reklama

Ďalšie bojisko, na ktorom prehráme všetci

V mediálnom hluku, spôsobenom zvadou okolo likvidácie kalamity v Tatrách, zanikol fakt, že aj na iných miestach Slovenska sú lesníci aktívni v zasahovaní do prostredia lesov, ako na to upozornilo Lesoochranárske zoskupenie VLK. V obvode Mestských lesov Brezno v doline Mlynná, na území Národného parku Nízke Tatry, v chránenom území európskeho významu a chránenom vtáčom území budujú lesníci lesné cesty.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Tento prípad sa veľmi podobá na situáciu po požiari v Národnom parku Slovenský raj/> v lokalite Tri kopce na hranici rovnomennej národnej prírodnej rezervácie, ktorá sa udiala pred niekoľkými rokmi. Oheň spôsobený neznámym páchateľom, podobný reliéf, podobné snahy o spracovanie „kalamity“. Možno si ešte niektorí spomenú na tragickú udalosť, spojenú s týmto požiarom – smrť hrabušických Rómov, ktorí pomáhali požiar hasiť.

Hneď po požiari začali diskusie o tom, čo s lesom ďalej. Na území prírodnej rezervácie s najvyšším piatym stupňom ochrany pripúšťali lesníci možnosť nechať požiarisko samé na seba, na prirodzený vývoj, ale hneď za hranicou NPR nechceli o rovnakom prístupe ani počuť, aj keď rozdiel medzi oboma lesmi bol naozaj len v stanovenom stupni ochrany. Zástupca lesníckeho výskumného ústavu už maľoval do mapy šachovnicovito rozmiestnené zábrany proti zosúvaniu sutiny, vymýšľal druhové zloženie obnovného zastúpenia, špekuloval, ako sa najľahšie dostať do strmých svahov s technikou a ľuďmi. Tu som mal možnosť – a nie po prvý krát – zblízka pozorovať nepokoj lesníckej duše čo i len pri zmienke, že by les mal byť ponechaný sám na seba. Pritom – opäť podotýkam – išlo o ochranné lesy na strmých stanovištiach, nie nejaké hospodárske, prístupné lesné porasty.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lesníci sa v prvom roku po požiari na jar pustili do svojvoľného sprístupňovania dovtedy nesprístupnenej doliny buldozérom. Keď sa na to prišlo, nasledovali jednania, pochôdzky, vysvetľovanie, boj o pozície na dvoch zdanlivo nezmieriteľných stranách – lesníkov a ochrany prírody. Každá strana obhajovala svoj názor a zaštiťovala sa svojimi zákonmi, ktoré aj keď by mali ochraňovať rovnaké záujmy, v praxi sa často vykladajú úplne protichodne. Lesníci uvzato tvrdili, že v treťom stupni ochrany neporušili výstavbou cesty zákon. Akosi v tom hluku boja zanikalo, že ten tretí stupeň predstavuje – územie národného parku. Príčinlivý lesník v predstihu ešte na snehu vyznačil výrub kalamity, teda stromy, ktoré sú poškodené požiarom, suché a treba ich vyrúbať. V máji všetky stromy, určené na výrub, vyrašili, chodili sme pomedzi mladé zazelenané buky s husto vyznačenou ťažbou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nebol to ojedinelý prípad. V regióne, v ktorom pôsobím, som sa za roky dozadu stretával s novovybudovanými lesnými cestami, ktoré viedli odnikiaľ nikam, nedokončenými holorubmi v ochranných lesoch, obnovnými prvkami v lesoch prírodne mimoriadne hodnotných. Všade tam zlyhal zdravý rozum a prevládlo koristnícke právo, ktoré sa napokon ukázalo byť neuskutočniteľným. Ostali len nikdy nikomu nezosobnené škody. Nejako tak to pravdepodobne bude aj v prípade Mlynnej doliny v NAPANTe. Na západ od našej hranice nemajú problém s likvidáciou zbytočných, nepotrebných lesných ciest v chránených územiach – my ich, naopak, musíme stavať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Napokon treba však povedať, že vlastník sa snaží v duchu prevládajúceho smerovania spoločnosti kapitalizovať svoj majetok, bárs aj za cenu jeho poškodenia či zničenia, prípadne porušenia či obídenia zákonov. Aj keď mi je takýto postoj cudzí, snažím sa ho pochopiť. Tu chybuje štát, garant ochrany slovenskej prírody. Deklaratívna ochrana prírody často nie je reálna. Nedokáže zabezpečiť zosúladenie postojov ani medzi odvetviami vnútri ministerstva životného prostredia, ktoré ochranu prírody zastrešuje, nieto ešte medzi rezortmi vzájomne dlhodobo antagonistickými.

Milan Barlog

Milan Barlog

Bloger 
  • Počet článkov:  308
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Starnúci muž s očami dieťaťa a dušou pubertiaka, ekológ. Zoznam autorových rubrík:  Z prírodyZápisník strážcuKrajinaAlternatívyÚletySúkromnéČierna kronika

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu