fialiek i karafiátu. Pomáhala pri výrobe koberca z kvetinových lupienkov, súťažila v chytaní mužov do sieťky na motýle... a o tom všetkom a ešte aj všeličom inom je tento blog. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu