reklama

Pondelkové zamyslenie

Pomaly utícha ruch veľkonočného pondelka v slovenských mestách a obciach. Zabudnuté pripité postavičky sa budú ešte chvíľu potácať a skupiny rozjarených mládencov možno budú hulákať do noci, ale ináč bude všetko v norme, ako sa na slušnú spoločnosť patrí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Chlapci sa už vrátili domov, odložili do poličky v kúpeľni lacnú voňavku a utiahnutí rátajú dnešný zárobok. Tí šťastnejší sú kľudní, rátajú priehrštie bankoviek po stovkách, v duchu väčšinovej tradície spoločnosti spokojní s úročením svojej investície. Skupinu tých menej šťastných som dnes ráno videl medzi činžiakmi ohadzovať sa pomarančmi a samolepkovými vajíčkami.

Chlapi využili možnosť beztrestne s požehnaním pochybnej tradície vyoblievať dievčatá a ženy každého veku, spokojne sa započúvajúc do ich výskotu a kriku. Patrí im to, dobre im tak. Tak káže zvyk, je to ich zvykové právo, oni, koruna tvorstva, sú predurčení aspoň raz v roku ukázať ženám, kto je tu pánom. Nie sú krutí, skôr blahosklonní – veď svoje polovičky, príbuzné či známe nebijú, netýrajú, nie sú ako chlap zo susedstva, ktorý pravidelne vymláti ženu, deti a nábytok.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šťastne a spokojne sa tváriace ženy po piaty krát stiahli chodbu a kúpeľňu a po piaty krát sa prezliekli, ponúkli a naliali a teraz si môžu konečne vydýchnuť. Zmyť zo seba vôňu konvaliniek a príchuť pokorenia.

Od rána počúvam v Slovenskom rozhlase reči o tradíciách, z ktorých mi je nanič. Podľa redaktorky sú ženy šťastné, že si ich muži všímajú, že im záleží na ich kráse(!) a muži zas s radosťou prijímajú za svoju namáhavú(!) prácu výslužku. Možno to naozaj niekto vníma práve takto. Žijeme však v spoločnosti, kde sa príliš nectí názor iných a tak sa popri oprávnene obšťastnených ženách zvezú aj tie, ktorým sa táto zábava vôbec nepáči. Keď sa dostanú do dosahu bujarých chlapov, každý odpor márny, každý protest zbytočný. Koľkým ženám dnes úsmev zakrýval zaťaté zuby? Čo by sa stalo, keby sa situácia obrátila? Keby sa raz zmenilo garde a všetci tí zábavy a tradície chtiví chlapi by boli v roli žien riadne zliati aspoň raz v roku? Koľkí z nich by takúto potupu vôbec neprežili? Koľkí by to okamžite riešili päsťami? Ako by stúpla rozvodovosť v tomto štáte, či aspoň ako by sa zvýšil rating psychológov a psychiatrov?

Milan Barlog

Milan Barlog

Bloger 
  • Počet článkov:  308
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Starnúci muž s očami dieťaťa a dušou pubertiaka, ekológ. Zoznam autorových rubrík:  Z prírodyZápisník strážcuKrajinaAlternatívyÚletySúkromnéČierna kronika

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu