reklama

Emmi Piklerová ako ju (ne)poznáme

Piklerovej trojuholník či Kniha o našom dieťati sú slovenským rodičom pomerne známe, ale Piklerová toho vytvorila viac.

Emmi Piklerová ako ju (ne)poznáme
Pomôcky navrhnuté Emmi Piklerovou (Zdroj: https://www.waldorftoday.com/2011/07/698/)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Emmi Piklerová bola maďarská pediatrička, ktorá je veľmi populárna aj v nemecky hovoriacom svete, narodila sa a časť detstva prežila vo Viedni. V nemčine jej vyšlo hneď niekoľko kníh. Ja som si napríklad obstarala knihu Laßt mir Zeit - v slovenčine Daj mi čas, kde je krásna fotodokumentácia prirodzeného pohybu detí. Neprekvapilo ma potom, keď syn začal liezť dolu schodmi dolu hlavou.

V Piklerovej Knihe o našom dieťati ma zaujalo niekoľko vecí. Vyberiem aspoň tri. 1. Dáva veľmi praktické a stále aktuálne odporúčania, napr. ako pripraviť dieťaťu v lete bazénik (str. 273). Voda nesmie byť príliš horúca, vzduch musí byť teplejší, inak dieťa prechladne. 2. Píše, že s bábikou sa radi zahrajú aj chlapci, nielen dievčatá (str. 275). Búra tak stereotypy, ktoré niektorí z nás majú a nelimituje dieťa hrať sa iba podľa rodovej príslušnosti. Veď koľko mužov si zvolilo kariéru pedagóga, zdravotnej sestry, opatrovateľa... a vôbec to neznamená, že sú homosexuáli! Na druhej strane, niektoré ženy sú zase informatičky, architektky či inžinierky. 3. Kniha vyšla v roku 1985 a predpokladám, že v tom čase boli ešte výchovné príučky celkom bežné. Keď dieťa nepočúvalo, dostalo po zadku. Piklerová sa zamýšľa, ako je možné, že je nepredstaviteľné biť na ulici psa, ale ak sa tak niekto chová voči dieťaťu, je to považované za normálne a vhodné - ak neposlúcha (str. 279).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Navrhla niekoľko pomôcok, pričom trojuholník je len jednou z nich. Ďalšími sú drevený labyrint - tunel, schody - hojdačka, oblúkový rebrík, box na lezenie (dieťa sa môže hrať vnútri, na ňom, preliezať dnu a von, dostupná je k nemu aj šmýkačka a rebríková časť), stôl s lavičkou, ktoré sú spojené, takže sa lavička neodsúva, mreže na oddelenie priestoru na hranie a zvyšku miestnosti, prebaľovací pult, ktorý je ohradený mrežami, takže je bezpečnejší než bežné prebaľovacie pulty a vhodný na dlhšie obdobie, schody k prebaľovaciemu pultu pre staršie deti, posteľ pre malé deti. Tieto pomôcky si vo Viedni viete rezervovať a doniesť domov alebo môžete nájsť herne, kde sú k dispozícii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V predchádzajúcich článkoch som sa venovala pedagogike Marie Montessori a pedagogike Rudolfa Steinera, myslím si však, že by bolo chybou celkom sa zamerať iba na jedného odborníka, pretože máme šťastie na viac. Každý vo svojom obore, každý trochu inak, ale jedno majú spoločné - milovali deti a snažili sa vytvoriť lepšie podmienky na ich prirodzený vývoj.

Viac informácii nájdete tu:

V Rakúsku vyrába a predáva Piklerovej pomôcky Martin Plackner: https://www.spielzeugmacher.at/pikler/uebersicht-pikler

Vo Viedni sa pomôcky dajú požičať tu: https://www.schau-ich-spiele.at/geraete

Barbora Kujundžić

Barbora Kujundžić

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Som aktívna mama, žijem v zahraničí, rada čítam knihy a sem-tam niečo napíšem. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťLiptovský MikulášZo svetaIné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu