reklama

Som tu pre Teba

Neistota, strach, strata domova. Aj takto môže vyzerať svet detí v krízových centrách. Ako sa majú potom sústrediť na školu? Môžeme im pomôcť aj my...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Som tu pre Teba je dobrovoľnícky program zameraný na doučovanie detí a trávenie času s deťmi zo sociálne slabších rodín - konkrétne detí vo vybraných krízových a nízkoprahových centrách v Bratislave. Program prebieha individuálne - to znamená, že jeden dobrovoľník/čka sa venuje jednému dieťaťu - tomu istému počas celého programu. V uplynulom školskom roku sa do neho zapojilo 30 detí a 29 dobrovoľníkov. Jednou z nich bola aj dobrovoľníčka Kristína Cichová, ktorá nám porozprávala ako program Som tu pre Teba vyzerá v praxi. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Dobrovoľníčka programu Som tu pre Teba Kristína Cichová
Dobrovoľníčka programu Som tu pre Teba Kristína Cichová (zdroj: BDC)

Prečo si sa prihlásila do dobrovoľníckeho programu Som tu pre Teba? Dobrovoľničila si už niekedy predtým?

Pred programom Som tu pre teba som robila dobrovoľníčku pri deťoch hospitalizovaných v nemocnici, kam som sa s nimi chodila raz týždenne hrať. Nevyhovovalo mi to však časovo ani umiestnením a tak som hľadala niečo nové, do čoho by som sa mohla popri škole pustiť. Vedela som, že chcem robiť s deťmi a vedela som, že chcem robiť niečo v čom by som videla zmysel. Program Som tu pre teba to spĺňal a tak to bolo také „prihlásenie sa na prvý pohľad“.

Aké predmety doučuješ dieťa z krízového centra? Ako sa Tebe darilo v týchto predmetoch, keď si bola školáčka? 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Peťko, ktorého doučujem má teraz 7 rokov a najväčšie problémy mu robí čítanie a písanie, takže sa venujeme najmä tomu. Okrem toho si občas zopakujeme matematiku a angličtinu. Mne sa kedysi v škole darilo dobre vo všetkých predmetoch, bola som taká „dobrá žiačka“, ale myslím si, že tú látku, ktorú doučujem by zvládol úplne každý.

Pripravuješ sa dopredu na doučovanie alebo nemáte presne stanovené, čo budete preberať v daný deň a tému doučovania riešite počas hodiny podľa potreby?

Pripravila som sa iba na prvé doučovanie. Zistila som však, že pri Peťovi to nemá vôbec zmysel. Každá hodina je úplná improvizácia, závisí od toho, čo robili v škole, aké má úlohy, ale aj od toho akú má práve náladu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keďže dobrovoľnícky program Som tu pre Teba vyžaduje presný čas - raz do týždňa v ten istý deň 2 a 3 hodiny - bolo si ťažké vyhradiť pravidelný čas pre doučovanie alebo máš flexibilnú prácu?

Som študentka, takže mám po škole voľno, kam sa doučovanie úplne bez problémov zmestilo.

Ako vníma Tvoj zverenec samotné doučovanie? Teší sa naň, pretože vidí svoje výsledky alebo to berie skôr ako povinnú jazdu?

Myslím si, že ani jedno ani druhé. Snažím sa naše doučovanie robiť takou formou hry, aby si ani neuvedomil, že sa učíme a myslím si, že sa mi to celkom darí. Sme s Peťkom celkom podobné povahy a myslím si, že sme našli spoločnú reč, čiže naše doučovania sú taký príjemne strávený čas spolu, do ktorého je skryté učenie. Závisí to ale aj od toho akú má náladu. Sú dni, keď sa tvári donútene, ale aj také, keď sám hovorí čo by ešte chcel robiť a nepáči sa mu, že doučovanie končí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dobrovoľnícky program Som tu pre Teba
Dobrovoľnícky program Som tu pre Teba (zdroj: BDC)

Dokázali ste si za ten čas čo doučuješ Peťka vytvoriť pozitívny vzťah alebo ste mali medzi sebou aj nejaké konflikty?

Prvé dve doučovania sa so mnou takmer nerozprával a komunikácia s ním bola veľmi ťažká, odkedy sme však túto bariéru prekonali, náš vzťah je veľmi dobrý.

Súčasťou dobrovoľníckeho programu Som tu pre Teba je aj povinnosť zúčastňovať sa supervízií. Čo to vlastne je a ako prebiehajú? Majú podľa Teba význam?

Supervízie sú také stretnutia, kde sa stretneme viacerí doučovatelia aj so supervízorkou a rozprávame sa o našich vzťahoch s deťmi, problémoch – ak nejaké máme, zdieľame zážitky a skúsenosti. Myslím si, že majú význam. Pre mňa sú takou psychohygienou a zdrojom nových pohľadov a nápadov.

Odporučila by si dobrovoľnícky program Som tu pre Teba aj pre ostatných?

Určite áno. Je to veľmi dobrá skúsenosť, ktorá dá doučovateľovi možno viac ako tomu dieťaťu. Hlavne je to však taká vďačná vec, kde veľmi hmatateľne vidieť, že to, čo robím má zmysel. Vidím výsledky a pokroky a že to, že tam som tomu dieťaťu môže niečo dať.

PRIDAJTE SA AJ VY

Ak Vás program Som tu pre Teba zaujal a aj Vy by ste chceli byť jeho súčasťou, môžete sa prihlásiť na nábor dobrovoľníkov a informačné stretnutie, ktoré bude 17. septembra 2018 v Bratislave v rámci Týždňa dobrovoľníctva. Prihlásiť sa môžete TU

Zuzana Majerčíková, BDC

(Meno doučovaného chlapca bolo pre jeho ochranu zmenené).

Ak sa Vám program Som tu pre Teba páči a má podľa Vás zmysel, môžete ho podporiť aj finančne. Stačí kliknúť TU. Vopred Vám veľmi pekne ďakujeme. 

Bratislavské dobrovoľnícke centrum

Bratislavské dobrovoľnícke centrum

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  15x

👋 Motivujeme ľudí k dobrovoľníctvu a učíme organizácie ako s dobrovoľníkmi pracovať 💻 Máme dobrovoľnícky portál, na ktorom nájdete aktuálne dobrovoľnícke ponuky v BA ❤️ Stačí sa zaregistrovať a pomáhať 🙌🏼 Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéDobrovoľníctvo

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu