Keď sa povie Štrasburg, väčšine sa vybaví asi len Európsky parlament, no toto neveľké mestečko na východe krajiny, pri nemeckých hraniciach, toho ponúka oveľa viac, a v zime je možno dokonca ešte zaujímavejšie ako v lete.
Christkindelsmärik, štrasburský vianočný trh, je najstarší v Európe, koná sa od roku 1570. Nečudo, že ho prezývajú deduško všetkých trhov. Pozor však, vďaka dobrému vlakovému spojeniu naň cez víkendy robia masové nájazdy Parížania, takže zohnať ubytovanie v decembri je takmer nemožné.
Z alsaskej metropoly vraj pochádza aj tradícia zdobiť stromček. No obyvatelia centra a majitelia obchodov súperia i o najkrajšiu fasádu. Už som v predvianočnom čase navštívila mnoho miest, no také niečo som ešte naozaj nevidela: zo stien žiarili zlaté rohy hojnosti, viali girlandy snehových vločiek, sypali sa strieborné hviezdy. Zhora na mňa dozerali anjeli, usmievali sa perníkové postavičky, na balkóne oddychoval Père Noël, francúzsky Mikuláš aj so svojimi sobmi, všetci v životnej veľkosti. Múry mäsiarstva krášlili prasiatka, nad cukrárňou viseli zlaté gule. No najúžasnejší bol dom, na ktorom bolo upevnených skoro sedemdesiat obrovských polárnych plyšových medveďov!
Oplatí sa prejsť po všetkých jedenástich miestach, kde stoja chalets, stánky s drevenou strieškou. Každé je charakteristické niečím iným. Na námestí Meuniers nájdete chute a vône Alsaska, všetko tej najvyššej kvality od miestnych producentov: syr munster, husaciu pečeň, ochutenú muškátovým orechom alebo nakladanú v brandy, organické džemy, kouglof - typickú štrasburskú bábovku s mandľami a hrozienkami, pain d'épices, božský perník. Ochutnajte rumový - neverím, že odídete s prázdnymi rukami.
Námestie d'Austerlitz patrí cukrárom a vianočnému pečivu. Výber je obrovský, či už sa vám žiada s cukrovou polevou, posypané škoricou, ochutené anízom alebo ozdobené striebornými guľôčkami. Zakúpila som pár kúskov, no napokon som hrdo skonštatovala, že tie naše koláčiky sú fakt lepšie.
Najromantickejší trh je ten pod majestátnou katedrálou, ktorej veža sa strašidelne stráca v hmle...
Keď vám mráz prenikne až do kostí, je čas zaliezť do vyhriatej reštaurácie. A dať si varené víno a tarte flambée – obdĺžnikovú placku z tenulinkého cesta, poliatu hrubou vrstvou smotany, posypanú kúskami slaniny a kolieskami cibule a rýchlo opečenú v rozpálenej trúbe. Zabudnite na príbor, najlepšie chutí, keď ju trháte prstami a keď sa podelíte s priateľmi. Pri jednej iste nezostane...

























