reklama

Kam sa podel kôrovec?

Tento drobný chrobáčik sa stal nočnou morou lesníkov – poväčšine to mocných chlapov, ktorí sa dobreže neroztrasú pri pomyslení naň. Najnovšie sa stal predmetom sváru v známom boji o Tichú a Kôprovú dolinu, kde chcú lesníci silou-mocou zasiahnuť proti tejto pliage slovenských lesov. Je to pliaga – kto už by to mohol vedieť lepšie ako lesníci, čo sa celý život pohybujú v lone prírody?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Ja vás zavediem na miesto,o ktoré človek už roky nezavadil. Asi práve preto si tu kôrovca niknevšíma, nik netrúbi na poplach. Kôrovec si žije svoj život v súlade sozákonitosťami prírody, ktorá mu nedovolí zničiť si svoj biotop – živé stromy,bez ktorých kôry nedokáže žiť.

Obrázok blogu

Strmé svahy Kyseľa,nezasiahnuté smutne známym požiarom, sú porastené smrekovo-borovicovýmiporastmi, v ktorých nájdeme aj rozsiahle plochy polomov. Živé stromy tuležali naukladané ako hodovacie stoly, lákali lykožrútov k bohatejhostine. Stopy v odpadávajúcej kôre nás dnes presviedčajú, že kôrovecponuku vrchovato využil. A napriek tomu, že sa kalamity nikto aninedotkol, kôrovec, čuduj sa svete, nezožral okolité porasty, nerozšíril sav ďalších rokoch do okolitých živých smrekov, ktorých je tu dostatok.Nebolo treba robiť nevyhnutné opatrenia v okolitých porastoch, ako násdnes o tom presviedčajú v súvislosti s Tichou a Kôprovoudolinou, nebolo treba vyťažiť ani asanovať napadnutú drevnú hmotu. Z úplnejednoduchého dôvodu – kalamitisko je neprístupné, nedosiahnuteľné technikou,okolité svahy nedovoľujú vybudovať lesnú cestu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Okrem toho, že ideo porasty v najvyššom, piatom stupni ochrany, je ich nedostupnosťzrejme hlavným dôvodom, prečo sa nik nehrnie do boja so „škodcom“ – drevnúhmotu z tohto miesta jednoducho nie je možné odviezť.

Obrázok blogu

A tak dnes pomedzipováľané stromy pomaly rastie nový les a notoricky známy fakto podpore novej generácie lesa na ploche kalamity bez prispenia človeka môžeaj tu nachádzať svoje uplatnenie.

Obrázok blogu

Foto M. Barlog

Milan Barlog

Milan Barlog

Bloger 
  • Počet článkov:  308
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Starnúci muž s očami dieťaťa a dušou pubertiaka, ekológ. Zoznam autorových rubrík:  Z prírodyZápisník strážcuKrajinaAlternatívyÚletySúkromnéČierna kronika

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu