reklama

Deti, kto sa nezmestí na javisko, pôjde do sakristie

Prioritám otvárania zo strany vlády chýba logika. Kto môže povýšiť omše, divadlá a premietanie v kine nad dôležitosť priamej výučby na školách?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Je absolútne irelevantné, či je otvorenie kostolov zbytočný ústupok biskupom, povolenie divadiel krok v ústrety umelcom alebo ponechanie súčasného stavu v školstve pomstou premiéra koaličnému partnerovi. Relevantný je výsledok – stále sa deťom nedostáva takého vzdelania, ktoré je žiaduce. Čas beží a im ho nik nevráti. Žiaci nemôžu byť rukojemníkom pandémie. A už vôbec nie detinského politického boja.

Dištančné vzdelávanie je slabá náplasť, nie je dostatočné ani pre tých žiakov, ktorí majú možnosť sa doňho zapojiť. Existuje päťdesiat tisícová skupina chudobnejších detí, ktoré túto možnosť z objektívnych príčin nemajú a sú odstrihnuté od akéhokoľvek vzdelávania po väčšiu časť tohto roka. Prioritou vlády, pandemickej komisie, krízového štábu a ktovie koľkých ďalších kolektívnych orgánov, ktoré (ne)rozhodujú o tom, čo povoliť, preto musí byť poskytovanie vzdelania pre všetkých. Príde čas, keď koronavírus prejde. Naozaj nám musí zanechať masu ľudí s neúplným základným vzdelaním?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Priority majú však títo ľudia nastavené absolútne zle, a to z ekonomického aj sociálneho hľadiska. Čo asi behá po rozume rodičom detí, ktorí musia denne suplovať učiteľov, hoc sú unavení z práce vidiac, že kostoly sa otvoriť dajú, školy však nie? Pošlú deti učiť sa do sakristie. Prípadne do kinosály. Ak by hrali dokumentárny film, ešte sa dačo priučia. Absurdné. Kurzov kabinet v susednom Rakúsku aj počas najprísnejšieho lockdownu školy ponechal funkčné. O dostupnosti internetu pre všetkých obyvateľov v Rakúsku a u nás sa netreba ani zmieňovať. V decembri 2018 malo prístup k internetu 89 percent domácností, na Slovensku o takmer desať percent menej. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prístup k internetu - Slovensko 

Prístup k internetu - Rakúsko 

Miroslav Binčík

Miroslav Binčík

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  5x

"Všetci stojíme na jednom javisku veľkého sveta a čokoľvek sa tu koná, dotýka sa všetkých." Povedal J. A. Komenský a už v sedemnástom storočí trafil klinček po hlavičke. Som študentom žurnalistiky a vo svete emócií chcem prinášať čo možno najtriezvejší pohľad na udalosti okolo nás. Na veci sa pozerám optikou mladého človeka, ktorý chce v tejto krajine ostať žiť a nie je mu ľahostajný jej osud. Okrem spoločenských tém sa rád venujem športu, no v širších súvislostiach, než je len strohé komentovanie výsledkov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu