reklama

Hovoriť pravdu - a či nie?

Tento skutočný príbeh sa stal mojej príbuznej - študentke gymnázia. Koniec roka v každej škole je poznačený nervozitou, skúšaním, písomkami. Stalo sa, že istá profesorka stratila známky z poslednej opakovacej previerky. Nebudeme sa diviť nad tým, ako sa to vôbec mohlo stať, ba ani nad tým, že žiakom prikázala, aby jej sami nadiktovali známky, aké z previerky mali.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

  Väčšina žiakov si sama od seba zlepšila známky, vediac, že táto previerková známka sa stane aj rozhodujúcou známkou v koncoročnej klasifikácii. Príbuzná spolu s kamarátkou zahlásila pravdivú známku: štvorku. Po hodine sa im viacerí spolužiaci čudovali a keď dievčatá prišli domov, už samy nevedeli, či urobili správne, či si predsa aj ony nemali trochu "prilepšiť". Budú mať takto možno sólovú štvorku a je to koncoročné vysvedčenie, chceli by ísť aj na vysokú školu a práve táto známka im môže poškodiť...   Napodiv pekne sa zachovali rodičia i ďalší členovia rodiny. Neboli síce zvyknutí na zlé známky, ale v tomto prípade odobrili chovanie oboch dievčat. Zachovali ste sa čestne, znel ich výrok. Máte čisté svedomie a nepodvádzali ste. No hej, namietala jedna ticho, ale tí, čo klamali, sa budú mať lepšie. Nasledovala ďalšia otázka dospelých: keby sa ešte raz pýtala pani profesorka na známku, čo by ste teraz zahlásili? Štvorku, odpovedalo dievča a pokračovalo: aj keby som si bola vtedy prilepšila, hneď na druhý deň by som sa išla priznať, že som klamala. A možno by bolo z toho ešte horšie...     Žiaľ, dnes je klamanie jeden druhého na dennom poriadku a nedivme sa, že klamú aj mladí, pretože sa tomu naučili od staršej generácie. A akoby už úplne zapadli známe slová Jána Husa: " Hľadaj pravdu, počúvaj pravdu, drž sa pravdy, bráň pravdu až do smrti." A tieto vety sú platné aj po takmer šesťsto rokoch. Ba práve dnes platia viac ako inokedy.  

Nora Baráthová

Nora Baráthová

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som viac staršia než mladšia, širšia než vyššia, duchom a či dušou vraj mladá. Možno preto, že mám okolo seba takmer samých mladých ľudí a neraz im držím stranu... Zoznam autorových rubrík:  HistóriaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu