Federálne derby vo svete kávy

Po tom, ako sme zasa raz prehrali v hokeji federálne derby, pozrime sa ako to je pri káve. Ako v mnohých veciach, aj tu platí že Česi sú o krôčik pred nami. Bohužiaľ. Čítajte ďalej a dozviete sa prečo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Skúsme sa zamerať najskôr na to čo máme spoločné, sú to stále zlé návyky pri servise a podávaní.
Objednáme presso ? alebo pressko s mliečkom – popřípade s mlékem ? Ako vieme už pri objednávaní je tu prvý zlý krok . Pri malom vysvetľovaní že si nedáte veľký kýbel karcínogénov ale radšej espresso len krútia hlavou nielen u nás, jó pikolko stě chtěl, , tak to povědzte rovnou...... a nakoniec vám aj tak donesú to, čo ste práve nechceli. Niekde to už začínajú chápať že v ich podnikoch chodia ľudia aj na „kávu“ a nie podporovať rakovinotvorné látky v ich tele, a aspoň zo slušnosti vám to čo chcete aj prinesú.
Je tu tiež otázka kvality kávy, možno vám prinesú sľúbené espresso, s mliekom, či bez – dokonca aj hnedým cukrom a malým pohárom vody, ale daný nápoj je prepálene nechutný. To nie je chyba ktorú vy bádate len u nás, na Slovensku. Podobné je to aj v Česku, ba viac ako rovnaké.
Čo sa týka cappuccina to sa pravdepodobne neoplatí ani rozoberať pokiaľ existujú také podniky ktoré sú Vám to schopné pripraviť z prášku. Áno , aj v takom som bol .... Tam to cappuccino naparené mlieko nevidelo ani z rýchlika – všetko je to na báze zaliatia horúcou vodou.
No na druhej strane, v tých „lepších“ kaviarňach si Vás určite budú vážiť a pokiaľ si objednáte espresso alebo cappuccino, dostanete ho.
Kvalita kávy a rozdiel medzi Českom a Slovenskom je už o niečom inom. Preto im môžeme len ticho závidieť a napredovať. Majitelia kaviarní v Česku hľadajú riešenia ako u nich dostať kvalitnú kávu, hľadajú odkiaľ ju objednať a mať ju čerstvú. Slovensko – niekedy dostanete kávu z mlynčeka kde stojí aj týždeň. No ako vieme , aj u nás aj v Čr – iný kraj, iný mrav...
Sú trochu pred nami aj v pražení kávy – v Česku si môžete objednať čerstvú kávu z pražiarní ktoré sa kvalitou produktu predbiehajú, a tých je oveľa viac ako u nás. Na Slovensku je tých kvalitných pražiarní síce len pár, no dokážu byť rovnocenným súperom na trhu a kvalitnou konkurenciou.
No o ich počte – vieme. Pozitívnou správou pre nás je že kávová kultúra ako v Česku tak aj na Slovensku napreduje, je to čoraz viac kvalitných kaviarní a pražiarní, ktoré by mali byť súčasne prepojené. Je kúsok smutné že cena nekvalitných káv, kde vám dajú pri podpise zmluvy s dodávateľom upraženej kávy samé bonusy v „cene“ prebíja kvalitný slovenský produkt. Povedzme si na rovinu, byť lepší niečo stojí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Do skávenia priatelia :)

(článok bol pripravený v spolupráci, s mojím kolegom, milovnikom kávy a baristom SCAE Patrikom Kováčom)

Marek Benikovský

Marek Benikovský

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Barista SCAE Zoznam autorových rubrík:  úvodSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

105 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu