reklama

Ráno vo vlaku

Sedel som v rannom rýchliku do Košíc. V hlúčiku učiteľov informatiky alebo čoho, boli horší ako ich študenti, bezstarostne trkotali, celý vagón bol ich. Rozčuľovalo ma to, lebo som sa nevedel sústrediť na čítanie. Myšlienky mi neustále odbiehali od riadkov, nechtiac som počúval, čo rozprávajú, tváriac sa že čítam, občas som na niektorého nenápadne pozrel, tváriac sa, že hľadím z okna, kontrolujem, kde sa vlak nachádza, ktorou časťou trasy prechádza.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (42)

Zjavne boli na nejakom školení, na ktoré denne dochádzali, bol piatok a tá otrava ich čakala ešte aj v sobotu... a že učiteľom je čo závidieť. Bavili sa o nových školských predpisoch, o kvalifikáciách, kreditoch, potom prešli na odborné veci, bavili sa o programovacích jazykoch, tie, v ktorých ich učia a nútia pracovať sú predpotopné, dnes už v nich neprogramuje nik, ale oni ich musia učiť...

...no a tak sa dostali k počítačom. Pokiaľ som pochopil, školy dostali nové notebooky a dataprojektory, ktoré niektoré školy ešte ani nerozbalili, učitelia nevedia s nimi narábať... chvíľu sa reč krútila okolo toho, až jeden z prítomných zavalil, že rovnaký notebook sa dá kúpiť lacnejšie. A pomaly sa to rozmotávalo... Školy dostali nové notebooky s 2 GB RAM a 180 GB HDD po 999 € a také isté, tú istú značku a typ, ale so 4 GB RAM a 320 GB HDD ponúkajú v Metre za cenu okolo 400 €. „Skús si spočítať, koľko na tom niekto zarobil" - vyzýval kolegu pán v rokoch. „Napíš si to v korunách, to má väčší efekt..." A tak rátali. Niektorí z hlavy, iní si to pre istotu písali na papierik. Ten školský by mal byť ešte lacnejší, keďže má slabšie parametre, a dodávateľ naň určite dostal množstevnú zľavu, najmä ak bral tovar priamo od výrobcu, ale buďme veľkorysí a počítajme 500 € za notebook, čo je polovica z toho, začo ho dostali školy. Pri 1700 notebookoch... krát 500... krát 30,126... a to sú len samotné notebooky, čo ešte dataprojektory... Tie už pre istotu školy dostali len do prenájmu, espepé si ich nechal, určite aby sa školy nedozvedeli, koľko stáli, keď už sa to prevalilo pri tých notebookoch, školy ich na karty dostanú až po troch rokoch... „Keď už bude všetko premlčané..." - poznamenal jeden z učiteľov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedna z učiteliek zmĺknutá hľadela na cifru, ktorú vyrátala a ktorá jej svietila na papieriku. „No, len ktovie, koľkí sa o to musia deliť..." „Veď hej, ale i tak..."

„Vážení cestujúci, rýchlik Avízo sa blíži do stanice Košice. Vlak tu cestu končí."

Žijeme v takom marazme, že už si to ani neuvedomujeme...

Milan Barlog

Milan Barlog

Bloger 
  • Počet článkov:  308
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Starnúci muž s očami dieťaťa a dušou pubertiaka, ekológ. Zoznam autorových rubrík:  Z prírodyZápisník strážcuKrajinaAlternatívyÚletySúkromnéČierna kronika

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu