reklama

Oľšavica prvá na Slovensku

Aj keď sa to ešte nezdá, na niektoré miesta Slovenska už prišla zima. Levočské vrchy sú poprášené popraškom, ktorý na tiennych miestach zanechal na vozovkách hrubú vrstvu utlačeného snehu. Napriek chladu, prenikajúcemu pod bundu, som však mal výbornú náladu. Dnes sa mi splnil jeden z veľkých životných snov. Nad Oľšavicou v zimnej krajine vrčalo kolesové rýpadlo, známa udeeska, a jeho sympatický majiteľ menil kovovou lyžicou mnohoročný pohľad na krajinu a prírodu Slovenska. Ťažko tomu uveriť, ťažko to pochopiť, ale dnešná udalosť môže pozitívne ovplyvniť obraz mnohých miest slovenskej krajiny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Na prelome sedemdesiatycha osemdesiatych rokov minulého storočia komančovia s hrôzou zistili,že len na území bývalého okresu Spišská Nová Ves je viac ako dvetisíc hektárovnesocializovanej poľnohospodárskej pôdy, ktorú obrábali súkromní majitelia. Nohrôza!... A tak sa začala ďalšia etapa socializácie poľnohospodárstva –päťdesiate roky v priamom prenose. Ľudia v Hnilci si museli začaťzvykať na pojazdnú predajňu Jednoty, nosiacu do obce produkty dovtedy vyrábanédoma, a medzi Uložou a Oľšavicou sa rozložili buldozéry, bagre,traktory, ktoré začali obrovskú ofenzívu proti prírode – premenili krajinusmrekovcových hájov na lány oráčin, potoky spútali do prefabrikátových kanálov,prameniská a mokrade prekryli jednotiacou vrstvou hliny. Pre väčšinubežných ľudí to bol dôkaz víťazstva človeka nad prírodou, dôkaz silysocialistického poľnohospodárstva schopného dorábať chlieb náš každodennýnapriek neprajnosti rozvratných kapitalisticko-imperialistických síl. Niektorísme to vnímali ako ničenie krajiny, ako likvidáciu prírodných biotopov, heslomdňa však vtedy bolo – na vŕbe klobása nenarastie! a tak akékoľvek ohľadyna prírodu neboli namieste. Pramenná oblasť Torysy sa zmenila na nepoznanie,vlásočnice tejto rieky vytekali z melioračných kanálov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľa vody pretieklo Torysou,kým sa tento obraz začal meniť. Družstevníci postupne uznali, že Oľšavicanebude obilnicou Slovenska, miesto ideologických nastúpili neúprosné zákonytrhu a trhovej ekonomiky a tretí sektor dokončil demoláciusocialistických snov. Inštitút aplikovanej ekológie Daphne prišiel do tohtokraja s projektom revitalizácie pramennej oblasti Torysy a po mnohýchvyjednávaniach, presviedčaniach a postupnom získavaní miestnych ľudí prezmenu v krajine a myslení začal realizovať zaujímavý projekt. Myslím,že veľkou mierou k zmene myslenia prispeli i dovtedy nevídanéprívalové dažde, ktoré z jarka žabe po oči urobili prívalovú vodu, čozaplavila obec, narobila škody, odniesla majetok, pôdu a ilúzieo bezpečnom živote na brehu malého potôčika.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neviem ako kde, alev našich končinách rozhodne nie je bežné, aby družstevníci boli ochotnírozčleňovať lány oráčin či osievať trávne protierózne pásy okolo tokov. Tým sato na Oľšavici začalo. Pokračovalo to výsadbou brehových porastov okolo tokov,ktorých revitalizácia nebola plánovaná, sanáciou strží výsadbou vŕbovýchodrezkov a výstavbou polyfunkčnej hrádze s hlavnou protizáplavovoufunkciou. Potok nad nádržou bol prevedený do časti pôvodného koryta, ktoré sazachovalo po jeho regulácii, no a tú zvyšnú časť dnes začala upravovaťspomínaná udeeska.

Šikovný mobilný stroj svojoulyžicou postupne strhával oba brehy kanála a zasypával zeminou napriamenékoryto. Nie je to žiadna veda, je to postup odskúšaný na mnohých miestachv susedných Čechách, kde majú s revitalizáciou tokov bohatéskúsenosti. Zo zahĺbeného koryta sa tak stane plytká depresia, v ktorej sivoda nájde nanovo svoje miesto. Na jar novovzniknuté brehy osadíme vŕbamia jelšami a naštartovaný proces bude ďalej menežovať sama príroda.Videli sme to aj dnes – v časti pôvodného meandra, kde sme pustili voduzahataním melioračného kanála, je po štvrťroku stabilizované koryto meandrujúcehopotoka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stál som na brehu kanála,hľadel na ten stroj a čakal podvedome, že na blízkej ceste zastane autoa vybehne z neho nejaký vrieskajúci činovník, ktorý sa začne vyhrážaťsankciami. Celý život som čelil takým situáciám a nechcel som veriť, že sačosi zmenilo. Celá akcia však bola prejednaná, odsúhlasená, s regulérnympovolením. Na brehu stál s nami osvietený starosta obce, ktorý si dávazáležať na každom detaile prebiehajúceho procesu. Jeho posledným činom bolakúpa mulčovača, ktorým popri prácach v obci bude udržiavať porastyv povodí potoka.

Odchádzali sme a mneboli zrazu ľahostajné všetky politické šarvátky, privatizačné spory, nadávkya ohovárania, ktorými sa častujú predstavitelia tohto štátu a ktoréma inokedy vynášajú z miery. Dôležitá je Oľšavica. Tam je ozajstný život,tam sú ozajstné problémy, ktoré sa riešia. Vďaka všetkým, ktorí sa o tozaslúžili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Začalo to výsadbouprotieróznych pásov

Obrázok blogu

Takto vyzerala dolná časťpotoka pred revitalizáciou

Obrázok blogu

Po prevedení do pôvodnéhoúseku koryta,

Obrázok blogu

kde už dnes meandruje v stabilizovanomkoryte.

Obrázok blogu

Výstavba hrádze

Obrázok blogu

Ruka v rukes revitalizáciou prišla z iniciatívy miestnych úprava studničky na brehu potoka pod hrádzou

Obrázok blogu

Ďalšia časť pôvodnéhokoryta,

Obrázok blogu

ktoré dnes upravuje rýpadloa pripravuje ho pre prirodzenú činnosť vody.

Obrázok blogu
Obrázok blogu


Foto M. Barlog

Milan Barlog

Milan Barlog

Bloger 
  • Počet článkov:  308
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Starnúci muž s očami dieťaťa a dušou pubertiaka, ekológ. Zoznam autorových rubrík:  Z prírodyZápisník strážcuKrajinaAlternatívyÚletySúkromnéČierna kronika

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu