reklama

Medvedia jaskyňa

Medvedia jaskyňa vo svahu Tomášovskej Belej v Slovenskom raji je, žiaľ, jedným z dôkazov hlúposti ľudí. Neznáma, tajomná, neprístupná priťahuje od svojho objavenia nielen nadšených speleológov, ale aj húfy amatérskych rabovačov kostí, ktoré, pokiaľ nie sú v rukách odborníkov, aj tak majú len hodnotu gýča za sklom vyčačkaného príborníka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Objavená bola v prvej polovici päťdesiatych rokovminulého storočia. Aj keď ju preslávili a meno jej dali kostrovépozostatky pravekých medveďov (Ursus spelaeus),zaslúži si pozornosť aj vďaka svojej krasovej výzdobe.

Obrázok blogu

Nepreberné množstvo stalagmitov, stalaktitova stalagnátov, nátekov, brčiek. Ako ruka tenké stĺpiky čnejúce od podlahyaž po strop, ale aj hrubé stĺpy, pripomínajúce postavy z rozprávok. Logickypostavené i gravitácii a zdravému rozumu odporujúce tvary nekonečnetrpezlivého diela prírody. To všetko sa tu dá vidieť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu


No a kosti – to, kvôli čomu musia jaskyniarivynachádzať stále dômyselnejšie spôsoby uzatvárania tejto klenotnice.Z mohutných medvedích lebiek už dnes nenájdete na povrchu pôdyv jaskyni nič – čo nezachránili odborníci, rozkradli ruky hlupákov. Koľkoslovenských domácností zdobia sekretáry a príborníky, v ktorých ležiaako víťazné trofeje medzi Zlatou Zuzanou zvyšky lebiek prehistorických zvierat?Po roku 1989 sa rozbehol nový biznis – predaj na burzách, spolus nenahraditeľnými minerálmi, súbormi preparovaných jasoňov červenookých, fuzáčov alpínskych,krátkonôžok štíhlych. Ľudská vynaliezavosť v honbe za peniazmi jeneohraničená a ako v organizovanom zločine aj tu sú konquistatorio krok vpredu pred tými, čo by chceli zachovať krásu jaskyne pre budúcegenerácie – napriek zabezpečeniu znova a znova prenikajú do vnútra,v poslednej dobe už aj kvôli tomu, aby kopali jamy v podzemnýchchodbách. V kostnici, kam jaskyniari sústredili kostrové zvyškyz celej jaskyne, sú dnes voľne položené len kosti, o ktoré nemá nikzáujem – atraktívne lebky s mohutnými zubami sa už dávno minuli...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Foto M. Barlog

Milan Barlog

Milan Barlog

Bloger 
  • Počet článkov:  308
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Starnúci muž s očami dieťaťa a dušou pubertiaka, ekológ. Zoznam autorových rubrík:  Z prírodyZápisník strážcuKrajinaAlternatívyÚletySúkromnéČierna kronika

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu