reklama

Miesta, ktoré si môžete užiť vo voľnom čase

Naša krajina má bohatú históriu a množstvo pamiatok. Niektoré sú staršie, niektoré novšie. Poďte si užiť viacero ciest.

Miesta, ktoré si môžete užiť vo voľnom čase
Kaštieľ v Dolnej Krupej (Zdroj: lexikon.sk)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

1.)   Budatínsky hrad

Jeho vznik ako strážneho hradu je datovaný do 13. storočia. Stojí na skalnom ostrohu na významnom strategickom mieste - brod na sútoku Váhu a Kysuce. Vyberalo sa tam clo. Význam hradu je zvýraznený aj mohutným opevnením. Ako základ hradu bola mohutná kruhová obytná veža v kamennom opevnení. Je zachovaná dodnes. Vytvára charakteristickú siluetu hradu.

Medzi jeho majiteľov pred renesančnou úpravou v roku 1551 boli Matúš Čák Trenčiansky (hrad získal začiatkom 14. storočia) a Gašpar Suňog. Ten bol majiteľom od roku 1487. Keď Suňogovci vymreli v 1798, stali sa majiteľmi hradu Čákiovci, ktorí ho vlastnili do roku 1945.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Posledný vlastník bol Gejza Čáki (Csáky).                            

V súčasnosti má hrad niekoľko expozícii. Prvou je zrekonštruovaná veža hradu, ktorá je verejnosti prístupná od 13. júla 2014. Hrad bol uzatvorený pre verejnosť od januára 2007. Druhou expozíciou Drotárstvo - (ne)uveriteľný príbeh jedného remesla. Táto expozícia je sprístupnená od 31.7.2016.

Budatínsky hrad
Budatínsky hrad (zdroj: slovenskycestovatel.sk)

2.)   Kaštieľ v Dolnej Krupej

Jeho výstavba je spojená s rodinou Brunsvikovcov. Pôvodne išlo o zemiansky rod, ktorý sa doložiteľne nachádzal v Hlohovci v 16. storočí. Zaujímavosťou je, že: „Sobášom s Máriou Teréziou Vitálisovou sa Michal II. Brunsvik (1671–1719) stal majiteľom krupského panstva. Jeho syn Anton (ktorý vyštudoval právo na trnavskej univerzite) nechal v rokoch 1749–1756 na mieste staršieho objektu postaviť kaštieľ v barokovom slohu podľa projektov cisárskeho dvorného staviteľa Johanna Baptistu Martinelliho st. Antona I. Brunsvika povýšila panovníčka Mária Terézia do grófskeho stavu roku 1775 s právom nosiť predikát de Korompa (z Krupej).“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nesmú chýbať aj historické osobnosti. Podľa ústnej tradície rodiny tu mal Ludwig van Beethoven známu Sonátu mesačného svitu. Ďalšou osobnosťou bola Mária Henrieta Choteková, ktorá v zámku žila. Vytvorila tú známe rozárium. Bola prezývaná Ružová grófka.

V rozáriu pestovala viac ako 6 000 koreňov ruží a vo vlastníctve mala kompletnú zbierku Severokrajných ruží. Ruže exportovala do celej Európy, USA a Kanady. Na jej počesť Hudobné múzeum v Dolnej Krupej pripravuje každoročne podujatie „Slávnosť ruží“.

Kaštieľ v Dolnej Krupej
Kaštieľ v Dolnej Krupej (zdroj: lexikon.sk)

3.)   Kolonádový most v Piešťanoch

Ide o najdlhší krytý most na Slovensku. Nazývaný je aj Sklenený most. S dĺžkou 156 metrov preklenuje rieku Váh a spája Kúpeľný ostrov s mestom. Patrí k vrcholu funkcionalistickej architektúry Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V rámci výstavby je zaujímavých niekoľko faktov:

-        myšlienka postaviť tento most patrí Ľubomírovi Winterovi (nájomca piešťanských kúpeľov),

-        spodnú časť naprojektoval švajčiarsky inžinier Schwartz,

-        architektúra nadstavby je dielom Emila Belluša,

-        stavbu realizovala firma Pittel a Brausewetter v rokoch 1930 - 1933,

-        o umeleckú výzdobu skiel sa postaral Martin Benka.

Most je Národná kultúrna pamiatka. Autá po ňom nejazdia. Socha barlolámača bola na most osadená v roku 1933 podľa návrhu Róberta Kuhmayera.

Kolonádový most v Piešťanoch
Kolonádový most v Piešťanoch (zdroj: piestany.sk)

4.)   Bratislavský hrad

Kopec hradu ako taký bol osídlený už v praveku. Vďaka výhodnej pozícii nad riekou Dunaj bol využitý na vybudovanie výšinnej osady už v období eneolitu (cca 2 500 rokov pred Kr.) a v staršej dobe železnej (8. - 6. storočie pred Kr.). Postupne sa tu vďaka výhodnej polohe vystriedali Kelti, Rimania, Germáni, Slovania a Maďari.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počiatky súčasného hradu siahajú až do 13. storočia, z ktorého pochádza najväčšia, tzv. Korunná veža. 15. storočie znamenalo zmenu. Pôvodný menší hrad bol zbúraný. Na jeho mieste bola postavená súčasná stavba, ktorá zostala zachovaná.

Počas storočí bol viackrát prestavovaný a upravovaným a dobudovalo sa opevnenie, vďaka ktorému sa z hradu stala pevnosť. Posledná veľká prestavba bola v 18. storočí. Po prestavbe sa hrad zmenil na barokovú rezidenciu s elegantnými francúzskymi záhradami.

Rok 1811 nebol práve najpríjemnejší. Hradný areál bol požiarom úplne zničený a nechaný napospas osudu. Znova bol zrekonštruovaný v druhej polovici 20. storočia. Hrad bol počas svojej histórie sídlom uhorských kráľov. Uchovávali sa tu korunovačné klenoty. V súčasnosti je tu predovšetkým historické múzeum.

Bratislavský hrad
Bratislavský hrad (zdroj: loftpremiumhotel.sk/)

5.)   Kaštieľ v Galante

Ide o pôvodne renesančný opevnený objekt z roku 1633, ktorý bol v roku 1736 (vďaka nitrianskemu biskupovi Imrichovi) prestavaný v barokovom slohu. Stavba kaštieľa je spájaná s bratmi Danielom a Pavlom Esterházyovcami.

Súčasná podoba kaštieľa je výsledok radikálnej prestavby z roku 1861. Niesla sa v duchu romantickej anglickej gotiky. Význam prestavby bol vo výraznej zmene s bohatými romantickými prvkami na fasáde a v interiéri. Prestavbu dala urobiť rodina Jozefa Esterházyho. Tá ako posledná kaštieľ obývala. Je pochovaná v kaplnke na cintoríne v Galante.

Rok 2011 mal tiež svoj význam. Slávnostne sa obnovilo severné krídlo kaštieľa. Slúži aj ako výstavný pavilón. V tom istom roku bola ukončená revitalizácia parku, ktorého súčasťou je busta hudobného skladateľa Zoltána Kodályho. Ten mesto preslávil skomponovaním Galantských tancov.

Ďalšia rekonštrukcia bola úspešne ukončená v decembri v roku 2019. Prestavaná bola severná veža kaštieľa. V nej vznikli kancelárske a reprezentačné priestory vhodné na semináre, školenia či oslavy.

Neogotický kaštieľ v Galante.
Neogotický kaštieľ v Galante. (zdroj: slovenskycestovatel.sk)

6.)   Hlohovecký zámok

V 11. storočí tu bol postavený stredoveký hrad, o ktorom sa prvýkrát píše v tzv. zoborskej listine z roku 1113. Kráľ Ladislav IV. ho daroval prvému feudálnemu vlastníkovi z rodu Abovcov v roku 1275.

Pôvodný drevohlinitý objekt v 13. storočí nahradil kamenný hrad. Na hrade postupne sídlili rody Ujlakiovcov, Turzovcov, Forgáčovcov a Erdődyovcov. Práve rod Erdődyovcov prestaval hrad na pohodlné panské sídlo. Obývali ho do roku 1945, kedy do mesta prišli sovietske vojská.

Zámok má nepravidelný päťboký pôdorys. V rámci zaujímavostí sú aj tieto: „Vstup podchodom vedie na ústredné nádvorie, ktorého výrazným prvkom je valec schodišťa. Zámok si napriek veľkej prestavbe na barokové reprezentačné sídlo zachoval podstatu stredovekého, renesančne rozšíreného hradu. V miestnostiach na prízemí sú hrebienkové, valené a pruské klenby, dokumentujúce stredoveký a renesančný vzhľad interiérov v 16. a 17. storočí. Zachovalo sa v nich empírové obloženie stien, maľby a štuková výzdoba.“

Hlohovecký zámok
Hlohovecký zámok (zdroj: pnky.sk)

7.)   Jaskyňa Driny

histórie vieme, že o záhadnej diere na Drinkovom vrchu vedeli miestni obyvatelia už v 19. storočí. O histórii sú aj ďalšie zaujímavosti: „Do hlbších častí závrtového komína prenikli J. Banič a I. Vajsábel v roku 1929. V roku 1931 J. Prudík s cieľom prieskumu jaskýň založil Komitét pre výskum jaskýň v Smoleniciach. Do samotnej jaskyne sa dostali v roku 1932 v hĺbke 36 m od povrchu. V záujme vytvorenia vhodných podmienok pre jej sprístupnenie v roku 1933 zásluhou J. Beňovského založili Družstvo pre výskum jaskyne Driny a malokarpatského krasu s r. o. v Smoleniciach.“

Prehliadky jaskyne Driny nachádzajúcej sa neďaleko Smoleníc trvajú 35 minút. Dĺžka prehliadkovej trasy je 450 metrov. Priemerná teplota je 7,1 °C - 7,8 °C. V rámci prevýšenia prehliadky jaskyne je to 10 metrov (151 schodov). Pri pohľade na geomorfologickú jednotku sa jaskyňa nachádza v Malých Karpatoch.

Jaskyňa Driny
Jaskyňa Driny (zdroj: milujemcestovanie.sk/)

Zdroje: Wikipedia, muzeum.sk, regiontirnavia.sk, slovakia.travel, piestany.sk, bratislava-hrad.sk, visitbratislava.com, slovenskycestovatel.sk, hrady-zamky.sk, ssj.sk, smolenice.com

Daniel Bíro

Daniel Bíro

Bloger 
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  133x

Som chalan, ktorého baví písanie článkov a poviedok. Príležitostne napíšem aj nejakú tú báseň. Vo voľnom čase sa venujem aj fotografovaniu, pričom mám aj vlastnú web galériu (hirador.rajce.idnes.cz). Počas päťročného štúdia na vysokej škole som sa venoval 4 roky písaniu a sčasti aj foteniu v časopise Atteliér, kde som sa venoval hlavne kultúre a histórii, sčasti napríklad aj psychológii a vyvracaniu konšpiračných teórií, hoaxov a dezinformácií. V rámci fotografie som rok navštevoval predmet Žurnalistická fotografia a tri roky som navštevoval Ateliér komunikácie v médiu fotografie. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáHistóriaFotografiaZaujímavostiRozhovoryTipy na výletMestské legendy

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu