
Jedným z prvých poslov jari je šafran. Lokality v Slovenskom rudohorí sú ešte beznádejne zakryté vrstvou snehu, ale na južných okrajoch Levočských vrchov som už objavil prvé charakteristické kvety tejto krehkej cibuľoviny. Odborníci s ním majú problémy – na našom území sa rozlišujú dva druhy, šafran spišský a šafran karpatský, pre bežného návštevníka prírody to však veľký význam nemá, keďže sa od seba odlišujú len počtom chromozómov a o ich rozšírení sa stále vedú polemiky.

Výrazná omamná vôňa prezradí v jarnom lese lykovec jedovatý skôr, než zbadáme jeho kvetenstvo. Aj to je začiatkom jari neprehliadnuteľné, žiari výraznou farbou v lesnom prítmí. Lykovec je drevina a celý krík, ako vraví jeho meno, je jedovatý. Nebezpečná je jeho vôňa a na smrť človeka stačí niekoľko jasno červených bobulí, ktoré budú kríček zdobiť v lete. Ako to už v živote býva, napriek tomu sa oddávna využíval ako liečivá rastlina či potravinárske dochucovadlo...

Jar je zatiaľ v znamení fialovej. Biela príde na rad onedlho, zatiaľ je ešte ukrytá v ochrannom obale listov.
Foto M. Barlog