reklama

Nová tradícia

Naše mesto založilo zaujímavú tradíciu. Pri príležitosti príchodu jari sa v meste rúbu stromy a stavajú hypermarkety. Jar, vitaj v Spišskej Novej Vsi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Tradícia započala stavbou Lidlu, kvôli ktorému bol na jar vyrúbaný parčík... Postavený bol 250 m vzdušnou čiarou od ďalších dvoch už postavených reťazcov. Minulého roku nasledoval výrub rozkvitnutých čriemch a javorov kvôli stavbe Tesca, 150 metrov od najbližšieho z troch reťazcov v lokalite... dnes sú už štyri, piaty je pred otvorením. Môžeme k nim prirátať neďaleký supermarket COOP Jednota a už niekoľko rokov vybúraný priestor v historickom jadre mesta pre Billu, ktorá sa predbežne udomácnila v obchodnom centre Madaras na opačnom konci mesta. No a o ten koniec teraz ide.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


V oblasti priemyselnej zóny sa v areáli bývalého Tatrasvitu/Finišu zachoval neveľký parčík, ktorému dominuje mohutný topoľ biely.

Obrázok blogu


Mám k tomuto miestu osobitný vzťah – ako chlapec som tu chodieval pozorovať čvíkoty, ktoré vtedy práve začali jednu zo svojich invázií.

Obrázok blogu


Ináč je to celkom obyčajný kúsok zelene, dýchajúcej splodiny z priľahlej cesty a vydychujúcej kyslík pre celé mesto, malý kúsoček zeleného filtra, bez ktorého by sme na tejto Zemi neprežili.

Obrázok blogu


Lepšie je povedať – bol... Stromy ešte stoja, no už sú označené značkou smrti.

Obrázok blogu


Všetky budú vyrúbané...

Obrázok blogu


...vrátane krásneho topoľa.

Obrázok blogu


No a tu je dôvod – vedľa stojaci starý bitúnok sa búra a na jeho mieste, ako aj mieste parčíka, bude stáť ďalší obchodný reťazec. To nič, že siedmy v poradí, to nič, že len sto metrov od jestvujúceho Madarasu, prepchatého značkovými obchodmi. Nerozumiem tejto politike mesta, naozaj nechápem, načo je v jednom meste pokope toľko obchodných reťazcov, keď najlacnejší je aj tak malý obchodík s potravinami na námestí... ale po doterajších skúsenostiach sa už naozaj ničomu nečudujem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Akurát mi je ľúto topoľa, ktorý za našu nenažranosť nemôže.

Obrázok blogu


Milan Barlog

Milan Barlog

Bloger 
  • Počet článkov:  308
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Starnúci muž s očami dieťaťa a dušou pubertiaka, ekológ. Zoznam autorových rubrík:  Z prírodyZápisník strážcuKrajinaAlternatívyÚletySúkromnéČierna kronika

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu