reklama

Záplavy na Čergove

Kto si ešte dnes spomenie na záplavy z konca tohtoročného júla? Dnes som sa dočítal o problémoch v obciach pohoria Čergov, ktoré problémami záplav stále žijú a ktoré len teraz odvolávajú tretí stupeň povodňovej aktivity. Zaujalo ma vyjadrenie starostky Lukova, podľa ktorej sa do budúcnosti treba sústrediť viac na prevenciu. Hneď však dodala, že podľa nej prevenciu predstavujú vodohospodárske opatrenia. Keď sa človek prejde lesmi Čergova, nemôže nevidieť, že problém záplav spočíva v niečom celkom inom, ako budovaní suchých poldrov a úprave korýt.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Necelýtýždeň po katastrofálnych povodniach som prechádzal údolím Tople v jejpramennej oblasti, ktoré pretína Čergov temer uprostred pohoria.V mediálne smutne známych obciach Lukov, Livov, Livovská Hutaa krajine medzi nimi boli stopy po povodni stále čerstvé.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu


Ľudiaprestali vnímať krajinu ako proces. Neuvedomujeme si, že široká plocha nivarieky, v ktorej sa usadili, v ktorej si postavili domy a cestymedzi obcami, sa vyvinula v minulosti najmä vďaka takýmto záplavám. Riekaformovala údolie v minulosti a nie je žiaden dôvod, aby s tým nanaše prianie skončila. Nezabránia tomu žiadne úpravy toku, lebo napokon vždypríde väčšia voda, než na akú bude umelé koryto dimenzované.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu


V pohoríČergov pôsobí Lesoochranárske zoskupenie VLK, ktoré mnohí vnímajú ako pomernekontroverzné. Na jeho webovej stránke však môžeme nájsť jednoznačnélogické zdôvodnenie toho, čo sa deje v Čergovských dolinách. Ja somsi ho overoval v doline Vlčieho a Suchovlčieho potoka, jednéhoz početných prítokov Tople v pohorí.

Nováasfaltka bola na viacerých miestach erodovaná rovnako, ako štátne cesty nižšiev údolí. Potok je v rozpore s očakávaniami porastený smrekovýmiporastmi, ktoré voda nahlodáva ako nôž maslo. Neporušené ostali len bochníkyjelšín v úzkej nive, ktoré ostali sem-tam zachované.

Obrázok blogu

V celejdoline je po oboch stranách cesty obraz toho, na čo sú lesníci zrejme hrdí, jato však považujem za obraz skazy. Celý ľavý svah doliny je vyrúbaný,v pravom svahu sú vyrúbané pásy a z pôvodného bukového lesaostali len zvyšky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu


Rúbaniskású porastené novovysadenými kultúrami – v drvivej väčšine smrekom, ktorýje tu nepôvodný.

Obrázok blogu

Smrečinyodumierajú na celom Slovensku a v mladých smrečinách Čergova už dnesmôžeme pozorovať početné odumierajúce jedince, napriek tomu však lesníci sadianové.

Obrázok blogu
Obrázok blogu


Prechádzajúcjednotlivými holorubmi som sa predieral zmladením buka, ktorý tu rastie akošalát, a nechápal som, čo vedie lesníkov, aby s veľkými finančnýminákladmi nezmyselne sadili vyrovnané rady smrekov.

Obrázok blogu

VLKargumentuje výraznými rozdielmi v odtoku vody z plôch starého lesaa holorubov, spôsobenými zníženou vodozdržnou funkciou plôch bezlesia. Jak tomu pridám dokázaný rozdiel medzi vodozdržnosťou smrekovej monokultúrya zmiešaného jedľovo-bukového lesa, ale aj nezanedbateľné nezvratné zmenyvo vegetácii, ktoré smrekové monokultúry spôsobujú. Tento obraz jecharakteristický pre celý Čergov, najmä nižšie časti dolín sú takto úplne premenené,ale aj pre ďalšie pohoria východného Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výrazný poklesbiologickej rozmanitosti na rozsiahlych plochách mnohých slovenských pohorí jezrejme problémom, ktorý spoločnosť trápi najmenej. A čoraz častejšie saopakujúce záplavy budeme naďalej riešiť technickými opatreniami.

Naozajich budeme riešiť?

Foto M.Barlog

Milan Barlog

Milan Barlog

Bloger 
  • Počet článkov:  308
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Starnúci muž s očami dieťaťa a dušou pubertiaka, ekológ. Zoznam autorových rubrík:  Z prírodyZápisník strážcuKrajinaAlternatívyÚletySúkromnéČierna kronika

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu