reklama

Bavíme sa na Silvestra a Nový rok s našimi predkami

Na Silvestra boli aktívne dievčatá. Olúpali z jablka kožku, ktorá musela byť v jednom kuse, prehodili ju pravou rukou cez hlavu a ľavé rameno za seba a z tvaru, ktorý spadnutá šupa vytvorila, hádali začiatočné písmeno mena svojho budúceho ženícha.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Ďalšie dievčatá šli po meste alebo dedine, postavili sa pod okná cudzích domov a podľa témy rozhovoru domácich usudzovali, aký osud čaká dievčence v budúcom roku. Ak bola téma vážna a smutná, mali mať problémy. Osud sa veštil aj z orecha, ktorý sa naslepo vytiahol z mecha. Dobré jadro predpovedalo pohodu, skazené chorobu alebo aj smrť.Na Silvestra sa celá rodina hrala tzv. hru šťastia. Na stôl do radu sa postavilo šesť prevrátených hrnčekov a pod každý sa dala jedna z týchto vecí: myrta, prsteň, popol, soľ, peniaz a chlieb. Hľadajúci so zaviazanými očami siahal naslepo po hrnčeku a to, čo pod ním našiel, veštilo jeho blízku budúcnosť. Myrta znamenala blízke zásnuby, prsteň sobáš, popol smrť, soľ chudobu, peniaze bohatstvo a chlieb hojnosť jedla. To sa môžeme zahrať aj dnes – ale radšej bez popola, aby sme si potom celý rok nenamýšľali, že nás čaká smrť. Tí, ktorí neholdovali zábave, šli poobede alebo večer do kostola poďakovať Pánu Bohu za prejavenú milosť v odchádzajúcom roku a poprosiť Ho o pomoc v nastávajúcom roku.   Málokto však vie, že 1. január je Novým rokom len od r. 1691 - dovtedy začínal Nový rok 6.januára a v 4. storočí sa dokonca oslavoval 25.december ako deň narodenia Krista a súčasne aj ako začiatok roka. Nový rok bol všade v znamení vinšovačiek. Prvý musel vojsť do domu muž, lebo žena prinášala nešťastie....   Osud nastávajúceho roku sa dal vyveštiť už ráno v posteli. Stačilo vziať náboženský spevník, naslepo ho otvoriť a pozrieť sa, aká pieseň sa našla. Podľa jej obsahu sa predpovedal budúci rok. Nuž a či sa to všetko naozaj splnilo, môžeme len hádať.  

Nora Baráthová

Nora Baráthová

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som viac staršia než mladšia, širšia než vyššia, duchom a či dušou vraj mladá. Možno preto, že mám okolo seba takmer samých mladých ľudí a neraz im držím stranu... Zoznam autorových rubrík:  HistóriaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu