reklama

Divoký Bill - na vrchole slávy

O situácie, kedy ho chceli zabiť, nemal Bill Hickok núdzu. Koncom októbra 1869 prišiel do Hays City istý Jack Strawhan, aby sa Billovi pomstil za to, že ho pred časom v meste Ellsworth opitého spacifikoval a poslal za výtržnosti na pár dní do väzenia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Strawhan sa však Hickokovi nepostavil priamo, ako to urobil Mulvey. Počkal si na Billa v saloone Tommyho Druma a rozhodol sa poslať Hickova do horúcich pekiel nenápadne, zozadu. Lenže pozabudol na zrkadlá, ktoré boli v saloonoch bežnou výbavou. Divoký Bill spozoroval, ako sa k nemu Strawhan zakráda. Keď tasil, Hickok sa v okamihu otočil a strelil Strawhanovi smrtiacu guľku do pravého oka. Aj o tejto príhode sa šírili rôzne verzie - jedna z nich hovorí, že Divoký Bill zastrelil Strawhana ponad plece presne mierenou ranou z Derringera, čo bola jednoranová pištoľ, patriaca aj k výzbroji Billa Hickoka. Treba povedať, že Bill nosil v službe okrem schovaných Derringerov aj dve puzdrá s koltami a pušku. Denne sa cvičil v streľbe a svojími kúskami privádzal divákov do nadšenia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Wild Bill Hickok
Wild Bill Hickok 

Majiteľ jedného zo saloonov, Jim Curry, sa už dlhší čas nemohol zmieriť s metódami, ktoré do Hays City zaviedol Bill Hickok. Vyhľadal šerifa v saloone Tommyho Druma, kam obvykle chodil hrať karty a namieril na neho revolver.

Tak a teraz som ťa dostal, Divoký Bill!" - víťazoslavne predniesol. Hickok ani nezdvihol zrak od kariet a nenútene odpovedal:

A to mi ani nedáš možnosť brániť sa?"

Nie nedám, vybavím to s tebou hneď!" - nedal sa Curry a neprestal na Hickoka mieriť. Hickok zrejme podvedome tušil, že tu nejde o fazuľky, nevedel odhadnúť, či Curry myslí svoju hrozbu vážne. Bill však Jima Curryho nepovažoval za primitívneho zabijaka, preto skúsil inú metódu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jim, sadni si sem. Čo keby sme ukončili naše spory a vypili si spolu?" - navrhol Divoký Bill. Curry zažmurkal, potom sa rozosmial na plné kolo a hneď po ňom všetci hostia v saloone. Hickok totálne chladnokrvne posunul celý konflikt do úplne inej roviny a uvoľnil napätú atmosféru v saloone. Curry a Hickok si podali ruky a objednali si zopár flašiek šampanského.

Hickok však nebol dobrý iba v streľbe. Do Hays City zavítal pästiar Patterson, ktorý sa rozhodol, že si otvorí kurz boxu. Ibaže získal len niekoľkých záujemcov. Muži boli v tom čase presvedčení, že jediným osvedčeným prostriedkom, ako poslať súpera spoľahlivo k zemi, je presne mierená guľka. Patterson teda rozmýšľal, ako si získa reklamu. A napadla ho veľkolepá myšlienka - vyzve na súboj Divokého Billa, zvíťazí a všetkým ukáže, čo dokážu päste. Ale skončilo sa to fiaskom...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hej, Divoký Bill, vyzývam ťa na súboj!"

Kde sa bude strieľať?" - opýtal sa nevzrušene Bill. „Tu vonku na ulici?"

Nie, nebude sa strieľať. Budeme sa biť holými rukami! Ukáž, aký si chlap bez zbrane!" - vyzýval ho Patterson.

Nedbám, vybavme to hoci hneď!" - súhlasil Hickok.

Súboj trval možno desať minút. Divoký Bill zmlátil Pattersona tak, že sa ďalšiu noc potichu vytratil z Hays City. Divoký Bill v meste zotrval, ale nie dlho. Netušil, že čoskoro prehrá voľby na post šerifa. Tesne zvíťazil Pete Lanahan, do ktorého vkladali nádeje tí, ktorým sa nepáčili Billove praktiky. Hickok však mal zotrvať v úrade do konca roku 1869. No svoju službu nedokončil v pokoji. Dostal sa do sporu s vojakmi z neďalekej pevnosti. Vojaci boli častými hosťami v miestnych podnikoch a dostávali sa do sporov s kovbojmi. Hickok musel obidve strany krotiť a aj medzi radmi vojakov si našiel nepriateľov, ktorí túžili po pomste.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Calamity Jane and Wild Bill Hickok
Calamity Jane and Wild Bill Hickok 

Medzi nespratníkov patril aj Tom Custer, ktorý bol v pevnosti kapitánom Siedmej kavalérie. Rád sa v meste opíjal a potom strieľal do okien domov. Žehliť to potom za neho musel jeho slávnejší starší brat George Armstrong, ktorý alkohol nepil. Medzi Tomove kúsky patril aj vjazd na koni do saloonu, kde mal kôň za úlohu vyložiť predné nohy na stôl. Tradovalo sa, že raz kôň príkaz nevykonal a rozzúrený Tom ho zastrelil.
Tom Custer bol impulzívnej povahy a so svojími vojakmi prepadli štátnu väznicu. Dozorcov držali vojaci v šachu a Tom vytiahol z cely Siouxského náčelníka Dážď v tvári, aby ho na dvore dokopal a dal ho zbičovať. Náčelníkova pomsta neprišla hneď, príležitosť sa mu naskytla až 25. júna 1876 pri Little Bighorne, kde Siedma kavaléria utrpela porážku. Dážď v tvári objavil na bojisku zraneného Toma Custera, vytrhol mu srdce a pečeň a spolu s Indiánskymi ženami ho znetvorili k nepoznaniu. Ale toto sa stalo až o 7 rokov neskôr. Vráťme sa do roku 1869. V jeden večer sa Tom opäť opil a besne strieľal do vzduchu. Prihnal sa za ním Divoký Bill, stiahol ho z koňa a posadil do väzenia. Toto bola pre Toma neskutočná potupa, to si voči nemu ešte nikto nedovolil. Prisahal Hickokovi pomstu a spolu s ďalšími vojakmi si počkali na Divokého Billa v saloone Paddyho Welcha presne na Silvestra 1869. Keď Bill vošiel do podniku, vrhlo sa na neho viacero vojakov, zasypávali ho údermi a odzbrojili ho. Aj keď bojoval ako lev, vzdorovať presile nevládal. Bolo tam príliš veľa útočiacich vojakov. Keď to už pre Billa začínalo vyzerať zle, hodil mu majiteľ saloonu Paddy Welch revolver, pretože sa bál o Billov život. Hickok bez meškania zahájil paľbu a v priebehu pár sekúnd zastrelil troch vojakov. O polnoci sa jeho úrad oficiálne skončil, no mesto už pre neho bolo príliš nebezpečné a na radu svojich priateľov Bill opustil Hays City.

Zdroj: Ladislav Švihran - Tichý chlapec z Illinoisu

Obrázky: www.findingtheway-anovel.com, jamesallder.wordpress.com

Vladimír Bis

Vladimír Bis

Bloger 
  • Počet článkov:  78
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Žije v najmenšom bratislavskom sídlisku - Lamači a páči sa mu tam. Má rád rockovú muziku, prírodu, občas aj počítače a knihy. Zoznam autorových rubrík:  Divoký západLouis de FunesZáhadyŠport

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu