reklama

Niekedy ráno

Sadol som si na rannou rosou premáčanú stoličku, vlhkosť sa mi dostávala pomaly až na holú prdel. Skontroloval som slnko vychádzajúce spoza strechy kurína. Už sa dralo na oblohu, uspokojene som prikývol hlavou. Prekutal som si všetky vrecká, našiel dokrkvaný balíček s rovnako pokrčenými cigaratemi. Jednu som vytiahol, dvakrát olízal a snažil sa ju vyrovnať. Zlomila sa mi v polovici. Zanadával som príliš hlasno, najbližšia sliepka hrabúc sa v prachu, prekvapene zdvihla hlavu, otočila mojim smerom, nahla doľava a vrátila sa k svojej činnosti. Ďalšiu som si zapálil takú dokrútenu, ťahala dobre.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Starý vybehol z baráku nesúc pariacu sa kanvicu kávy. Tuhý čierny turek, po zamiešaní ostala lyžička stáť v strede šálky. Pri nalievaní sme sa triasli rovnako, ja zbytkovým alkoholom, on Parkinsonom v plnom rozkvete. Nielen v tomto sme si rozumeli, veľa sme toho spolu nenahovorili, neliezli sme si na nervy. Starý frčkou odstrelil šúľaného vyhasnutého vajgla, ktorý sa mu hompáľaľ v kútiku úst. Všimol som si žiadostivý pohľad, ktorý hodil na moje s filtrom. Mlčky som ho ponúkol.

Zapálil si jednu, potiahol z plných pľúc a rozkašľal sa ako starý tuberák. Zvraštil čelo, pozrel sa na to čo mu to tlie medzi nikotínom zažltnutými prstami. Chvíľu rozmýšľal, odtrhol filter a znovu natiahol z celej sily. Hladko vyfúkol nosnými dierkami, dym sa mu namotal na vytŕčajúce chlpy. Uspokojene zafrflal:
„Babské cigarety.“

Skúsil som ho napodobniť. Na pery sa mi nalepil tabak, dym ma zaškriabal v hrdle, mal som čo robiť aby som nezakašľal, chcel som vyzerať rovnako vyrovnaný so situáciou. Starý ma pozoroval cez hustú dymovú clonu, ktoru vyfukoval skoro neprestajne.

„Dobre robíš, bojuješ. Páčiš sa mi. Aj tá moja bojovala, bola z takého rodu. Jej mater, tú si nepoznal, za druhého frontu zachránila celú rodinu. Keď tu bol esesák, rada roztiahla nohy každému nemeckému oficierovi. Keď prišiel rus, lízali z jej nahého tela vodku ruskí dôstojníci. Niekedy som mal pocit, že tá moja bola miešanka. Široká ruská duša spojená s nemeckou precíznosťou a predsa kurva.“

Starý si povzdychol, schúlil sa do klbka a prstami roztiahnutými ako hrebeň prebehol po prešedivených vlasoch ostrihaných na ježka. Ohorok som hodil najbližšej sliepke pod zobák, ďobla do neho a znepokojene zakrákorala.

Starý spravil vystretou rukou polkruh, zastavil ukazujúc na špak a vyštekol:
„Sucho!“
Na tabak zahnednutá a vysušená tráva mu dávala za pravdu. Vstal som, popravil utlačené gule v rozkroku a išiel sa vymočiť. Moč rozstrekoval na utlačenej hline a prskal mi na obnažene prsty v plážových šľapkách.

Juraj Balucha

Juraj Balucha

Bloger 
  • Počet článkov:  112
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Generálny riaditeľsvojho života, bez potrebnej kvalifikácie a vzdelania. Chameloidný jedinec kráčajúci cez mŕtvoly na ceste za svojim životným cieľom. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenámikser udalostíGrga Pitič

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu